H_B_I-mianlogo
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.
جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

اگر دنبال مطلبی هستید که آن را پیدا نمیکنید، آن را در فرم زیر جستجو کنید:

سبد خرید شما در حال حاضر خالی است.

بازگشت به فروشگاه

هوش کلامی کودکان

تاریخ:

مدت زمان مطالعه:

مشخصات:

هوش کلامی کودکان

مشخصات:

دانلود فایل :

تاریخ:

مدت زمان مطالعه:

فهرست مطالب

هوش کلامی کودکان ؛ اهمیت و شیوه تقویت این هوش

فهرست مطالب

احتمالا شما هم کودکان شیرین زبان را که جواب هر سوالی را به سرعت می‌دهند در اطراف خود دیده‌اید. بیشتر این کودکان هوش کلامی بالایی دارند. هوش کلامی البته تنها محدود به توانایی در صحبت کردن و شنیدن نیست. هر نوع استفاده از کلمات و زبان را می‌توان به این نوع از هوش وابسته دانست. در این مقاله قصد دارم ابتدا به نقش و اهمیت هوش کلامی در زندگی کودکان بپردازیم. سپس به سراغ ۶ راهکار می‌رویم که هریک می‌‎توانند این هوش را در فرزندان ما تقویت کنند. 

نقش هوش کلامی در زندگی کودکان

شاید تصور کنید هوش کلامی در کودکانی که هنوز شروع به صحبت نکرده‌اند، نقشی ندارد. ولی پایه‌ی هوش کلامی کودکان در یک سال اول زندگی آ‌ن‌ها ساخته می‌شود. شاید خردسالان نتوانند از لغات استفاده کنند اما به واسطه‌ی شنوایی خود تمام صداهای پیرامون خود را دریافت می‌کنند. این صداها می‌تواند صدای گفتگوی والدین با یکدیگر یا صدای صحبت آن‌ها با کودک یا حتی تلویزیون و رسانه‌های تصویری باشد. کودک از این طریق واژه‌های مختلف را شنیده و به مرور زمان می‌تواند از آن‌ها استفاده کند. این امر باعث می‌شود که دایره‌ی لغات کودک وسیع‌تر شود. دایره‌ی لغات غنی به تقویت هوش کلامی کمک بسیاری می‌کند. پس هرچقدر کودک شنیداری فعال‌تری داشته‌ باشد، پایه‌ی هوش کلامی او محکم‌تر بنا خواهد شد.

از این رو همیشه به والدین پیشنهاد می‌شود که حتی اگر کودک آن‌ها متوجهحرف‌هایشان نمی‌شود با او زیاد صحبت کنند. در آینده هوش کلامی در جنبه‌های مختلف زندگی به کمک کودک می‌آید. چرا که هرچه کودک از هوش کلامی قوی‌تری برخوردار باشد، احساسات و افکار خود را راحت‌تر بیان کرده و از نظر دیگران باهوش به نظر می‌رسد. 

کودک شاد

درست است که کودکان تا قبل از مدرسه اکثرا مشغول فعالیت‌های غیر کلامی مثل نقاشی کشیدن هستند. ولی والدین در همین دوران هم می‌توانند با خواندن شعر و قصه و… باعث تقویت هوش کلامی کودک شوند. خوشبختانه هوش کلامی را می‌توان از زمان بدو تولد تا بزرگسالی تقویت کرد. در ادامه با راهکارهای تقویت هوش کلامی در کودکان آشنا می‌شویم.


همچنین بخوانید: تقویت هوش مالی در کودکان


چگونه هوش کلامی را در کودکان تقویت کنیم؟

اصولا مدرسه‌ها تاکید بیشتری بر مهارت‌های خواندن و نوشتن دارند. درست است که خواندن و نوشتن و حتی توجه به هوش هیجانی بسیار هستند، اما نمی‌توان از اهمیت هوش کلامی غافل شد. مهارت‌های گفتاری و شنیداری دیگر بخش‌های این هوش کلامی محسوب می‌شوند. اگر این مهارت‌ها دست کم گرفته شوند می‌توانند عواقبی جدی‌ در آینده‌ی کودک به همراه داشته باشند. مهارت‌های زبانی نقش غیر قابل انکاری در زندگی همه‌ی ما به خصوص کودکان دارند. در ادامه به ۶ راهکار اشاره کرده که به تقویت هوش کلامی کودکان کمک بسیاری می‌کنند.

