اگر شما هم از آن دسته افراد هستید که کلی کتاب نخوانده یا نصفه کاره دارید که باید مطالعه کنید، خب الان بهترین زمان برای انجام این کار است. همه ما دوست داریم کتابهای بیشتری بخوانیم تا پیشرفت ما سریعتر شود. اما یا زمان انجام این کار را نداریم، یا انگیزه لازم برای مطالعه کردن نداریم. بدترین حالت اما زمانی است که ما نمیدانیم چگونه کتاب بخوانیم. اگر هر یک از این حالات به سراغ شما آمده است، نگران نباشید. ما در این مقاله به شما اصول مطالعه صحیح را آموزش خواهیم داد که به ما کمک میکنند که چگونه بیشتر کتاب بخوانیم .
۱- آموزش تندخوانی را جدی بگیرید
تندخوانی مهارتی فوقالعاده مهم و حیاتی است که ما را در مسیر اینکه چگونه بیشتر کتاب بخوانیم راهنمایی خواهد کرد.
۳ سوته مهاجرت کن + ارزیابی فوری مهاجرت فوری به پشت گرمی هوش مصنوعی
برای همین هم به شما توصیه میکنیم که قبل از هرچیز به دنبال آموزش تندخوانی بروید. یادگیری ترفندهای تندخوانی به شما کمک خواهد کرد که در مدت زمان کوتاهتری، کتاب های بیشتری را مطالعه کنید. از آن جالبتر اینکه در طول یادگیری تندخوانی، شما علاوه بر تسلط بر اصول مطالعه صحیح، حافظه و تمرکز خود را نیز تقویت خواهید کرد. بدین ترتیب میتواند گفت که کسی که تندخوانی را یاد گرفته، در واقع با یک تیر چند نشان زده است.
۲- هدفگذاری، یکی از اصول مطالعه صحیح است
هدف گذاری کردن در مورد مطالعه آزاد کمی با هدف گذاری برای درس خواندن متفاوت است.
این یعنی لازم نیست که حتما خودتان را به تعداد مشخصی از صفحات محدود کنید. بهتر است مطالعه کردن و کتاب خواندن را تا جایی ادامه دهید که داستان یا متن کتاب شما را با خود همراه میکند. برای اینکه دقیقا بفهمید کجا، به لحظاتی فکر کنید که در حین مطالعه با خود میگویید “عجب”. این لحظات دقیقا همان جایی هستند که باید کتاب خواندن را متوقف کنید و بقیه آن را به روز و ساعتی دیر موکول کنید. چرا؟ عجله نکنید. به شما خواهیم گفت.
لحظات “عجب” معمولا وقتی به سراغ ما میآیند که یک اتفاق جالب در داستان یا متن کتاب میافتد. برای درک بهتر این موضوع بگذارید مثالی را برای شما بیان کنم.
احتمالا همه شما اسم کتاب “گتسبی بزرگوار را شنیده یاد (شاید هم فیلمش رو دیدین!). خب من ابتدا اصلا از مطالعه کتاب لذت نمیبردم. تا اینکه به قسمتی رسیدم که قرار بود Gatsby و Daisy همدیگر را ملاقات کنند. بله، این دقیقا همان لحظه “عجب” گفتن برای من بود. همان جا کتاب را کنار گذاشتم. اما اتفاق اصلی فردا افتاد. من تمام کتاب را همان روز خواندم و از تک تک صفحات آن لذت بردم. چرا؟ چون شوق با رعایت یکی از سادهترین اصول مطالعه صحیح ، در خودم شوق و اشتیاق کافی را به وجود آورده بودم.
اما همه این کارها برای چیست؟
فراموش که نکردید، برای اینکه یاد بگیریم چگونه بیشتر کتاب بخوانیم باید ابتدا عادت مطالعه را در خود به وجود بیاوریم. خب، پس چه روشی بهتر از این برای به وجود آوردن عادت مطالعه!
آیا میدانستید افراد مختلف به شکلهای گوناگون مطالب را یاد میگیرند؟
همین حالا مقاله سبک های یادگیری را مطالعه کنید تا به خوبی با این موضوع آشنا شوید.
۳- ثبات داشتن یکی دیگر از اصول مطالعه صحیح است
سعی کنید هربار حداقل ۱۰ صفحه از کتاب را بخوانید.
