اکثر دانش آموزان و حتی دانشجویان در درک دروس مفهومی و حفظ دروس حفظی دچار مشکل میشوند و از خود میپرسند چرا هرچی میخونم یاد نمیگیرم؟ خیلی بهتر است که همین اول کار بدانید که شما در این مشکل تنها نیستید! فرقی هم ندارد در سال اول یک مقطع تحصیلی باشید یا در سال آخر؛ عدم یادگیری میتواند در موقعیتهای مختلف خود را نشان دهد.
مشکل عدم یادگیری، فراموش کردن دروس و خستگی ذهن از عمده ایراداتی هستند که هنگام استرس و نگرانی بروز پیدا میکنند. در اغلب مواقع نیز افراد به دنبال افزایش تمرکز و حواس میگردند در حالی که کافی است کمی از بار منفی ذهن خود کاهش دهند. در این مقاله از هوش برتر ایرانیان قصد داریم چند تکنیک جهت مقابله با عدم یادگیری ارائه دهیم و سپس با بهترین روش درس خواندن آشنا شویم.
علت عدم یادگیری دروس چیست؟
عدم یادگیری دروس میتواند برای افراد پشت کنکوری، متقاضیان شرکت در آزمون آیلتس و تافل، دانش آموزان و دانشجویان تبدیل به یک معضل بزرگ شود. اگر نتوانیم به سوال چرا هرچی میخونم یاد نمیگیرم؟ پاسخ دهیم، به دنبال آن دچار کمبود اعتماد بنفس و عادت به حواسپرتی میشویم. پس مهمترین موضوع این است که علت این مشکل را پیدا کنیم و سپس به دنبال راهکار برای حل آن باشیم.
دلایل زیادی برای یاد نگرفتن دروس یا حتی فراموشی زود هنگام مطالب وجود دارند که در این بخش به رایجترین آنها میپردازیم.
عدم تمرکز
آیا برای شما هم پیش آمده که یک خط را چندین بار بخوانید اما نتوانید معنای آن را بفهمید؟ یا گاها پیش میآيد که چشمان شما متن را میخوانند اما ذهن شما چیزی را ثبت نمیکند! در این مواقع واضحا شما دچار عدم تمرکز و حواس پرتی شدهاید. حتی در اکثر مواقع موارد کوچکی تمرکز شما را بهم میزنند و نمیتوانید یک زمان پیوسته مفید را صرف یادگیری کنید.
راه حل عدم تمرکز چیست؟ عدم تمرکز بیشتر از عدم اهمیت نشات میگیرد. سعی کنید به متنی که میخوانید بیشتر از ارزش آن بها دهید. فکر کنید دارید یک پرونده جنایی یا یک خبر داغ روز را میخوانید. تک تک جزئیات را تصویرسازی کنید و نوت بردارید تا در ذهنتان تثبیت شوند.
یادگیری نادرست دروس
در برخی مواقع هم شما یک مطلب مهم و تخصصی را خوب یاد نمیگیرید و میپرسید چرا هرچی میخونم یاد نمیگیرم؟ خب جواب واضح است؛ شما نیاز به یک یادگیری اصولی دارید. شکی در این مورد نیست که همه ما در داشتن معلم خوش شانس نیستیم؛ اما مهم است که ذهن خود را تقویت کنیم.
آموزش تندخوانی از جمله مهارتهایی است که به شما کمک میکند تا هدفمند و با سرعت مناسب درس بخوانید و یاد بگیرید. همچنین اگر فکر میکنید مطلبی که میخوانید نیاز به پیشخوانی دارد، دریغ نکنید. به سمت کتابهای سالهای گذشته بروید و برای مرور خواندهها کمی زمان صرف کنید.
از دست دادن انگیزه یادگیری
بهتر است کمی به درون ذهن خود نفوذ کنید و بپرسید آیا واقعا این مطالب برای من جالب هستند؟ یا انگیزهای برای یادگیری این دروس دارم؟ گاهی پیش میآید که انگیزهای برای یادگیری نداشته باشید و به همین علت هرچه بخوانید یاد نمیگیرید! پیشنهاد میکنیم که زمان کوتاهی در روز را به یادآوری پاسخ سوالات زیر اختصاص دهید. اینکه؛
- چرا درس میخوانم؟
- چرا آیلتس برای من مهم است؟
- نقش کنکور در زندگی من چیست؟
- چرا دارم این مطلب را میخوانم؟
در پاسخ به این سوالات هم میتوانیم به شما کمک کنیم! افراد درس میخوانند تا دانش خود را تقویت کنند و آینده کاری و تحصیلی بهتری برای خود رقم بزنند. آيلتس و تافل شرکت میکنند و آموزش زبان انگلیسی برای مهاجرت میبینند تا به رفاه دلخواه خود برسند. حتی یادگیری هر مطلب جدید، یک آگاهی به ذهن اضافه میکند و شما را از پیری ذهن نجات میدهد!
