خلاصه نویسی کردن یک روش بسیار مفید برای بخاطر سپردن مطالب مختلف است. یادداشت برداری از مطالب و خلاصه کردن آنها به ما کمک میکند تا مطالعه و مرور بهتری داشته باشیم. غفلت از خلاصه نویسی معمولا باعث میشود که ما مجبور باشیم تمامی مطالب را از روی جزوه یا کتاب درسی خود مو به مو بخوانیم. یا اینکه هنگام خلاصهنویسی آنقدر مفصل مینویسیم که گاهی خلاصهی ما از خود متن اصلی بیشتر میشود. درحالیکه به سادگی و به کمک روش های خلاصه نویسی، میتوانیم مطالب را به سادگی مطالعه یا مرور کنیم. خلاصه نویسی به ما کمک میکند تا بیشتر زمان خود را صرف مطالعه و مرور مطالب کنیم. یادگیری تکنیکهایی مانند نقشه کشی ذهنی باعث میشود بتوانیم حجم زیادی از مطالب را تنها در یک صفحه خلاصه کنیم. حال بیایید با هم ببینیم که برای خلاصه نویسی چه روشها و سبکهای مختلفی وجود دارد.
آنچه در این مقاله میآموزیم:
- سبکهای متفاوت خلاصه نویسی
- تکنیکهای خلاصه نویسی
- نقشه کشی ذهنی؛ بهترین ابزار خلاصه نویسی
- بایدها و نبایدهای خلاصه نویسی
- تمرین
۳ سوته مهاجرت کن + ارزیابی فوری مهاجرت فوری به پشت گرمی هوش مصنوعی
آشنایی با روش های متفاوت خلاصه نویسی
خلاصه نویسی روش های متفاوتی دارد که ما میتوانیم بسته به شرایط و متنی که میخواهیم خلاصه آن را بنویسیم از یکی از آنها استفاده کنیم. مثلا قبلا در مورد یکی از بهترین روش های خلاصه نویسی که همان نقشه کشی ذهنی است صحبت کردیم. به کمک خلاصه نویسی ما میتوانیم حجم زیادی از مطالب را در فضایی به مراتب کوچکتر یادداشت کرده و برای مرور و مطالعه از آن استفاده کنیم. اما چند روش برای خلاصه نویسی وجود دارد؟ یا اصلا برای اینکه اصولی خلاصه نویسی کنیم، باید به چه نکاتی توجه داشته باشیم؟ در ادامه ابتدا ۳ سبک مختلف خلاصه نویسی را بررسی میکنیم و سپس به سراغ چند روش برای انجام این کار خواهیم رفت.
همچنین بخوانید: افزایش تمرکز میتواند به شما کمک کند تا در خلاصه نویسی و نکتهبرداری سریعتر و پربازده عمل کنید.
روش های خلاصه نویسی ؛ سبکهای مختلف
بد نیست بدانید افراد برای خلاصه کردن مطالب، از سبکهای مختلفی استفاده میکنند. در ادامه ۳ سبکی که بیشتر توسط افراد مورد استفاده قرار میگیرد را بررسی خواهیم کرد.
۱- تغییر لحن
یکی از معروفترین و پرکاربردترین روش های خلاصه نویسی که بسیاری از افراد از آن استفاده می کنند، تغییر لحن متن مورد نظر است. بارها برای ما پیش آمده که مطلبی را بارها و بارها مطالعه کرده ایم و آنرا یاد نگرفتیم. اما وقتی یکی از دوستان یا همکلاسی هایمان آنرا به زبان خودش برای ما بیان کرده، به راحتی آن را یاد گرفته ایم. این اتفاق در خلاصه نویسی هم می تواند بیفتد. شما کافیست لحن نوشته را به لحنی تغییر دهید که احساس می کنید آنرا ساده تر و بهتر یاد می گیرید. این کار حتی در بخاطر سپردن و به خصوص بیاد آوردن مطالب هم بما کمک میکند. وقتی مطلبی را به زبان خودمان بخوانیم مسلما حفظ کردن و یادآوری آن برای ما ساده تر خواهد بود.
