وسواس در مطالعه و راه های مقابله با آن
وسواس داشتن یکی از بدترین عادتهایی است که یک شخص میتواند داشته باشد. حال اگر این وسواس در مطالعه باشد که اوضاع حتی از این هم بدتر میشود. وسواس داشتن دلایل بسیار زیادی دارد که مجموع این دلایل موجب میشوند که فرد تا حد زیادی به مشکل بیفتد. برای اینکه بتوانید بر این عادت غلط در مطالعه غلبه کنید ما در این مقاله راهکارهایی طلایی برای شما آوردهایم که در ادامه به آنها میپردازیم.
بازگشت به عقب اولین نوع وسواس در مطالعه 
فردی که در مطالعه کردن وسواس دارد، معمولا مدام به عقب برگشته و مطلبی که مطالعه کرده را دوباره میخواند. چرا؟ دلیل آن این است که هنوز خیالش راحت نشده که متن را درست فهمیده یا نه. این اتفاق هیچ ربطی به میزان هوش و درک مطلب او ندارد. چرا که این نوع از وسواس معمولا در بین افراد مختلف شایع است.
اولین روش درمان وسواس در مطالعه این است که با یک تکه کاغذ، بخش هایی که خواندهاید را بپوشانید. اینکار باعث جلوگیری از دوباره خوانی شما خواهد شد. کافیست که یک تکه کاغذ ترجیحا سفید برداشته و همانطور که از بالا شروع به خواندن متن میکنید، رفته رفته آن بخشی که مطالعه کردهاید را با آن کاغذ بپوشانید. این راهکار به ظاهر ساده تا حد زیادی مشکل شما را برطرف خواهد کرد.
عدم مدیریت زمان
دومین حالت وسواس در مطالعه زمانی اتفاق میافتد که فرد فرض میکند زمان زیادی در اختیار خواهد داشت و به همین علت با وسواس کار خود را انجام میدهد. این موضوع البته فقط مختص مطالعه نیست و در هنگام انجام کارهای روزانه هم ممکن است ما را با مشکلات مختلفی مواجه کند.
برای اینکه این مشکل را هم رفع کنید، بهتر است که به کمک یک تایمر، برای انجام کارهای خود و یا مطالعه کردن بخشهای مختلف یک کتاب، زمان مشخصی را تعیین کنید. بدین ترتیب شما زمان اضافی برای دوباره یا چند باره انجام دادن کاری نخواهید داشت و فقط بر روی هدفی که قرار است به آن برسید تمرکز خواهید کرد.
وسواس ناشی از عدم تمرکز در مطالعه
نوع سوم وسواس، با کمبود تمرکز در رابطه است. فرقی نمیکند که در حال انجام چه کاری هستید. وقتی تمرکز کافی نداشته باشید، ناخودآگاه ذهن شما این طرف و آن طرف میپرد. این پرش ذهنی به همان اندازه که میتواند شما را از انجام کاری باز دارد، میتواند با درگیر کردن ذهن شما، باعث شود که بارها و بارها آن را انجام دهید. پیش تر و در مقاله افزایش تمرکز به شما گفتیم که نداشتن تمرکز کافی باعث میشود که شما نتوانید به خوبی کارهای خود را انجام دهد. در نتیجه وقت و هزینه بیشتری برای انجام دادن آن کارها نیاز است.
جلوگیری از عدم تمرکز هنگام درس خواندن یا مطالعه ، باعث خواهد شد که شما به خوبی بر این مشکل غلبه کنید. بهتر است که قبل از شروع درس خواندن یا مطالعه هر کتابی، ابتدا کمی تنفس عمیق داشته باشید، ذهن خود را از مسائل اضافی پاک کنید و سپس به دنبال درس خواندن بروید. مجموعه این عوامل باعث غلبه شما بر وسواس در مطالعه خواهند شد.
سرعت پایین مطالعه
اما نوع دیگری از وسواس در مطالعه زمانی اتفاق میافتد که شما با سرعت بسیار پایینی مطالعه میکنید. کندخوانی یکی از دلایلی است که باعث میشود ما وسواس زیادی در هنگام درس خواندن به خرج دهیم. دلیل اصلی آن هم مثل همان موردی است که در آن به زمان و محدود نبودن آن اشاره کردیم. کند خواندن مطالب سبب میشود که شما نتوانید به خوبی روی مطالعه تمرکز کنید. همچنین این کار میل شما به بازگشت به عقب و دوباره خوانی را نیز افزایش خواهد داد.
بهترین راه حل برای غلبه بر این موضوع، آموزش تندخوانی است. تندخوانی همان مهارتی است که بدون اینکه دقت ما را کاهش دهد، موجب افزایش سرعت ما میشود. در حقیقت تندخوانی کردن مثل رانندگی با سرعت زیاد است. یک راننده زمانی که با سرعت زیاد حرکت میکند شش دانگ حواسش به جاده است. در حالی که اگر با سرعت پایین مطالعه کند، احتمال اینکه به چیزهای دیگر هم توجه کند زیاد خواهد بود. به همین دلیل هم تندخوانی ذهن شما را به انجام یک کار واحد محدود کرده، و با افزایش تمرکز، وسواس مطالعاتی شما را کاهش خواهد داد.
عدم انتخاب درست کتاب، از دلایل وسواس در مطالعه است
ترس برادر مرگ است. جمله ای آشنا که احتمالا همه ما آن را شنیدهایم. حقیقت این است که در برخی موارد ما با انتخاب کتاب ها حجیم و سنگین، این ترس را در خود به وجود میآوریم که مبادا نتوانیم از پس مطالب آنها بر بیاییم. در نتیجه این فکر مدام در ما رسوخ کرده و باعث به وجود آمدن وسواس در مطالعه ما میشود.
برای اینکه دچار این دام نشوید، بهتر است با لقمههای کوچکتر شروع کنید. مخصوصا اگر در حال شکل دادن عادت های خوب مطالعه در خود هستید، بهتر است حتما این کار را انجام دهید. مطالعه کتاب های سبک و در عین حال جذاب، به شما کمک خواهد کرد تا علاوه بر لذت بردن از مطالعه، مشکلی هم نداشته باشید.
توصیه آخر: به کتاب خواندن عادت کنید
آخرین راهکار اما برای افرادی است که خیلی به سراغ کتاب نمیروند، اما هر وقت که میروند هم این وسواس آنها را رها نمیکند. بهترین کار برای مقابله با این مشکل، عادت به مطالعه است. خودتان را مجبور کنید که حتما هر روز حتی شده بخش کمی از یک کتاب را مطالعه کنید. این کار به شما کمک میکند تا رفته رفته خود را اصلاح کرده و با رعایت اصول مطالعه صحیح، بتوانید به خوب یو بدون هیچ مشکلی مطالعه کنید.
برگرفته از کتاب Study Skills Handbook