 

۱- گوش دادن به موسیقی با متن گوش دادن به موسیقی

پخش موسیقی برای کودک و تشویق او برای خواندن با آهنگ تاثیر فوق‌العاده‌ای بر مهارت گفتاری او‌ دارد. آهنگ خواندن ریتم و قافیه را به کودک یاد می‌دهد. علاوه بر این‌ها تاثیرات مفید دیگری هم به همراه دارد. مثل:

  • ورزش عضلات صورت مثل زبان و لب‌ها
  • کمک به روان و واضح صحبت کردن
  • تقویت دایره‌ی لغات، دستور زبان و مهارت داستان‌سرایی
  • تشویق کودک به ابراز احساساتش
  • کمک به کودک که همزمان بشنود، فکر کرده و صحبت کند
  • موسیقی به تقویت یادگیری کمک می‌کند.

پس تنها با پخش موسیقی مناسب در محیط خانه می‌توان به تقویت هوش کلامی کودک کمک کرد.

 

۲- کتاب‌خوانی و داستان سراییمطالعه

متخصصان زبان همیشه پدر و مادر‌ها را تشویق کرده که برای کودکان خود کتاب بخوانند. آن‌ها می‌توانند از زمان تولد تا زمانی که حتی خود آن‌ها قادر به خواندن هستند، این کار را ادامه دهند. زیرا شنیدن داستان‌های مختلف مهارت شنیدن را در کودک تقویت می‌کند. و مانند گوش کردن به موسیقی به آ‌نها لغات جدید، ریتم و ساختار زبانی یاد می‌دهد.  لازم نیست که‌ والدین همه‌ی داستان‌ها را از کتاب بخوانند. آن‌ها می‌توانند داستان‌هایی راجع‌ به خود کودکشان یا خانواده تعریف کنند. آن‌ها حتی می‌توانند این داستا‌ن‌ها را به صورت نمایش در‌آورده تا فهمیدن آن برای کودکان راحت‌تر باشد. این کار باعث می‌شود بخش‌های بیشتری از مغز کودکان فعال شود. پس در این دنیای دیجیتال از اهمیت کتاب‌خوانی برای کودک خود غافل نشوید و سعی کند عادات خوب مطالعه را در کودکان خود به وجود بیاورید.

 

۳- آموزش موسیقی در سن کم موسیقی و هوش کلامی در کودکان

آزمایشی در سال ۲۰۱۱ در کانادا نشان داد کودکانی که از سن ۴ تا ۶ سالگی تنها برای ۲۰ روز تحت آموزش موسیقی بودند به نسبت در آینده از هوش کلامی قوی‌تری برخوردار هستند. به علاوه تحقیق دیگری نشان‌ داد کودکانی که پیانو و سازهای سیمی مثل گیتار می‌نوازند، ۱۵ درصد بیشتر از کسانی که ساز نمی‌زنند از هوش کلامی قوی‌تری بهره می‌برند. در کنار تاثیر زیادی که موسیقی بر هوش کلامی کودکان می‌گذارد، تاثیر موسیقی بر یادگیری هم غیرقابل انکار است. والدین بهتر است از این فرصت استفاده کرده و با آموزش یک‌ ساز به کودک خود به تقویت هوش کلامی او‌ هم کمک کنند.

 

۴- صحبت با کودک صحبت با کودک

پدر و مادر‌های زیادی صحبت با کودک خود را تا حد ممکن خلاصه و کوتاه نگه‌‌می‌دارند. و اغلب اوقات تنها برای فرمان‌ دادن مثل «لباس‌هایت را جمع کن» با آن‌ها صحبت می‌کنند. در صورتی که اگر خانواده‌ها می‌خواهند به تقویت هوش کلامی کودک کمک کنند باید با آن‌ها زیاد صحبت کنند.