نداشتن تمرین و یادآوری
یکی از مراحل مهم یادگیری مطالب و مطالعه، Review یا همان بازبینی و بازخوانی میباشد. در این مرحله شما باید به مطالبی که خواندید برگردید و آنها را دوره کنید. این امر تاثیر بسیار مثبتی روی تقویت حافظه شما دارد. همچنین برای آزمونهای جامعی که مطالب زیادی را شامل میشوند، یادآوری نوتها و نکات مهم ضروری میباشد.
کمبود علاقه به مطلب
میخواهیم بدون تعارف بگوییم که بخش زیادی از یاد نگرفتن و فراموشی به خاطر نداشتن علاقه به مطلب مورد نظر است. هرچقدر هم که شما برای کنکور و آینده انگیزه داشته باشید، باز هم دروسی هستند که مورد علاقه شما نیستند. احتمال اینکه حین خواندن شیمی از خود بپرسید چرا هرچی میخونم یاد نمیگیرم زیاد است؛ چون شما به فیزیک و نجوم علاقه دارید!
در چنین مواقعی سعی کنید دنبال یک تصویر ذهنی مثبت بگردید. با افرادی که علاقمند به شیمی هستند حرف بزنید یا سعی کنید نقاط مثبت خود را در این دروس پیدا کنید. همچنین روزهایی که انرژی بیشتری دارید، ابتدا این دروس را بخوانید تا تمرکز بیشتری جمع کنید.
تکنیک مطالعه بدون فراموشی
واقعیت این است که هر درسی با توجه به سبکی که دارد، نیاز به تکنیک خاص خود نیز دارد. بهتر است که با توجه به علایق و شخصیت خود، تصمیم بگیرید چه روشی برای شما مناسبتر است. ما در این بخش به دو مبحث روش مطالعه دروس حفظی و مفهومی میپردازیم و بهترین تکنیکها را برای هر یک معرفی میکنیم.
روش مطالعه دروس حفظی
یکی از تکنیکهای مطالعه دروس حفظی خلاصهبرداری و خواندن از روی نوت میباشد. البته لازم است که ابتدا متن اصلی را خوب و با دقت بخوانید، سپس با نوتها برای خود یادآوری ایجاد کنید. اینگونه یک مرحله به روند حفظ کردن خود اضافه میکنید و ذهن شما ناگهان مجبور به حفظ یک متن سنگین نمیشود.
وقتی از خود میپرسید چرا هرچی میخونم یاد نمیگیرم؟ بهتر است روش تصویرسازی را امتحان کنید. اگر کمی نقاشی بلدید یا میتوانید شکلکهای متفاوتی بکشید، ما این روش را پیشنهاد میکنیم. تصویرسازی همچنین برای کسانی که حافظه تصویری قویتری دارند هم قابل استفاده است.
روش مطالعه دروس مفهومی
دروس مفهومی و تخصصی نیاز به وقت بیشتری برای تمرین و تکرار دارند. بهتر است اصول درس را در کلاس یاد بگیرید و یک دوره کوتاه کنید. سپس زمان زیادی برای تمرین کردن کنار بگذارید. حفظ کردن جواب مسائل از بدترین روشهای یادگیری دروس تخصصی میباشد! زیرا همواره سوالات با خلاقیت خاصی در امتحان طرح میشوند و آن مطلب حفظ شده عملا به هیچ دردی نمیخورد.
بهترین روش درس خواندن
امیدواریم تا الان به سوال چرا هرچی میخونم یاد نمیگیرم پاسخ خوبی داده باشیم. از این به بعد بهتر است به دنبال بهترین روش های درس خواندن باشید تا بازدهی خود را بالا ببرید. دوره کوچینگ مطالعه هوش برتر ایرانیان به شما کمک میکند تا بهترین روش درس خواندن را برای خود انتخاب و اجرا کنید. در این دوره تمامی مهارتهای مطالعه و یادگیری را خواهید آموخت و از پشتیبانی 24 ساعته برخوردار هستید.
مجموعه هوش برتر ایرانیان با آموزش مهارتهای مطالعه، تضمین میکند تا بتوانید هر متنی را تا 4 برابر سریعتر از قبل مطالعه کنید و قدرت درک مطلب خود را افزایش دهید. برای اطلاعات بیشتر میتوانید با شماره در تماس باشید.