۲- استفاده از کلمات هم معنی
ممکن است برخی از ما در هنگام مطالعه به یکسری کلمات برخورد کنیم که نتوانیم آنها را به راحتی یاد بگیریم یا به خاطر بسپاریم. در این مواقع ما به شما پیشنهاد می کنیم که از دیگر کلمات هم معنی با آنها استفاده کنید. سعی کنید کلماتی را انتخاب کنید که بیاد سپردن و بخاطر آوردن آنها برای شما مشکل نباشد و در این امر به مشکل نخورید.
۳- در نظر گرفتن کلمات و نکات اصلی
بارها از اهمیت و تاثیر کلمات کلیدی صحبت کرده ایم. کلمات کلیدی نقش بسیار مهمی را در خلاصه نویسی ایفا می کنند و تاکید کردن بر روی آنها بسیار اهمیت دارد. یکی از کارهایی که در هنگام خلاصه نویسی باید انجام دهیم این است که به دنبال کلمات کلیدی و نکات اصلی در متن اصلی باشیم. فراموش نکنید که خلاصه نویسی نسخه کوتاهتری از متن اصلی است و باید نکات مهم آنرا بیان کند. پیدا کردن کلمات کلیدی همچنین به ما در رسم نقشههای ذهنی نیز کمک خواهد کرد. چرا که در نقشهکشی ذهنی ما به جای بیان کل مطالب، صرفا با نکات مهم و کلیدی آنها سروکار داریم.
روش های خلاصه نویسی ؛ تکنیکها
اما علاوه بر سبکهایی که برای خلاصه نویسی وجود دارد، برخی تکنیکها نیز برای انجام آن وجود دارد. ۴ روشی که در ادامه به آنها میپردازیم در واقع همین تکنیکها را شامل میشوند.
۳ سوته مهاجرت کن + ارزیابی فوری مهاجرت فوری به پشت گرمی هوش مصنوعی
۱- روش سرفصل نویسی
این روش یکی از سادهترین راه ها برای خلاصه نویسی است. تقریبا همه افراد میتوانند با استفاده از این روش به خوبی خلاصه نویسی کنند. اما سرفصل نویسی چیست؟ در روش سرفصل نویسی شما ابتدا باید ۴ تا ۵ مورد از مهمترین کلمات کلیدی مطلبی که در حال مطالعه آن هستید را پیدا کنید. سپس میبایست آنها را مانند یک لیست یادداشت کنید. فراموش نکنید که زیر هر کلمه کلیدی چند خط جا بگذارید. چرا که در مرحله بعد قرار است زیر هر کدام از این کلمات کلیدی، چند کلمه یا عبارت مرتبط به آنها را نیز بنویسید. این روش بیشتر به درد مواقعی میخورد که شما قصد دارید مطالب را به صورت کلی خلاصه نویسی کنید.
۲- روش یادداشت برداری کرنل
این بخش از روش های خلاصه نویسی که نام آن برگرفته از خود دانشگاه کرنل است میتواند تا حد زیادی خلاصه نویسی شما را متحول کند. در روش کرنل ما ابتدا کاغذ خود را به سه قسمت تقسیم بندی میکنیم. درست مانند شکل زیر
اما هر کدام از این قسمتها مخصوص بخشی از مطالب است.
- همانطور که میبینید، ستون سمت راست به سرنخها و نکات کلیدی اختصاص دارد. اینجا محلی است که شما باید برای خود نشانههایی بگذارید تا در هنگام مطالعه و مرور خلاصههای خود مطالب را به راحتی به یاد بیاورید.
- ستون سمت چپ جایی است که شما باید کمی جزئیات را در مورد کلمه کلیدی یا سرنخی که در ستون سمت راست نوشتید به آن اضافه کنید.
- قسمت پایین صفحه هم مربوط به گزارش کلی شما از متن، فصل یا جلسهای است که در حال خلاصه کردن مطالب آن بودهاید.
بزرگترین مزیت روش یادداشت برداری کرنل نسبت به تکنیک قبلی، وجود جزئیات بیشتر در آن است. اما هنوز هم یک عیب بزرگ در این روش دیده میشود، نبود عناصر تصویری!
۳- نقشه کشی ذهنی
خب، رسیدیدم به اصل مطلب! نقشه کشی ذهنی یکی از بهترین روش های خلاصه نویسی به حساب میآید. از شیمی و فیزیک گرفته، تا فلسفه و ادبیات و حتی پزشکی و حقوق، زمینه تحصیلی شما هرچه که باشد، میتوانید مطالب آن را به کمک نقشههای ذهنی خلاصه نویسی کرده و دسته بندی کنید. برای نقشه کشی ذهنی باید:
- ابتدا یک موضوع یا ایده را در مرکز صفحه قرار دهید.
- سپس مطالب کمی جزئی تر را به کمک شاخههایی که در تصویر هم میبینید به آن متصل کنید.
- در مرحله بعدی شما باید همین کار را در مورد هر شاخه و جزئیات مربوط به آن تکرار کنید.
نمونه نقشه ذهنی برای تغییر رفتار. نکته مهم: نقشههای ذهنی برای خلاصه کردن مطالب غیر درسی هم کاربرد فراوان دارند.
در کشیدن نقشههای ذهنی چند نکته بسیار مهم است. اول اینکه شما باید فقط از کلمات کلیدی برای کشیدن آنها استفاده کنید. مورد دوم اینکه حتما از رنگهای مختلف برای کشیدن نقشه ذهنی خود استفاده کنید. و سوم اینکه حتما نقشههای ذهنی را بعد از مدتی مرور کرده و باز هم ویرایش کنید.
نقشه کشی ذهنی نه تنها به شما کمک میکند تا بخش زیادی از مطالب را به شکل کاملا اصولی دسته بندی کنید، بلکه به کمک آن میتوانید همه این مطالب را تنها در یک برگه کاغذ جمع آوری کنید. علاوه بر این، شکل بصری و وجود رنگهای مختلف در نقشههای ذهنی، یادگیری و یادآوری مطالب موجود در آنها را برای ما سادهتر خواهد ساخت.
۳ سوته مهاجرت کن + ارزیابی فوری مهاجرت فوری به پشت گرمی هوش مصنوعی
دوست دارید نقشهکشی ذهنی را یاد بگیرید؟!
خبر خوب اینکه دوره نقشه کشی ذهنی ما تمامی مبانی و اصول این روش را به شما آموزش میدهد. سهیل امانی، که خود شاگرد تونی بوزان، بنیانگذار این شیوه یادداشت برداری، بوده است سعی کرده تا در این دوره هر آنچه که شما برای تسلط و استفاده از نقشههای ذهنی نیاز دارید را به شما آموزش دهد. حال این دوره با تخفیفی ۷۵% و تا مدت محدود در دسترس شماست. برای کسب اطلاعات بیشتر و ثبت نام در دوره نقشه کشی ذهنی، بر روی تصویر زیر کلیک کنید.
۴- درست کردن اسلاید
بیشتر ما به خصوص زمانی که قرار است در دانشگاه یا مدرسه کنفرانسی ارائه بدهیم، از این تکنیک استفاده کردهایم. برای اینکه اسلایدهایی خوب و اصولی بسازیم، باید اول به یاد داشته باشیم که قرار نیست تمام مطالب در اسلایدها آورده شوند. علاوه بر آن بهتر است که به طراحی اسلایدهای پاورپوینت خود نیز اهمیت بدهیم. درست کردن اسلاید اگرچه به خاطر جذابیت تصویری آن کار را برای حافظه ساده میکند، اما به شدت وقتگیر است. ضمن اینکه اگر مطالب زیادی داشته باشیم، ساخت اسلاید زمانی بسیار زیادی از ما خواهد گرفت. برای همین هم ما در بین تمام روشهای گفته شده، همچنان نقشه کشی ذهنی را پیشنهاد میکنیم.
روش های خلاصه نویسی : باید ها و نباید ها
خلاصه نویسی هم مانند نقشه کشی ذهنی نیازمند رعایت نکات و قوانینی است که میتوانند به ما در انجام آن کمک کنند. ما باید برخی نکات را حتما انجام دهیم، و بالعکس برخی دیگر را هیچوقت انجام ندهیم.
۱- پیشخوانی را فراموش نکنید
این کار باعث می شود شما یک دید کلی نسبت به متن پیدا کنید و بتوانید به مراتب راحتتر خلاصه نویسی را انجام دهید. پیشخوانی همچنین به شما در پیدا کردن مطالب و نکات اصلی هم کمک بسیاری میکند. سعی کنید در هنگام خواندن متن زیر نکات مهم آن خط بکشید تا در هنگام خلاصه نویسی راحتتر آنها را پیدا کنید. بد نیست بدانید به کمک دانش آموزش تندخوانی میتوانید مطالب را سریعتر و دقیقتر بخوانید. پس بهتر است به مقاله ترفندهای تندخوانی بروید و با برخی از تکنیکهای این مهارت آشنا شوید.
۲- از توضیح اضافی بپرهیزید
گاهی اوقات پیش می آید که ما در هنگام خلاصه نویسی کردن آنقدر با وسواس سعی میکنیم که تمام مطالب را در خلاصه خود بیاوریم، که در نهایت حجم خلاصه نویسی ما با متن اصلی یک اندازه میشود. یادتان نرود که در خلاصه نویسی تنها نوشتن نکات مهم و کلیدی الویت دارد. این نکات باید به نوعی نوشته شوند که ما را به یاد دیگر جزئیات مهم بیاندازند. علاوه بر آن جزئیات بیشتر میتواند ما را در هنگام مرور و مطالعهی دوباره دچار گیجی و مشکل کند. بهتر است تا جایی که میتوانید مختصر و مفید بنویسید تا بعدا دچار مشکل نشوید.
۳- حتما خلاصه خود را پس از نوشتن بازخوانی کنید
احتمالا برای شما هم این اتفاق روی داده است که پس از سخنرانی کردن در یک جمع مهم و یا در هنگام سوال به یاد مطالبی افتادهاید که خود را برای آنها آماده نکرده بودید. این اتفاق معمولا زمانی میافتد که شما زیاد از حد از متن خلاصه خود مطمئن هستید و دیگر آنرا چک نمیکنید. غافل از آنکه یک مطلب مهم را سهوا یادداشت نکردهاید. حتما بعد از اتمام خلاصهنویسی آنرا با متن اصلی تطبیق دهید و ببینید آیا تمام مطالب مهم را نوشتهاید.
۳ سوته مهاجرت کن + ارزیابی فوری مهاجرت فوری به پشت گرمی هوش مصنوعی
۴- از جذابیت تصویری غافل نشوید
بارها توضیح دادهایم که حافظه ما در به خاطر سپردن تصاویر بسیار بهتر از متن عمل میکند. برای اینکه بتوانید خلاصه نویسی جذابتری داشته باشید، بهتر است که حتما از عناصر بصری هم در تقویت حافظه استفاده کنید. برای مثال استفاده از رنگها، علاوه بر جلوگیری از خستگی ذهن، یادگیری و یادآوری را برای شما لذتبخش تر خواهد کرد. همچنین اگر خلاصهنویسی شما از شکل خاصی پیروی کند، به خاطر سپردن آن برای حافظه دیداری ما سادهتر خواهد بود. در واقع یکی از دلایل برتری نقشهکشی ذهنی بر سایر تکنیکهای گفته شده هم همین موضوع است. نقشههای ذهنی به دلیل شکل ظاهری و همچنین استفاده از رنگهای مختلف در رسم آنها، به ما کمک میکنند تا مطالب را به شکل عمیقتری به ذهن و حافظه خود بسپاریم.
تصویری از خلاصه کردن تمام کتاب GTD به کمک نقشه کشی ذهنی
روش های خلاصه نویسی : جمع بندی و تمرین
تمامی روشها و سبک های گفته در این مقاله میتوانند به شما در خلاصه کردن مطالب کمک کنند. اینکه کدام سبک و روش برای شما مناسبتر است کاملا بر عهده خودتان است. اما سعی کنید حتما روشی را انتخاب کنید که در کنار پوشش دادن تمام مطالب، به خوبی در ذهن شما نقش ببندد. در میان روشهای گفته شده، تنها تکنیکی که تمامی این فاکتورها را به خوبی در خود رعایت میکند نقشه کشی ذهنی است. پیشنهاد ما هم به شما این است که تا دیر نشده از تخفیف وِیژه ما استفاده کنید و در دوره غیرحضوری نقشه کشی ذهنی ما ثبت نام کنید تا به کمک این روش خلاصه نویسی تحول بزرگی در کار و تحصیل خود به وجود آورید. سپس میتوانید برای تمرین نقشه ذهنی همین مقاله را رسم کنید.
122 پاسخ
واقعا مطالب مفیدی بود
متشکرم
ممنونم از نظرتون
بسیار عالی و کامل بود ممنون
ممنون از نظرتون
خوبه ان شاءالله
تاثیر گذار بود :))
مفید بود
خوب است
خوب بود مخصوصا نقشه کشی الان میخوام استفاده کنم .خدا کنه جواب بگیرم.
متشکرم و موفق باشید
باتشکر از شما
سپاسگزارم
خیلی عالی بود
بسیار عالی
فوق العاده بود
ممنون از نظرتون
خوب بود فقط کاش مثال و نمونه خلاصه نویسی اضافه میکردید به هر بخش
خیلی مطلب مفیدی بود
خیلی ممنو خیلی مفید بود،کاش برای. همه روش ها مثال میذاشتید.
سلام درود
وقت بخیر
دوست عزیز حتما پیشنهاد شما توسط همکارانم بررسی میشود. ممنون از همراهی و توجه شما.
خوب بود ، فقط ای کاش کمتر تبلیغ میکردید . چون تبلیغات بیش از حد آدم رو از ادامه دادن به خواندن دل سرد میکنه🌹🙏🏻 .
ممنون از نظرتون
عالی بود
سپاس از همراهی شما دوست عزیز.
مطالب جالبی بود ، خیلی ممنون
سپاس از همراهی شما دوست عزیز
عالی بود
ممنون از همراهی شما دوست عزیز
خوب بود
ممنون که نظرتون رو با به اشتراک گذاشتید.
باسلام وتشکراز مطالب کاربردی ،جذاب وارزشمندتان
ممنون از همراهی شما دوست عزیز
ممنون خیلی مفید بود
سپاس از وقتی که گذاشتید و مظالعه کردید دوست عزیز.
عالی
ممنون از همراهیتون
جالب و آموزنده بود. ممنون
سلام
مطالب ارزشمندی بود
ممنون از شما که به بهتر زیستن مردم کمک میکنید
سپاس از دوره ها و آموزش هایی که برکزار میکنید تا مهارت بهتر اندیشیدن را آموزش دهید
ممنون از نگاه پر از لطف و اندیشمندتون دوست عزیز
ممنون
بسیار عالی بود
سپاس از همراهی شما
مطلب مفیدی بود…ممنون
سپاس فراوان
ممنون جالب بود
سپاس از همراهیتون
بسیار عالی تمام چیزهارو بیان کردید
خیلی کمکم کرد متشکر♥
بسیار عالی بود سپاسگزارم
ممنون از همراهی شما دوست عزیز
good
ممنون از توضیحاتتون
ممنون از همزاهی شما دوست عزیز
عالی
سلام. عالی بود 👌
سپاس فراوان از مقاله نگاشته شده.
سپاس فراوان
جالب بود
سپاس فراوان
خیلی هم عالی 😄😄
سپاس
عالی بود ممنونم
ممنون جالب بود
سپاس از همراهی شما
خوبه
عالی
اگر روش نقشه کشی ذهنی رو زمان کنکور بلد بودم، عاالی میشد
خوب بود
بسایر آموزنده و عالی
خوب بود
ممنون مفید بود
خوب بود.ولی کاش نمونه فارسی از خلاصه نویسی میزاشتین
ممنونم
چشم حتما اضافه میشه…
خیلی مطلب خوبی بود(:
کاش یه درسی رو میزاشتید بعد یه نمونه خلاصه اون ب روش هایی ک گفتید رو بزارید اینجوری کمک هم میکنه
مقاله خوبی بود
من تا حالا خلاصه نویسی نکردم ولی میخوام روش نقشه کشی ذهنی انجام بدم بنظر جالب میاد!
سلام من میتونم با ذکر منبع از مطالبتون برای راه اندازی کسب و کارم استفاده کنم
عالیییییییی
عالی
good…
عالی بود
awli
خیلی ممنون بابت مطالب خوب و جامع. انشاالله همیشه موفق باشید
مطلب مفیدی بود
خیلی مفید بود.ممنون
that was perfect thanks alot
مفید وکاربردی بودند ،خیلی به درد بخور بود.
ممنون
واقعا عالی بود. ازتون ممنونم.
خیلی ممنون استفاده کردم
ممنونم..همه روش هارو یادداشت کردم
خداقوت مطالب قابل استفاده ای فرمودین
سلام دوست عزیز
موفق و پیروز باشید
سلام.عالی و کاربردی بود
سلام دوست عزیز
از رضایت شما بسیار خرسندیم
موفق باشید
درود، من یه بار دوره آموزشی تندخوانی رو دانلود کردم ولی نتونستم با اون ارتباط برقرار کنم، لطفا راهنماییم کنید.
سلام دوست عزیز
لطفا ایمیلتون رو چک کنید
مرسی از مطالب خوبتون
سلام. خدا قوت. عالی بود
ممنون از مطلب خلاصه نویسی
با سلام و خسته نباشید، من رشته کتابداری خوندم و توی این رشته خیلی مطالبو باید یاد بگیریم و کتابهای زیادی بخونیم همیشه دلم میخواست توی کمترین زمان مطالبو یادبگیرم و الان واقعا به این خواستم رسیدم خیلی خیلی ممنونم بابت مطالبی که میزارید من که خیلی ازشون استفاده میکنم و واقعا پیشرفت کردم. بازم ممنون
سلام دوست عزیز
از رضایت شما بسیار خرسندیم
موفق باشید
واقعا عالی بود
من همیشه دنبال یه راه درست برای خلاصه نویسی بودم
خییییییییلی ممنون
سلام دوست عزیزم
ممنونم
امیدوارم موفق و تندرست باشید
عالی.
مثل همیشه
سلام عالی بود
سلام عالی بود مخصوصا اینکه متن دارای لینک به مطالب مرتبط بود. ممنون
.سلام خدا قوت با تشکر از نکات مفیدتون
سلام.. خسته نبلشید
ممنون از شما به خاطر مقاله خوبتون. دید خیلی بهتری برای خلاصه نویسی بهم داد و انگیزم رو واسه خوندن کتاب های قطور بالا برد..تشکر
عالی بود❤️
خیلی برام جالب بود چون همیشه به طور غلط خلاصه مینوشتم و همیشه وسواس زیاد به خرج میدادم همین منو زود از درس زده میکرد
خیلی خوب بود
سلام دوست عزیزم
ممنونم
موفق و پیروز باشید
خیلی خوب و کاربردی بود
ازتون ممنونم❤️
روشهایی که این سایت به من معرفی کرد
درسخوندم رو متحول کرد.
سلام دوست عزیز
از رضایت شما بسیار خرسندیم
موفق و تندرست باشید
سلام عرض ادب
خیلی متشکرم مطالب عالی بود . از راهنمایی شما بی نهایت سپاسگزارم . موفق باشید همیشه
سلام دوست عزیز
امیدوارم در تمامی مراحل زندگی سربلند و پیروز باشید.
عالی بود
سلام قسمت امتیاز دهی قطع هستش من که از مطالبتون استفاده کردم میخوام امتیاز بالا بدهم نمیشه
سلام ممنون مطالب خوبی بود و غلط تایپی هم چند مورد داشت.با احترام امیدی
باسلام و احترام متن جنابعالی خوب بود ولی آنطوری که میباست کامل توضیح نداده اید که به مواردی اشاره میگردد : ۱) در خلاصه نویسی هر صفحه دارای چند پاراگراف بوده که فرد باید به صورت اجمالی سریع یکبار از اولین پاراگراف شروع به خواندن و تا پایان پاراگراف ادامه دهد دقت شود که گفتیم به طور اجمالی در اولین پراگراف خوانده شود . اگر با دقت بخوانیم اینجا دچار وسواس خواندن میشویم و هم تند خوانی را از دست میدهیم و هم هواس مان پرت میشود اگر به صورت اجمالی خوانده شود و سریع میتوانیم یه دید کلی اول به این پاراگراف دست پیدا کنیم و ببینیم این پاراگراف صحبتش در مورد چه جیز هست بعد که دانستیم پاراگراف در مورد چه چیزی صحبت میکند آنوقت یکبار به صورت نکته ای آنر میخوانیم و اینجا نکات مهم وکلیدی را هایلایت میکنیم یا زیر آن خط میکشیم در این صورت ما به دو هدف رسیدیم اول اینکه ما فهمیدیم که این پاراگراف چه چیزی به ما میخواهد بگوید دوم اینکه از کلمات کلیدی متوجه شدیم این پراگراف را چگونه حفظ کنیم و نکته اصلی آن چه چیزی بوده
عالی فرمودید دوست عزیز
مطلب بسیار عالی و موثر بود ، خیلی سپاسگزارم…