بیان و کلام شما نقش بسیار مهمی در رشد و پیشرفت شما دارد. فارغ از اینکه به چه کاری مشغول هستید یا چه مهارتی را دنبال میکنید، داشتن کلام و بیان قدرتمند میتواند زندگی شما را دگرگون کند. به همین دلیل هم تصمیم گرفتیم در این بخش از معرفی کتاب ، به سراغ بهترین کتاب های فن بیان و سخنوری ایرانی و خارجی برویم. کتابهایی که مطالعه آنها نه تنها باعث بهبود روابط اجتماعی شما میشوند، بلکه تاثیرگذاری شما را در هر شغل و حرفهای که هستید چند برابر میکنند.
معرفی بهترین کتاب های فن بیان ایرانی
شاید مهمترین ویژگی کتاب های فن بیان ایرانی این است که با توجه به زبان فارسی نوشته شدهاند. برای همین هم محتوای آنها شاید برای ما بیشتر حائز اهمیت باشد. البته به طور کلی مطالعه تمام این کتابها، چه ایرانی و چه خارجی باعث تقویت هوش کلامی ما هم میشوند. بنابراین ما هم تصمیم گرفتیم دو کتاب از آثار ایرانی را هم به شما معرفی کنیم.
1- آموزش فن بیان – احمد حلت
مشهورترین کتاب فن بیان به زبان فارسی که نویسنده آن خود رئیس بنیاد سخنرانان حرفهای ایران هم هست. دکتر احمد حلت موسس و مدیر مجله موفقیت نیز هست. مجلهای که سالها است چاپ میشود و از پرطرفدارترین مجلات ایران هم به شمار میرود. برای همین هم تصمیم گرفتیم حتما این کتاب او را هم در لیستمان قرار دهیم.
حلت در این کتاب علاوه بر قرار دادن سخنرانیهای خود، سعی کرده تا اصول سخنرانی و به طور کلی صحبت کردن در جمع را هم به ما آموزش دهد. شاید مطالعه این کتاب به سبب اینکه توسط یک ایرانی نوشته شده است برای شما جذابتر از نمونههای خارجی باشد.
کتاب آموزش فن بیان را نشر سپینود در ایران منتشر کرده است.
2- فن بیان؛ تمرینهای عملی – رضا شیرمرز
وقتی خودتان مترجم یکی از بهترین کتاب های فن بیان و سخنوری باشید، احتمال اینکه دلتان بخواهد یک کتاب فن بیان هم بنویسید بالا میرود. کتاب فن بیان اثر رضا شیرمرز است که خود کتاب فن بیان از اونجلین مچلین را ترجمه کرده است، خودش کتاب دیگری هم درباره فن بیان نوشته است. او در این کتاب به جای آنکه سراغ قشر خاصی از افراد برود، سعی کرده تا به عموم مردم جامعه بپردازد.
هدف شیرمرز این بوده که فن بیان همه ما را تقویت کند تا بتوانیم در زندگی، محیط کار و تحصیلات خود موفقتر از قبل باشیم. همانطور که از اسمش پیداست، این کتاب پر است از تمرینات مختلف و مثالهای آموزشی، برای همین یادگیری نکات موجود در آن سادهتر است.
نشر قطره این کتاب از رضا شیرمرز را هم منتشر کرده است.
همچنین بخوانید: 5 کتاب هوش کلامی که ارتباطات شما را متحول میکنند
معرفی بهترین کتاب های فن بیان خارجی
حال نوبت میرسد به بهترين كتاب ها در مورد فن بیان که نویسندگان خارجی نوشتند و به زبان فارسی ترجمه شدهاند. کتابهایی که در بیشتر کشورهای جهان تدریس میشوند. بیشتر این کتابها بر روی مسائل روانشناسی فن بیان هم صحبت میکنند.
3- آیین سخنرانی – دیل کارنگی
دیل کارنگی که تقریبا همه ما او را با کتاب آیین دوستیابی میشناسیم، آثار دیگری هم دارد که در این بخش قصد معرفی کتاب آیین سخنرانی از او را داریم. کتاب آیین سخنرانی قبل از هرچیز به ما نشان میدهد که صحبت کردن در جمع و فضاهای عمومی چندان هم کار دشواری نیست. برای همین آیین سخنرانی را میتوان یک کتاب فن بیان و روابط عمومی نیز به حساب آورد.
کارنگی در ادامه به سراغ برنامهای که خود آن را 5 قدم مینامد میرود و به مرور به شما نشان میدهد که چگونه میتوانید یک سخنران حرفهای و تاثیرگذار باشید. او این کار را در دو بخش انجام داده است. در بخش اول این کتاب ما با اصول موثر صحبت کردن آشنا میشویم. در بخش دوم هم او به سراغ روشهای افزایش اعتماد به نفس رفته است. به گفته کارنگی یک سخنران باید قبل از هرچیز به خودش اعتماد و اعتقاد داشته باشد.
این کتاب در ایران بارها ترجمه شده است که پیشنهاد ما ترجمه مهناز بهرنگی از نشر شبگیر است.
4- هنر سخنرانی – استفان ای. لوکاس
تقریبا مفصلترین کتاب خارجی این لیست که اتفاقا با استقبال زیادی هم مواجه شده است. کتاب هنر سخنرانی اثر استفان ای. لوکاس است. او این کتاب را با رویکرد کاملا عملی و کاربردی نوشته است. برای همین هم سالهاست کتاب او در دانشگاههای سراسر جهان تدریس میشود.
مهمترین ویژگی این کتاب مناسب بودن آن برای گروههای مختلف جامعه است. کتاب هنر سخنرانی حتی برای سخنرانان و معلمان هم مفید است. در واقع با مطالعه این کتاب اعتماد به نفس و انگیزه ما برای تدریس هم افزایش پیدا میکند. عاملی که میتواند آینده ما به عنوان یک مدرس را به کلی تحت الشعاع قرار دهد.
انتشارات رشد این کتاب را با ترجمه باباطاهر علیزاده و حمزه ساده ترجمه کرده است.
از دست ندهید: بهترین کتاب های افزایش اعتماد به نفس
5- بدون ترس سخنرانی کن – مایک آکر
آیا ارائه یک مطلب درسی یا سخنرانی برای دوست و آشنا به شما استرس زیادی منتقل میکند؟ شاید هم کلا دور صحبت کردن برای دیگران یا سخنرانی کردن را خط کشیدهاید. خبر خوب اینجاست که شما تنها نیستید! در واقع بسیاری از ما چنین ترسهایی را داریم. اما چاره چیست؟ آیا باید همیشه از سخنرانی کردن فراری بود یا نه، باید راهی برای مقابله با آن پیدا کرد؟
خوشبختانه کتاب بدون ترس سخنرانی کن، نوشته مایک آکر انتخاب مناسبی برای مقابله با ترس قبل از صحبت کردن است. به گفته مایکل آکر اینکه ما از ارتباط برقرار کردن با دیگران ترس و واهمه داشته باشیم چیز عجیبی نیست. آنچه مهم است این است که چگونه بر این ترس غلبه کنیم و با کنترل آن بتوانیم به خوبی صحبت کنیم.
زینب احمدی این کتاب را ترجمه و نشر مات آن را به چاپ رسانده است.
6- به زبان تد – کارماین گالو
اگر قرار است سخنوری را در خود تقویت کنید، چرا به سراغ یکی از بهترین مراکز برای این کار نمیروید؟ مجموعه تد (TED) سالها است که سخنرانیهای مختلفی را در مورد موضوعات گوناگون برگزار میکند. اما حالا کارماین گالو تصمیم گرفته تا رازهای یک سخنرانی موفق و به سبک تد را در قالب کتاب به زبان تد به ما معرفی کند.
به زبان تد یکی از بهترین کتاب های فن بیان و سخنوری به حساب میآید. این کتاب به شما یاد میدهد که چگونه با رفتار خود به دیگران این حس را منتقل کنید که صحبتها و رفتارتان ارزش توجه کردن را دارند. در واقع این کتاب به شما یاد میدهد که چگونه سخنرانیهای تاثیرگذاری داشته باشید و دیگران را در پذیرفتن عقاید خود متقاعد کنید.
نشر نوین این کتاب را با ترجمه یاسمین رضایی و سعید بقایی منتشر کرده است.
7- سخنرانیهای تد – کریس اندرسون
نوبت به معرفی یکی دیگرا از کتاب های مرتبط با مجموعه TED میرسد. کتاب سخنرانیهای تد نوشته کریس اندرسون، مدیر این مجموعه است. او عمیقا اعتقاد دارد که یک سخنرانی زمانی تاثیرگذار خواهد بود، که اصولی و حرفهای باشد. برای همین هم او سعی کرده تا در کتابش اصول اجرای یک سخنرانی تد را به ما آموزش دهد.
نکته جالب اینجاست که اگرچه کریس اندرسون تلاش کرده به ما در این راه کمک کند، اما با این حال سعی نکرده کارش را با گفتن یک سری قواعد مندرآوردی و بیاهمیت انجام دهد. برای همین هم میتوانید روی این کتاب برای تقویت فن بیان و توانایی سخنوری خودتان حساب کنید.
مهدی قراچه داغی این کتاب را ترجمه و نشر نسل نواندیش آن را منتشر کرده است.
8- قدرت بیان – برایان تریسی
خیلی از ما تصور میکنیم تبدیل شدن به یک سخنران موفق کار تقریبا غیر ممکنی است. این باور ما از آنجا میآید که بیشترمان تصور میکنیم قدرت بیان و توانایی صحبت کردن تقریبا یک ویژگی مادرزادی است. در حالی که چنین چیزی اصلا حقیقت ندارد. تک تک ما میتوانید با کمک برخی روشها، فن بیان خود را تقویت کنیم.
کتاب قدرت بیان از برایان تریسی یکی از بهترین کتابهای فن بیان و سخنوری است که به ما آموزش میدهد چگونه در مقابل جمع سخنرانی کنیم و کلام تاثیرگذاری داشته باشیم. تریسی برای راحتتر شدن یادگیری ما، از داستانها و و نقل قولهای جالب و طنز آمیزی هم استفاده کرده است. به طور کلی این کتاب مناسب تقویت فن بیان برای سخنرانی است.
نشر ذهن آویز این کتاب را با نام سخنرانی موفق و ترجمه مهدی قراچه داغی منتشر کرده است.
همچنین بخوانید: هوش کلامی کودکان
9- دقيقا چه بگوييد تا حرفتان را گوش كنند – فیل جونز
قدرت کلمات بسیار بیشتر از چیزی است که ما تصور میکنیم. گاهی اوقات تنها کلماتی که ما استفاده میکنیم باعث پیروزی یا شکست ما میشوند. مخصوصا اگر در یک گفتگوی کاری یا تجاری باشید، باید بدانید چه کلمات و عباراتی را استفاده کنید.
کتاب دقیقا چه بگویید تا حرفتان را گوش کنند یکی از کتاب های فن بیان و سخنوری است که اتفاقا تاکیدش بر روی کلمات و چگونگی استفاده از آنها است. این کتاب گرچه کوتاه است و حجم زیادی ندارد، اما نکات کاربردی و مهمی دارد که میتواند به ما در زندگی و کسب و کارمان کمک کند. بر خلاف بسیاری از کتابهای موجود، فیل جونز نکاتی کاملا قابل اجرا و کاربردی را در این کتاب آورده است. در واقع میتوان از این کتاب برای افزایش روابط عمومی هم استفاده کرد.
البته به طور کلی میتوانیم برای رشد و توسعه فردی خودمان هم که شده روی این کتاب حساب کنیم. چرا که نحوه ارتباط برقرار کردن با دیگران و تاثیرگذار بودن کلام ما، نقش مهمی در موفقیت و رشد ما ایفا میکند. نشر نگاه نوین این کتاب را با ترجمه محمد مهدی ربانی منتشر کرده است.
10- جادوی بداههگویی – آندری سدنیف
تصور کنید در مجلسی حضور دارید که ناگهان کسی از شما میخواهد چند کلامی درباره موضوع جمع صحبت کنید. خب، احتمالا در چنین شرایطی دست و پای خود را گم میکنید و هول میشوید. اتفاقی که تقریبا طبیعی هم هست. اما خوشبختانه کتاب جادوی بداههگویی این مشکل را برطرف کرده است.
آندری سدنیف کتاب جادوی بداهه گویی را با این زیر عنوان منتشر کرده است: در کمتر از ۳۰ ثانیه یک سخنرانی انجام دهید که سالها فراموش نشود. ادعای بزرگی است، نه؟ خب، اما گویا سدنیف به خوبی از پس ادعایش برآمده است. او مرحله به مرحله ما را برای تبدیل شدن به یک فرد بداهه گو آماده میکند. در واقع تمرینات و نکاتی که در این کتاب موجودند، ما را در تبدیل شدن به یک سخنران سریع و در عین حال موثر راهنمایی میکنند.
اگرچه این کتاب برای رفع خجالت نوشته نشده است، اما میتواند خجالت در صحبت شما را از بین ببرد. اگر دوست دارید به خوبی از این کتاب نتیجه بگیرید، پیشنهاد ما این است که تمرینات آن را حتما جدی بگیرید. نشر آموخته این کتاب را با ترجمه صدف حکیمی زاده منتشر کرده است.
11- فن بیان – اِونجِلین مچلین
بیش از هر چیزی دیگری، بیان یک بازیگر ابزار اوست. برای همین هم داشتن فن بیان قوی یکی از مهمترین چیزهایی است که یک بازیگر تئاتر یا سینما باید به آن توجه داشته باشد. خب، ما هم تصمیم گرفتیم در این بخش از مقاله بهترین کتاب فن بیان بازیگری را به شما معرفی کنیم.
کتاب فن بیان نوشته اونجلین مچلین مختص همین افراد نوشته شده است. نویسنده این کتاب با تکیه و استفاده از تمرینات عملی و نت نویسی ابتدایی موسیقی، مهارت فن بیان را به مخاطبان این کتاب آموزش میدهد. مچلین سعی کرده بیشتر تکنیکهای بیانی را در این کتاب آموزش دهد. به همین دلیل هم کتاب فن بیان به جز بازیگران سینما و تئاتر، برای مردم عادی هم مناسب است.
رضا شیرمرز این کتاب را در ایران ترجمه و نشر قطره آن را به چاپ رسانده است.