شما به هیچ وجه نمیتوانید با مطالعه تنها ۲-۳ صفحه، از کتابی که در حال مطالعه آن هستید سر در بیاورید. به همین خاطر هم به شما توصیه میکنیم که حداقل ۱۰ صفحه را از کتاب مطالعه کنید. اینگونه به خوبی با سبک نوشتاری نویسنده، داستانی که قرار است بخوانید و حتی نوع ادبیات متن آشنا خواهید شد. اگر به دنبال یافتن پاسخی مناسب برای این سوال که ” چگونه بیشتر کتاب بخوانیم ” میگردیم، این موارد بسیار مهم هستند. چرا؟ چون چشم و گوش بسته نمیتوان یک کتاب را مطالعه کرد.
۴- با کتاب ارتباط برقرار کنید
یکی از دلایلی که باعث میشود ما زیاد علاقه ای به مطالعه کردن نداشته باشیم، یک طرفه بودن ارتباط با کتاب است.
این یعنی ما صرفا مطالبی را که نویسنده یا نویسندگان نوشتهاند میخوانیم.
بدون آنکه کاری در قبال آنها انجام دهیم. اما نگران نباشید چرا که ما برای این مشکل هم راه حل داریم.
همیشه قبل از شروع مطالعه یک دفترچه یا تعدادی برگه سفید کنار خود قرار دهید. قطعا هر کتابی کمابیش نکات جالب، جملههای زیبا و به یاد ماندنی یا قسمت های جالبی دارد که خواندن آنها احساسات ما را قلقلک خواهند داد. پس بهتر است برای اینکه کمی مطالعه فعال تری داشته باشیم، این جملات و عبارتها را بر روی دفترچه خود یادداشت کنیم.
۳ سوته مهاجرت کن + ارزیابی فوری مهاجرت فوری به پشت گرمی هوش مصنوعی
شاید بگویید وقتی همه این جملات در اینترنت پیدا میشود، چه نیازی است که ما آنها را با دست بنویسیم و یادداشت برداری کنیم؟ خب تمام سعی ما این است که مطالعه را برای شما لذت بخش تر کنیم. اینگونه شما در طول سالی که پیش رو است کتابهای بیشتری را خواهید خواند. فقط فراموش نکنید که حتما این کار را با قلم و کاغذ انجام دهید. شما که قصد ندارید احساس خوبی که از این کار دریافت میکنید را با کیبورد یا صفحه نمایش سرد گوشی خراب کنید؟
۶- کتاب بخرید
مورد بعدی از اصول مطالعه صحیح نه تنها به ما یاد میدهد که چگونه بیشتر کتاب بخوانیم ، بلکه میتواند نظم و انضباط را نیز در کارهای شما افزایش دهد. اما خب چگونه؟
در قدم اول باید سعی کنید که برای مطالعه کردن خود از لحاظ تعداد کتابهایی که قرار است مطالعه کنید یک هدف گذاری سطحی انجام دهید. مثلا میتوانید به خودتان قول بدهید که این ماه یک کتاب را مطالعه خواهید کرد. (آهسته و پیوسته، یادتان نرود که سنگ بزرگ علامت نزدن است، پس با کم شروع کنید.)
ولی امان از قولها و وعدههایی که به خودمان میدهیم و به آنها عمل نمیکنیم. برای اینکه خیالمان از این بابت راحت شود، یک راه حل ساده پیش روی شما میگذاریم. برای اینکه حتما کتابها را بخوانید، سعی کنید آنها را خودتان بخرید. میپرسید چرا؟ خب ما معمولا وقتی که برای چیزی پول میدهیم، بیشتر قدر آن را میدانیم. برای همین هم بهتر است که کتابها را خودتان تهیه کنید. اینجوری حداقل یک زود بالای سرمون هست و باعث میشه که بیشتر کتاب بخونیم!
مقاله جدید ما را با موضوع منحنی یادگیری از دست ندهید!
۷- همیشه کتاب همراتان داشته باشید
در زندگی همه ما زمانهای مرده زیادی وجود دارد که به راحتی میتوانیم از آنها برای کتاب خواندن استفاده کنیم. مثلا در طول رفت و آمد به سرکار، در مترو، اتوبوس و یا حتی خودرو شخصی خود هم میتوانیم کتاب بخوانیم. قرار نیست که همیشه یک کتاب بزرگ ۶۰۰ صفحهای سنگین را همراه خود حمل کنیم. گاهی اوقات شما میتوانید به سادگی و بدون هیچ زحمتی نسخه صوتی آن کتاب را روی تلفن همراه خود دانلود کنید و در این مواقع به کتاب صوتی گوش کنید.