همچنین آن‌ها باید کودکان را تشویق کرده تا با خانواده و دوستان خود صحبت کنند. در این حالت والدین می‌توانند شکل و آداب صحیح مکالمه با دیگران‌ را هم به کودک خود آموزش دهند.مثلا برای اینکه به آن‌ها آموزش داده که وسط حرف کسی نپرند کافیست هنگام صحبت با کودک خود  ابتدا یک‌نفر حرف زده و دیگری گوش دهد و بعد که حرفش تمام شد نفر بعدی صحبت کند. خانواده‌ها باید سعی کنند کودکان را در بحث‌های خانوادگی مناسب آن‌ها شرکت داده و در جای درست از آن‌ها درخواست کرده تا نظر خود را بیان کنند. مثلا‌ از کودک بپرسند: فکر می‌کنی امشب برای تفریح چه بازی کنیم؟

بنابراین با کودک خود صحبت کرده، به او اجازه‌ی صحبت داده و حرف‌های او را با حوصله گوش کنید.

 

۵- ارتباط اجتماعی کودک صحبت با دیگران و هوش کلامی کودکان

کودک خود را برای ارتباط با دیگران‌ تشویق کنید. مثلا او را پیش سایر بچه‌ها برده و اجازه دهید با هم در مورد همه‌چیز صحبت کنند. این جلسات یکی از موثرترین روش‌ها برای تقویت کلامی محسوب می‌شود. چرا که در این‌ جلسات مهارت شنیداری و گفتاری در کودک به خوبی تقویت می‌شود. علاوه بر آن هوش اجتماعی کودکان نیز ممکن است در این نوع از جلسات و روابط تقویت یابد. کودک به حرف‌ها و نظرات دیگران‌ گوش کرده، به آن فکر میکند و نظرات خودش را در با استفاده از کلمات به اشتراک می‌گذارد. والدین می‌بایست به کودک خود اجازه داده با دیگران ارتباط برقرار کنند تا از این طریق هوش کلامی در کودکشان تقویت شود. 

 

۶- قدرت تصور کودکتصور و تخیل کودک

کودک خود را تشویق کرده تا با قدرت تصور خود خلاقیتش را نشان دهد. همانطور که می‌دانید فکر کردن نیز یکی از حیطه‌های هوش کلامی به حساب می‌آید. پس با بازی‌هایی چون پازل، خونه‌سازی و… قدرت تصور کودک را تحریک کرده تا فکر کند و خلاقیت خودش را نشان‌ دهد. حتی می‌توانید یک‌ داستان را شروع کرده و از بچه بخواهید که طبق تصور خودش آن را ادامه دهد. تمام این بازی‌ها کمک شایانی به تقویت هوش کلامی کودکان می‌کند. اما اگر دوست دارید با بازی کردن تمرکز کودک خود را نیز افزایش دهدی، حتما مقاله بهترین بازی برای افزایش تمرکز کودکان را مطالعه کنید.

 

هوش کلامی در کودکان؛ کلام آخر

اگرچه هوش کلامی در کودکان اغلب نادیده گرفته می‌شود، اما می‌تواند نقش بسیار مهمی در فردای کودکان ایفا کند. مهارت‌های کلامی در کودکان به اندازه‌ی تحصیلات آکادمیک بر احساسات و جایگاه اجتماعی او تاثیر مثبتی خواهد داشت. ۶ راهکار بالا به والدین‌ کمک کرده که روی مهارت‌های کلامی کودک خود کار کرده و آن را تقویت کنند. همچنین اگر به تقویت سایر مهارت‌های کودک خود علاقه‌مندید، این مقالات را از دست ندهید. 

 


تقویت حافظه کودکان

افزایش تمرکز کودکان


 

به مقاله امتیاز دهید : [ratings]

آیا تمایل دارید این مقاله را دریافت کنید؟

مطالبی که برایتان مفید است:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *