بهترین سن برای یادگیری یک زبان جدید را چگونه تشخیص دهیم؟
تشخیص بهترین سن یادگیری زبان در کودکان، به یکی از چالشهای مهم برای والدین تبدیل شده و معمولا بسیاری از آنها سعی میکنند از همان سنین پایین، فرزند خود را به آموزشگاه زبان بفرستند.
در حال حاضر زبان انگلیسی به عنوان یک پل ارتباطی میان مردم در سراسر جهان در نظر گرفته میشود که بسیاری از کشورها حتی سعی دارند در مدارس خود نیز آموزش آن را در اولویت قرار دهند.
در واقع میتوان گفت میزان درک ما از زبان همیشه در حال رشد بوده و در هر سنی یادگیری زبان انگلیسی به عنوان یکی از نیازهای ضروری در عصر حاضر به شمار میرود.
تکامل مغز کودک و یادگیری زبان دوم
از چه سنی کودک را به کلاس زبان بفرستیم؟ ممکن است این سوال در ذهن بسیاری از والدین شکل بگیرد اما جواب قانع کنندهای برای آن نداشته باشند، از همین رو برای یادگیری و آموزش زبان به کودک خود بهتر است اطلاعاتی درباره این موضوع به دست آورید.
اگر هدف شما این است که فرزندتان زبان دوم را یاد بگیرد، معمولا ترجیح میدهید به گونه ای آموزش ببیند که مانند یک فرد 2 زبانه تسلط کافی داشته باشد.
بیایید نگاهی به برخی از تغییرات رشدی بیندازیم که در مغز کودکان هنگام فراگیری زبان رخ میدهد، این اطلاعات میتواند به ما در تصمیمگیری آگاهانه در مورد فهم بهترین سن یادگیری زبان کمک کند.
در مراحل اولیه کودکی، یادگیری زبان عمدتا بدون ساختار است و کودکان روی برقراری ارتباط موثر با والدین و اطرافیان خود تمرکز دارند.
بر همین اساس بسیاری از مردم فکر میکنند که کودکان راحتتر از بزرگسالان زبان یاد میگیرند اما این بهطور کامل درست نیست زیرا یادگیری زبان مادری متفاوت است.
در واقع کودکان از طریق آزمون و خطا زبان مادری را میآموزند و هر روز پیشرفت میکنند و با گذشتن از این دوره، بین 1 تا 3 سال، به احتمال زیاد زبان دوم را به راحتی یاد میگیرند.
در این سنین، آنها دیگر به یک زبان مادری تسلط دارند و مغزشان برای جذب کلمات و یادگیری جریان گفتگو آماده شده است.
آیا میتوان بهترین سن یادگیری زبان را دقیق مشخص کرد؟
زبان مهارتی است که ما بدون توجه به سنمان به یادگیری آن ادامه میدهیم و با رشد و ایجاد تغییر، زبان نیز در طول زندگی تکامل پیدا میکند.
دورههای آموزش زبان مختلف بوده و سطح یادگیری هر فرد نیز به مهارتهای او بستگی دارد، بهطوری که ممکن است افرادی که در سنین بالا، برای شروع آیلتس از صفر اقدام میکنند، در ابتدای آموزش کمی دچار مشکل شوند.
با توجه به این مسئله، واضح است که چرا برخی معتقد هستند که باید آموزش زبان دوم را در سن کودکی آغاز کرد و آن را بهعنوان بهترین سن یادگیری زبان دوم میدانند.
البته بسیاری بر این باور هستند که یادگیری را باید از 11-13 سالگی شروع کنیم، زیرا در این زمان کودک میتواند راحتتر درس را بفهمد و بهنظر میرسد سریعتر از یک فرد خردسال پیشرفت میکند.
با این حال، کودکی که برای اولین بار در سنین بالاتر در معرض زبان دوم قرار میگیرد، ذاتا آن را به همان روشی که یک نوزاد یاد میگیرد، نمیآموزد، مخصوصا وقتی صحبت از تلفظ و جناسها یا نکات ظریف در زبانی همچون انگلیسی باشد.
