“با رویا و خیال پردازی به چیزی که در ذهن دارید تبدیل نخواهید شد. بلکه باید تیشه به دست بگیرید و ناخالصیهای وجود خود را برای تبدیل شدن به فردی که در سر دارید بتراشید.” جمله ای که خواندید از هنری دیوید ثورو، شاعر امریکایی بود. حتما خیلی از شما در سر رویاهایی در مورد خودتان و شخصی که دوست دارید در آینده به آن تبدیل بشوید دارید. اما تا به حال چقدر برای تبدیل شدن به چنین شخصی تلاش کردهاید؟ امروز قرار هست در کنار هم یاد بگیریم که توسعه فردی چیست ، چه قدمهایی رو باید در راه رسیدن به آن طی کنیم و اصلا چرا تا این اندازه اهمیت دارد. پس اگر دوست دارید به کمک یک برنامه توسعه فردی یا همان Personal Development،زندگی خود را از این رو به آن رو کنید، این مقاله را از دست ندهید!
آنچه در این مقاله خواهید خواند:
|
تعریف توسعه فردی
اگر بخواهیم تعریف کوتاهی به سبک هوش برتر ایرانیان از توسعه فردی ارائه کنیم میتوانیم بگوییم:
“توسعه فردی شامل گروهی از فعالیتها و مهارتهایی است که یادگیری آن ها به ما کمک میکند در روابط اجتماعی، کاری و تحصیلی بهتر عمل کنیم. مجموعه این اتفاقات شانس ما را برای پیشرفت در سطوح مختلف بیشتر میکند. “
در واقع میتوان توسعه فردی را از دو منظر بررسی کرد. نگاه اول باید به سمت مهارتها و تواناییهایی باشد که ما در حال حاضر داریم. بعد از شناسایی این مهارتها نوبت به آن میرسد که آنها را تقویت کنیم. گروه دوم اما مهارتهایی هستند که ما هنوز کسب نکردهایم ولی به آنها نیاز داریم. برای مثال نحوه استفاده از زبان بدن در روابط اجتماعی، آموزش تندخوانی برای تحصیل بهتر و یا حتی تکنیکهای فروش برای موفقیت در کار از جمله این مهارتها هستند.
هر دو گروه به ما کمک میکنند که با سرعت بیشتری به اهداف خود دست پیدا کنیم. همانطور که برایان تریسی معروف میگوید:
” توسعه فردی برای صرفهجویی در زمان فوقالعاده است. هرچه مهارتهایی بیشتری یاد بگیرید و بهتر شوید، زمان کمتری برای رسیدن به اهداف خود نیاز دارید.”
دلیل این اتفاق چیست؟
همانطور که گفتیم توسعه فردی شامل مجموعهای از مهارتهای مفید است. برای همین هم یادگیری آنها سرعت رشد و پیشرفت ما را تا چند برابر افزایش میدهند. برای مثال آشنا بودن با روشهای ارتباطی به شما کمک میکند تا در شغل خود درآمد بیشتری کسب کنید. یا همین مهارتها زمانی که قرار است در یک مصاحبه کاری شرکت کنید، میتواند شانس شما را برای کسب آن موقعیت شغلی زیاد کند.
دیدید؟ به همین سادگی و تنها با یادگیری چند مهارت ساده، اما کاربردی، تقویت حافظه کوتاه مدت یا افزایش تمرکز، توسعه فردی به شما کمک خواهد کرد که در سراشیبی رشد و پیشرفت بیفتید. آن هم با سرعتی که خودتان هم باورتان نمیشود.
دستیابی به توسعه فردی
اما چگونه باید برای توسعه فردی برنامهریزی کنیم و در جهت آن قدم برداریم? قبل از هرچیز باید بدانیم که توسعه فردی یک مقصد نیست، بلکه مسیری است که شما را به سمت خوشبختی و کامیابی هدایت میکند. شما در این مسیر هرچه چیزهای بیشتری یاد بگیرید، سریعتر و آسانتر میتوانید به اهداف خود برسید.
به همین دلیل هم باید این موضوع را درک کنیم که توسعه فردی به مرور زمان و با یادگیری و عمل کردن به کارهای مختلفی اتفاق نمیافتد. پس از خودتان انتظار نداشته باشید از همین فردا آدم دیگری شوید. بهتر است که قدم به قدم در این مسیر پیش بروید تا اهداف خود را یکی یکی تیک بزنید.
مراحل توسعه فردی
آبراهام مزلو روانشناس مشهور امریکایی باور داشت که نیازهای ما در دستهها و درجه بندیهای خاصی قرار میگیرند. به همین دلیل هم او این نیازها را در قالب هرم سلسلهمراتب نیازهای مزلو دسته بندی کرد. همانطور که در شکل میبینید هر یک از نیازهای ما از اهمیت و ارزش خاصی برخوردار هستند.
اما مزلو به همین جا بسنده نکرد. او اعتقاد داشت که انسان علاوه بر نیازهای از پیش تعیین شده، میل به یادگیری برخی دیگر از نیاز ها را نیز در سر دارد. به همین دلیل هم شرط رسیدن به این نیازها را خودشکوفایی دانست. بر طبق ویکیپدیا معیارهای خودشکوفایی عبارتند از:
- درک صحیح اوضاع و شرایط موجود در حال حاضر و واقعبینی.
- قبول کردن خود، دیگران و شرایط، همانطور که واقعا هستند.
- اعتماد و اعتقاد به تجربیات و اتفاقاتی که پشت سر گذاشتهاند.
- طبیعی و بدون مقدمه بودن (سادگی و بی آلایشی)
- وظیفه/کار محور بودن بر خلاف خودمحور بودن.
- مستقل بودن.
- توجه و سپاسگزار بودن حتی در مورد سادهترین اتفاقات خوب زندگی.
- داشتن روابط بین فردی خوب و سالم.
- حس شوخ طبعی که موجب آزار و ناراحتی دیگران نشود.
- حس مسئولیت پذیری نسبت به سایر انسانهای روی زمین و انسانیت.
موانع دسترسی به توسعه فردی
اما همانطور که همه شما میدانید ، توسعه فردی و قدم هایی که باید در این راه بردارید هم مثل هرچیز دیگری قطعا موانع و سختی هایی را به همراه خواهد داشت. در ادامه ۴ مورد از این موانع را به شما معرفی کرده و راه حلی برای گذشتن از هدکدام از آنها به شما ارائه میکنیم.
۱- کمبود اعتماد به نفس
اولین موضوعی که ممکن است بر سر راه شما قرار بگیرد، نداشتن اعتماد به نفس کافی معمولا از آنجایی سرچشمه می گیرد که شما با خود فکر میکنید که اولا، آیا کسی هست که در این راه از شما حمایت کند یا خیر؟ دومین موضوع اما این است که آیا خود شما موفق خواهید شد مهارت های لازم برای توسعه فردی را یاد بگیرید یا نه؟
در هرکدام از این حالتها، شما باید اول به این فکر کنید که آیا دوست دارید شرایط فعلی خود را تغییر دهید یا خیر؟ پاسخ دادن به این سوال تا حد زیادی باعث افزایش انگیزه شما خواهد شد. در این صورت دیگر نه ترسی از موفق نشدن دارید، و نه به این فکر می کنید که آیا کسی از شما حمایت خواهد کرد یا نه.
۲- شرایط مالی
دومین عامل بازدارنده برای توسعه فردی، نداشتن شرایط مالی مناسب برای شرکت در دوره های آموزشی است. اما جالب است بدانید که شما می توانید با یک جستجو در اینترنت در سایتی مثل همین هوش برتر ایرانیان، تعداد بسیار زیادی مقالات و ویدیوهای آموزشی را پیدا کرده و از آنها برای رشد و پیشرفت خود استفاده کنید.
علاوه بر این فراموش نکنید که هرگونه هزینه ای برای یادگیری و مهارت آموزی، در اصل یک نوع سرمایه گذاری بر روی خودتان است که بعدا شما را به کامیابی خواهد رساند.