اما حتی اگر خانهدار هم هستید، باز هم گوش دادن به کتابهای صوتی میتواند انتخاب جذابی برای شما باشد. گوش دادن کتاب مورد علاقه هنگام انجام کارهای منزل و یا آشپزی کردن، آن هم با صدای برترین راویها قطعا نجربه لذتبخشی است.
۸- چیزی که میخوانید را با دیگران هم به اشتراک بگذارید
یکی از اصول مطالعه صحیح که باعث افزایش یادگیری ما هم میشود این است که هر چه که مطالعه میکنیم را با دیگران به اشتراک بگذاریم. در واقع این استراتژی یکی از بخشهای هرم یادگیری هم به حساب میآید. برای این کار میتوانید بعد از مطالعه هر کتاب، یادداشتی از آن را در صفحه یا وبلاگ شخصی خود منتشر کنید. البته قبل از آن باید به یاد داشته باشید که بد نیست در پایان هر فصل، آن فصل را در چند حمله کوتاه خلاصه کنید. به این ترتیب کار شما برای نوشتن یادداشت نهایی سادهتر خواهد شد.
استفاده از این تکنیک دو فایده مهم برای شما دارد. نخست اینکه باعث میشود بتوانید به کتاب که خواندهاید تسلط بیشتری پیدا کنید. دومین فایده آن اما افزایش انگیزه شماست. زمانی که ما خود را به این مقید کنیم که باید حتما بعد از پایان مطالعه یک یادداشت درباره آن بنویسیم، انگیزه بیشتری از مطالعه کردن پیدا خواهیم کرد. همین عامل به مرور زمان به ما یاد میدهد که چگونه بیشتر کتاب بخوانیم.
نکته مهم یادتان نرود که قصد شما از انجام این کار بیشتر و بهتر کتاب خواندن است. پس مبادا از این تکنیک صرفا برای خودنمایی و پز دادن به دیگران در صفحه اینستاگرام یا وبسایت خود استفاده کنید.
|
۹- کم کم خواندن یکی از اصول مطالعه صحیح است
به جای اینکه پای خود را روی گاز بگذارید و زود خسته شوید، بهتر است که آهسته و پیوسته حرکت کنید. مخصوصا اگر اخیرا برنامه ریزی کرده اید تا کتاب خواندن را شروع کنید، باید بدانید که بهتر است کم کم به مطالعه کردن عادت کنید. به همین دلیل هم من سادهترین روش ممکن را برای به کتاب خواندن به شما پیشنهاد میدهم. برای اینکار کافی است همین حالا فقط یک صفحه از کتابی که مدتها قرار است بخوانید ولی هنوز نخواندهاید را بخوانید. فردا هم فقط یک صفحه دیگر از آن را بخوانید. هر دو روز یکبار ۱ صفحه به تعداد صفحات اضافه کنید.
۳ سوته مهاجرت کن + ارزیابی فوری مهاجرت فوری به پشت گرمی هوش مصنوعی
اگر به همین شکل تا ماه بعد ادامه دهید، روزی ۱۵ صفحه کتاب خواهید خواند که اگرچه میزان خیلی زیادی نیست، اما برای شروع بسیار خوب است. بعد از دوماه شما عادت میکنید که روزی ۳۰ صفحه کتاب بخوانید، آن هم بدون اینکه ذرهای اذیت شده باشید. با ادامه دادن این روند ما میتوانیم بیشتر کتاب بخوانیم.
همچنین در هوش برتر ایرانیان بخوانید: سالی چند کتاب بخوانیم
۱۰- مطالعه گروهی، آخرین مورد از اصول مطالعه صحیح
مدتهاست که در مناطق مختلف ایران جلسات کتابخوانی برگزار میشود. معمولا هم در این جلسات افراد مختلف دور هم جمع شده و هرکدام بخشهایی از یک کتاب را میخوانند. این کار بسیار لذتبخش است و تجربه جالبی برای همه شما خواهد بود. اما حتی اگر موقعیت و شرایط شرکت در چنین جلساتی را ندارید، ما برای شما یک راهکار دیگر سراغ داریم.
یک گروه دوستانه تشکیل دهید و در آن با دوستان اهل مطالعه خود ( یا دستکم کسانی که دوست دارند بیشتر از قبل مطالعه کنند، هدف گذاری کنید. استفاده از این روش به عنوان یکی از اصول مطالعه صحیح به شما کمک خواهد کرد تا در کنار حس رفاقت، رقابت را نیز تجربه کنید. بدین ترتیب انگیزه شما هم برای درس خواندن افزایش خواهد یافت.
- برگرفته از کتاب How to Read a Book
2 پاسخ