۳- وابستگیها
سومین عاملی که میتواند از حرکت شما در مسیر توسعه فردی جلوگیری کند، وابستگیهای زندگی روزمره شماست. در حالی که در بسیاری از موارد این وابستگیها بی دلیل و بی مورد هستند. در واقع این موارد افکار مزاحمی هستند که بخش زیادی از زندگی روزمره شما را درگیر خود میکنند.
پیش تر گفتیم که افرادی که به خودشکوفایی میرسند باید به سایر انسانها هم اهمیت دهند، اما این اهمیت دادن باید به اندازهای باشد که به زندگی خودشان لطمهای نخورد. پس بهتر است که خود را از شر فکر های اضافی خلاص کنید و روی آینده و پیشرفت خود متمرکز شوید.
۴- مدیریت زمان
چهارمین و آخرین مانعی که بر سر راه توسعه فردی شما قرار میگیرد، نداشتن وقت و زمان کافی است. احتمالا شما هم تا به حال بارها قصد داشتهاید که چیزهای جدیدی یاد بگیرید، اما به دلیل نداشتن زمان کافی هنوز موفق به انجام این کار نشدهاید.
خبر خوب اینکه با پیشرفت علم و تکنولوژی، شما دیگر لازم نیست حتما به صورت حضوری در کلاسها شرکت کنید. دورههای آنلاینی مثل دوره کوچینگ مطالعه به شما کمک خواهند کرد تا با صرف مدت زمان کوتاهی در خانه، در منزل بتوانید مهارتهایی مثل تندخوانی، تقویت حافظه و نقشه کشی ذهنی را بیاموزید.
۹ زمینه که باید در آن پیشرفت کنید
به طور کلی برای دستیابی به توسعه فردی شما باید در این ۹ زمینه پیشرفت کنید:
۱- ارتباطات
داشتن ارتباط با سایر افراد فقط به گفتار شما محدود نمیشود. شما باید سعی کنید که علاوه بر اینکه خوب حرف میزنید، خوب گوش کنید و خوب بنویسید. افرادی که در ارتباطات خود با دیگران موفق هستند، عموما میدانند که چه لحنی را برای چه موقعیتی استفاده کنند. بدین ترتیب کلام و نوشتار آنها در طرف مقابل تاثیرگذار خواهد بود.
۲- روابط بین فردی
نام دیگر این روابط، مهارتهای اجتماعی است. افرادی که از این مهارتها آگاه هستند در مواجهه با دیگران در موقعیتهای اجتماعی مختلف، بهترین تصمیمات را میگیرند. تصمیماتی که منجر به بوجود آمدن روابط اجتماعی مختلف خواهد شد.
۳- ساماندهی کردن
برای اینکه بتوانید از وقت و انرژی خود به خوبی استفاده کنید، باید کارهای خود را دسته بندی کرده و برای آنها برنامهریزی کنید. مثلا اگر قرار است برای جمع بندی کنکور برنامه ریزی کنید، بهتر است که حتما اولویتبندی را در مرور دروس رعایت کنید.
۴-صداقت و ثبات
اگرچه بیشتر افراد به دنبال این هستند که به جای شنیدن واقعیت، چیزی را بشنوند که به نفع خودشان است، اما شما سعی کنید که همیشه صادق باشید و در این کار ثابت قدم باشید. دلیل آن این است که بعد از مدتی بالاخره پردههای دروغ کنار خواهند رفت و شما که همیشه راست گفتهاید پیشرفت خواهید کرد.
۵- اعتماد به نفس
اصلا مگر رشد و پیشرفت بدون اعتماد به نفس ممکن است؟ برای اینکه بتوانید در مسیر توسعه فردی گام بردارید، باید اعتماد به نفس کافی داشته باشید. اگر از این موضوع رنج میبرید، میتوانید تصویری از خودتان را بعد از پیشرفت در مسیر توسعه فردی در ذهنتان ترسیم کنید.
۶- توانایی تطبیق پذیری
شرایط و روزگار همیشه بر وقف مراد ما نخواهد بود و پستی و بلندیهای زیادی در مسیر ما هستند. اما در این شرایط تنها کسانی رشد خواهند کرد که یاد گرفتهاند چگونه با شرایط و ناملایمات روزگار کنار بیایند. یادتان که نرفته، اولین شرط توسعه فردی قبول واقعیتها بود. پس اگر به دنبال رشد هستید باید اول واقعیتها را بپذیرید و سپس برای تغییر خود یا آنها تلاش کنید. برای اینکه یاد بگیرید چگونه این کار را انجام دهید، میتوانید بعد از اتمام این مقاله، مراحل تغییر رفتار را در وبسایت هوش برتر ایرانیان مطالعه کنید.
۷-اخلاق حرفهای
اگر به دنبال پیشرفت در شغل خود هستید، داشتن اخلاق حرفهای مهمترین خصوصیتی است که شما باید داشته باشید. اما اصلا اخلاق حرفهای یعنی چه؟حتما برای شما هم پیش آمده که کاری را به کسی بسپارید، اما او کار شما را انجام ندهد و حتی پاسخ شما را هم ندهد. این نمونه بارزی از بی اخلاقی در کار و حرفه است. احترام گذاشتن به مشتری یا مراجعه کننده اولین اصل در اخلاق حرفهای است.
۸- توانایی حل مسئله
یکی از مهمترین مهارتهایی که هر کسی به آن نیاز دارد، توانایی حل مسئله در هنگام روبرو شدن با شرایط حساس است. برای اینکه بتوانید به خوبی از پس این شرایط بربیایید باید ذهنی متمرکز داشته باشید که میتواند جوانب را به خوبی بسنجد و در لحظه تصمیم درستی بگیرد.
۹- رهبری
داشتن خصوصیات و توانایی رهبری میتواند آخرین مهارت مهمی باشد که شما در مسیر توسعه فردی به آن نیاز پیدا خواهید کرد. اما همین خصوصیت است که میتواند شما را از سایرین متمایز کند. البته این رهبری کردن حتما لازم نیست که در سطح یک سازمان بزرگ باشد، حتی اگر بتوانید تیم کوچکی را سرپرستی کنید هم میتوان گفت که خصوصیات رهبری در شما یافت میشود. به شرط آنکه تیم شما با برنامه و طبق اصول پیش برود.
چگونه در مسیر توسعه فردی قدم بگذاریم؟
خب حالا که با زیر و بم توسعه فردی آشنا شدیم، نوبت به آن میرسد که ۹ راهکار برای رسیدن به توسعه فردی بررسی کنیم. هر یک از این راهکارها به تنهایی یا بصورت مکمل دیگری میتوانند به ما کمک کنند.
قدم اول ، بر ترسهای خود غلبه کنید
یکی از اولین دلایلی که ما هیچ میلی به مهارت آموزی و یادگیری چیزهای جدید نداریم، ترس موجود درونمان است. ترسیدن از اینکه مبادا موفق نشویم، یا حتی ترس از اینکه اگر موفق شویم چه اتفاقی برای ما میافتد، معمولا جلوی پیشرفت ما را خواهد گرفت. مثلا ممکن است از این بترسید که صفحه کاری خود را در اینستاگرام ایجاد کنید. همین موضوع به ظاهر ساده میتواند پیشرفت شما را سالها عقب بیندازد.
قدم دوم، مطالعه کنید
من یار مهربانم، پس از من غافل نشوید! کتابها ارزشمندترین و ارزانترین منابع یادگیری هستند. یک کتاب خوب که تنها با چند هزارتومان خریداری شده، میتواند از لحاظ مالی و معنوی سود زیادی را نصیب شما بکند. همچنین فواید کتابخوانی به حدی زیاد است که میتواند کل جامعه را به سمت خوشبختی و سعادت سوق دهد. همچنین تاثیر مطالعه بر مغز به حدی زیاد است که میتواند موجب تقویت مهارتهای دیگر ما مثل تفکر نقاد و توانایی حل مسئله شود.
قدم سوم، مهارتهای جانبی را یاد بگیرید
اگر چه یادگیری مهارت هایی مثل یک زبان جدید یا ساز زدن به صورت مستقیم در برنامه توسعه فردی همه ما موثر نیستند، اما میتوانند سرعت ما را در این راه افزایش دهند. در واقع یادگیری زبانهای جدید و نواختن موسیقی یا کارهایی از این قبیل، فعالیت مغز را بیشتر کرده و حتی میتوانند موجب افزایش تمرکز و تقویت حافظه ما شوند. پس بهتر است که زمان کوتاهی را در روز به انجام چنین تمریناتی اختصاص دهید.
قدم چهارم، انتقاد پذیر باشید
شنیدن نقد دیگران برای پیشرفت شما ضروری است. پس حتما بعد از اتمام هر پروژهای سعی کنید که از یکی از اعضای خانواده خود یا دوستانتان در مورد آن سوال کنید. هرچه بیشتر این کار را انجام دهید، برآیند پاسخهای این افراد در مورد عملکرد شما دقیق تر خواهد بود. سپس شما باید بر روی نقاط مثبت خود پافشاری کرده و سعی کنید چارهای برای نقاط منفی پیدا کنید. مجموعه این کارها میتواند به شما کمک کند که با استفاده از نظرات دیگران ذهنی خلاق داشته باشید.
قدم پنجم، نگاه دقیقی داشته باشید
یادگیری همیشه از طریق کتاب و دوره اتفاق نمیافتد. در مسیر توسعه فردی شما باید از هر فرصتی برای یادگیری چیزهای جدید استفاده کنید. این یعنی ما باید از رفتار، خصوصیات و طرز فکر افرادی که در اطراف خود میبینیم چیزهایی را یاد بگیریم و در زندگی خود به کار بگیریم. برای اینکار به دنبال خصوصیاتی باشید که شما یا آنها را ستایش کرده و میپسندید و یا به آنها علاقه ندارید و ترجیح میدهید از آنها دوری کنید.
“لقمان را گفتند ادب از که آموختی، گفت از بی ادبان، هرآنچه از ایشان در نظرم ناپسند آمد از آن دوری کردم.”
قدم ششم، از اینترنت غافل نشوید
فضای اینترنت علاوه بر اینکه محلی است برای یادگیری مطالب جدید و مختلف، میتواند بستری مناسب برای رشد شخصی و حرفهای کار شما نیز باشد. در واقع شما در اینترنت شانس این را دارید که با افراد بیشتری آشنا شوید و با آنها ارتباط برقرار کنید. این ارتباطات میتوانند در مسیر رشد و توسعه فردی شما را یاری کنند. به علاوه فضای مجازی بازاری است که شما میتوانید محصولات و خدمات خود را در آن تبلیغ کنید و به فروش بگذارید.
قدم هفتم، دفترچه توسعه فردی تهیه کنید
هفتمین موردی که باید به آن عمل کنید داشتن یک دفترچه است. شاید شما هم در گذشته یا حتی همین حالا دفترچه خاطرات داشتید. نگاه کردن به خاطرات گذشته اگرچه گاهی رنج آور است، اما باعث میشود شما بهتر درک کنید که کجا قرار داشتید و حالا کجا هستید. مشاهده این پیشرفت باعث خواهد شد که شما انگیزه بیشتری برای ادامه راه داشته باشید.
داشتن یک دفترچه توسعه فردی و نوشتن در آن به صورت روزانه یا هفتگی باعث خواهد شد که شما مسیر خود را رصد کنید. این موضوع دو فایده مهم و حیاتی دارد. اول اینکه باعث میشود شما اشتباهات خود را ببینید و دیگر آنها را تکرار نکنید. دوم اما همان بحث افزایش انگیزه و تقویت اراده برای درس خواندن و رشد و پیشرفت است.
قدم هشتم، مدیتیشن
دنیای شلوغ و سر در گم امروز محل مناسبی است برای از دست دادن تمرکز و هوش و حواس ما. اما چه اتفاقی میافتاد اگر ما قادر بودیم علیرغم تمام این مشکلات و شلوغیها متمرکز باقی بمانیم. انجام مدیتیشن آن هم به صورت روزانه به شما کمک خواهد کرد تا تمرکز و آرامش کافی را در حین انجام کارهای خود داشته باشید. به علاوه خطر ابتلا به بیماری هایی مثل آلزایمر هم در شما کاهش خواهد یافت.
قدم نهم، از یک مربی کمک بگیرید
هیچکس اندازه خودتان با خلق و خو و روحیات شما آشنا نیست و نمیتواند به توسعه فردی شما کمک کند. اما اگر به هر دلیلی حس میکنید خودتان قادر به کنترل و هدایت این جریان نیستید، حتما از یک مربی کمک بگیرید. این مربی میتواند یکی از اعضای خانواده، یک دوست و یا در بهترین حالت یک متخصص و مشاور باشد که آمادگی دارد به صورت حرفهای شما را در این مسیر راهنمایی کند.
توسعه فردی در محل کار
اما توسعه فردی فقط به همین ۹ نکته محدود نمیشود. در واقع برخی از نکات دیگر هستند که میتوانند به شما کمک کنند تا در محل کار و در همکاری با سایرین هم بتوانید رشد کنید. برای اینکه مساوات را رعایت کنیم، اینجا هم ۹ عامل موثر را برای توسعه فردی در محل کار آوردهایم.
نکته اول، شنونده خوبی باشید
یادتان باشد که شما یک زبان و دو گوش دارید. پس باید سعی کنید شنونده خوبی باشید. شنوندههای خوب میتوانند بسیاری از راه حل ها را در مواجهه با همکاران یا مشتریان خود از صحبتهای آنان استخراج کنند. پس سعی کنید نگاه نقادانهای به حرف های دیگران داشته باشید و هر کلمه از این حرفها را در ذهن خود تجزیه و تحلیل کنید.
نکته دوم، هم تیمی خوبی باشید!
توانایی کار گروهی و هماهنگ بودن با سایر اعضا میتواند شما را به عضو غیر قابل جایگزین گروهی تبدیل کند که با آنها همکاری دارید. علاوه بر اخلاق حرفهای که پیشتر ذکر کردیم، بهتر است که مهارتهایی مثل ایجاد ارتباط دوستانه با مشتری ها و همکاران و انگیزه دادن به آنها را در مسیر توسعه فردی خود در محل کار قرار دهید.
نکته سوم، زمان خود را مدیریت کنید
اگر سرتان شلوغ است و مشغله زیادی دارید بهتر است که فکری به حال مدیریت زمان خود بکنید. با مدیریت کردن زمان و انرژی شما قادر خواهید بود که سر وقت به تمام کارهایی که به شما محول شده برسید. این ویژگی توسعه فردی زمانی به کار شما خواهد آمد که بخشی از تیمی هستید که هدف واحدی را دنبال میکند. اگر شما بتوانید کار خود را به خوبی و سر وقت انجام دهید، یک امتیاز مثبت در تیم خواهید گرفت که شاید حتی در درآمد شما هم موثر باشد.
نکته چهارم، خود را به چالش بکشید
“شیرمردا تو چه ترسی ز سگ لاغرشان؟” تا زمانی که از منطقه امن خود بیرون نیامده باشید، شانس زیادی برای رشد و پیشرفت نخواهید داشت. ریسک کردن یکی از بهترین و مهمترین راههای پیشرفت است. اما دقت داشته باشید، هر ریسکی شما را به موفقیت نخواهد رساند. پس قبل از هر حرکتی بهتر است که به عاقبت آن فکر کنید و با دقت قدم بردارید. قبول کردن مسئولیتهایی که نیازمند توانایی های خیلی بیشتر از شما هستند، ممکن است که برای شما مشکلاتی ایجاد کند.
میدونستی ذهن آگاه در محل کار چقدر میتونه به داشتن تمرکز کافی کمک کنه؟
همین حالا مقاله ذهن آگاهی چیست رو بخون و این مهارت رو یاد بگیر!
نکته پنجم، به خودتان باور داشته باشید
داشتن عزت نفس و خودباوری کافی به شما کمک خواهد کرد تا هر وقت احساس خستگی و ناامیدی به سرغ شما آمد، بتوانید بر آن غلبه کنید و راهی برای ادامه دادن پیدا کنید. توسعه فردی مسیری نیست که شما طی یک شب بتوانید آنرا طی کنید. پس بهتر است به خود و توانایی هایی که دارید اعتقاد و باور داشته باشید تا از این سختی ها به سلامت عبور کنید.
نکته ششم، تغییر پذیر باشید
افرادی که نسبت به تغییرات گارد و موضع گیری خاصی ندارند، در موقعیتهای سخت میتوانند عملکرد بهتری داشته باشند. مثلا تصور کنید که رئیس شما ۳ پروژه مختلف را به شما سپرده است. برای اینکه بتوانید از پس هر سه این پروژه ها بر بیایید، باید انعطاف پذیری لازم را داشته باشید. به همین دلیل هم تغییر پذیر بودن در محل کار یکی از عوامل مهم توسعه فردی است.
نکته هفتم، صداقت را فراموش نکنید
اگر به هر دلیلی نتوانستهاید کاری که به شما محول شده را انجام دهید، یا در انجام آن به مشکل برخوردهاید بهتر است که راستش را به کارفرمای خود بگویید. دروغ گفتن شاید در ابتدا راهحل مناسبی به نظر بیاید، اما بعد از مدتی باعث خواهد شد که مشکلات بزرگی برای شما پیش بیاید.
نکته هشتم، شور و تعهد کافی داشته باشید
داشتن عطش و شور کافی برای رسیده به موفقیت عاملی تعیین کننده در توسعه فردی در محل کار است. برای اینکه بتوانید در کار خود پیشرفت کنید، باید عطش و میل کافی برای رسیدن به اهداف خود داشته باشید. تعهد شما نسبت به کاری که انجام میدهید میتواند به شما در کامل کردن کارهایی که به شما محول شده کمک کند و موجب افزایش انگیزه شما و همکارانتان شود.
نکته نهم، به اطرافیانتان کمک کنید
اگر نکته یا موضوعی است که میتواند به رشد و پیشرفت همکارانتان کمک کند،آنرا از ایشان دریغ نکنید. یک مجموعه زمانی رشد خواهد کرد که تمام اعضای آن در کنار هم رشد کنند. پس بدون هرگونه هراسی از پیشرفت سایرین، سعی کنید نکاتی را که خود بلد هستید به آنها آموزش دهید.
چگونه یک برنامه توسعه فردی داشته باشیم؟
اما همانطور که به شما قول داده بودیم، بعد از معرفی کارهایی که باید در مسیر توسعه فردی انجام دهید، به طراحی برنامه توسعه فردی میرسیم. برای داشتن یک برنامه خوب باید به این ۵ نکته توجه کنید.
۱- شناسایی اهداف حرفهای و انگیزانندهها
برای اینکار شما باید اول از خود بپرسید که به دنبال چه اهدافی در آینده هستید؟ اهداف اصلی خود را بر روی یک کاغذ نوشته و دسته بندی کنید. سپس به آموزشهایی فکر کنید که در راه رسیدن به این اهداف باید پشت سر بگذارید. پیدا کردن منابع مناسب برای این آموزشها مورد بعدی است که باید انجام دهید. در نهایت هم به چیزهایی که انگیزه شما را برای رسیدن به اهدافتان زیاد میکند توجه کنید و بکوشید تا آنها را در بخشی از برنامه خود جای دهید.
۲- توجه به تواناییهای فعلی
حتی بی استعدادترین انسانها هم در خود تواناییهایی دارند که هنوز کشفشان نکردهاند. پس بهتر است با نگاهی عمیق و دقیق در خودتان به دنبال استعدادها و توانایی های خودتان باشید. سپس به این فکر کنید که چگونه میتوانید از این توانایی ها در جهت توسعه فردی استفاده کنید. مثلا اگر با روش های خلاصه نویسی آشنا هستید بهتر است که به این فکر کنید که چگونه میتوان به کمک این روشها زندگی تحصیلی خود را بهبود بخشید.
۳- برنامه خود را بنویسید!
فرقی ندارد که یک برنامه را تا چه اندازه درون ذهن خود حلاجی کنید. تا زمانی که آن را در جایی یادداشت نکنید عمل کردن به آن تقریبا غیرممکن خواهد بود. برای یادداشت کردن برنامه راههای زیادی وجود دارد، اما پیشنهاد ما این است که آن را در ابتدای هر فصل دفتر توسعه فردی خود یادداشت کنید. این کار باعث میشود که هر وقت خواستید بتوانید به آن رجوع کنید و علاوه بر آن هر چند وقت یکبار با توجه به نیازهایتان آنرا تغییر دهید.
۴- به جزئیات دقت کنید
توسعه فردی مسیری طولانی و گاها خسته کننده است. اما برای اینکه خستگی خود از عمل کردن به نکات و تکنیکهای آن را کاهش دهید، میتوانید دقت بیشتری در هنگام طراحی برنامه خود به خرج دهید. برای اینکه بتوانید مسیر توسعه فردی را سریعتر طی کنید، بهتر است که قدمهای خود را از پیش تعیین کنید. مثلا اگر قرار است در این راه زبان انگلیسی را یاد بگیرید، بهتر است که اول مشخص کنید در کدام مهارتها به تمرین بیشتری نیاز دارید. این نوع برنامه ریزی ریسک عمل نکردن به آن را کاهش میدهد چرا که بیشتر بخشهای آن از قبل تعیین شده هستند.
۵- به برنامه خود پایبند باشید
اگر زمان زیادی را صرف برنامهریزی کردید بهتر است حداقل یک هفتهام که شده به آن عمل کنید. حتی یک روز هم میتواند شروع خوبی باشد. به یاد داشته باشید که مسیری طولانی در پیش دارید، پس اگر نتوانید به برنامه خود پایبند باشید و آن را اجرا کنید، توسعه فردی چیزی جز رویا برای شما نخواهد بود. استفاده از اصل پارتو یا قانون ۸۰/۲۰ به شما کمک خواهد کرد تا کارهای خود را اولویت بندی کنید و بر اساس اولویت بندی آنها را انجام دهید تا به مشکل بر نخورید.
توسعه فردی ؛ نکات پایانی
در بیابان چون به شوق کعبه خواهی زد قدم/ سرزنشها گر کند خار مغیلان غم مخور. به شما قول میدهیم که در راه توسعه فردی سختیهایی را تجربه خواهید کرد. سختیهایی که برای رسیدن به اهدافی که در سر دارید باید بر آنها غلبه کنید. پس هرجا که احساس ضعف و ناامیدی کردید به اهداف خود فکر کنید و اینکه رسیدن به هرکدام از آنها تا چه اندازه کیفیت زندگی شما را افزایش میدهد.
22 پاسخ
سلام
ممنون از مطلب خوبتان بسیار مفید قابل فهم بود و بی شک جزو مواردی خواهد بود که قابیت اجرایی دارد.
اما همین مبحث نیز در توسط تیم مشاوره کسب و کار نجات در قالب توسعه شخصی نجات با برخی جزییات دیگر بازگو شده
حسب تجربه شما این تفاوت محتوایی بر گرفته از تفاوت دیدگاه است یا اینکه هر یک از این موارد ، مبحث مجزا در توسعه شخصی هستند ؟
مباحث توسعه فردی کاملا مرتبط بهم هستن
سلام عالی بود
فقط چرا نمی تونم دانلود کنم؟
دوست عزیز جهت راهنمایی شما توسط همکاران ما میتوانید با شماره زیر در واتس اپ در ارتباط باشید.
09057153695