برخی دیگر از محققان نیز ادعا میکنند که پنجره یادگیری زبان حتی زودتر از سن 6 یا 7 سالگی بسته میشود، بنابراین بهترین سن برای یادگیری زبان دوم اساسا از بدو تولد است.
با توجه به تمام این موارد پاسخ کاملی برای این سوال که بهترین سن یادگیری زبان از چه زمانی خواهد بود، وجود ندارد اما اکثر زبانشناسان در حال حاضر موافق هستند که هر چه زودتر شروع کنید، بهتر است.
آموزش زبان به کودکان زیر 7 سال
اگر به این نتیجه برسید که بهترین سن یادگیری زبان فرزند شما قبل از 7 سالگی خواهد بود، میتواند به این دلیل باشد که ذهن کودک در این زمان برای فراگیری مهارت زبانی جدید کاملا آماده است.
کودکان در این سن میتوانند بهراحتی با محیطهای مختلف سازگار شده و برای آموزش نیز با چالشهای کمتری مواجه میشوند.
نکتهای که در این خصوص باید به آن توجه کنید این است که کودکان در این سن شیطنتهای زیادی دارند و معمولا نمیتوانند برای مدت طولانی در یک مکان ثابت بمانند پس شما باید فضای آموزش را برای آنها به گونهای فراهم کنید که سرگرمکننده باشد.
دلیل انتخاب رده سنی 7 تا 10 به عنوان بهترین سن یادگیری زبان
سطح یادگیری و کسب مهارتهای جدید در سنین پایین بیشتر است اما کسانی که اعتقاد دارند بهترین سن یادگیری زبان بعد از 7 سالگی است، بر این باور هستند که کودک باید نسبت به موضوع آموزش، فهم درستی داشته باشد.
بر همین اساس تنها معیار اصلی، یادگیری آسان و سریع نیست بلکه کودک باید با درک موضوع به سمت آن جذب میشود و از این طریق بازدهی بالاتری را از خود نشان میدهد.
البته باید به این مسئله نیز توجه کنید که یادگیری در این سن نیز با مشکلاتی همراه بوده و اصلیترین مورد این است که کودک در سنین مدرسه قرار دارد و زمان کمتری را میتواند برای آموزش صرف کند.
مطمئنا در صورتی که فرزند شما بیشتر درگیر مدرسه باشد و به خوبی با موضوع آموزش زبان بهعنوان یک فعالیت فوق برنامه، کنار نیاید ممکن است آموزش زبان برای او خسته کننده باشد.
چرا مقطع سنی بالاتر از 10 را را میتوان بهترین سن یادگیری زبان دانست؟
بعد از سن 10 سالگی رشد ذهنی کودکان تکامل پیدا میکند و مهارتهای مربوط به زبان مادری و همچنین الفبای آن را به خوبی یاد گرفتهاند.
در صورتی که فرزند شما در این زمان آمادگی خود را برای یادگیری زبان دوم اعلام کند با برنامهریزی های والدین قادر خواهد بود تا در مسیر درست و مناسب قدم بردارد و میتوان گفت که بهترین سن یادگیری زبان برای او در این مقطع زمانی است.
تسلط داشتن بر تمامی مهارتهای زبان مادری بهصورت ناخودآگاه قادر است تا یک ساختار کلی برای آموزش زبان دوم در ذهن افراد ایجاد کند که معمولا بعد از 10 سالگی میتوانید چنین انتظاری را از فرزند خود داشته باشید.
زمانی که فرزند شما در این سن قرار دارد، با توجه به اینکه مهارت او در یادگیری دروس مدرسه در چه سطحی قرار دارد، میتوانید روش مناسبتری را برای یادگیری زبان انگلیسی به فرزند خود انتخاب کنید.
در هر سنی می توانید یک زبان جدید را یاد بگیرید
اینکه شما خارج از محدوده سنی ایده آل برای یادگیری روان زبان انگلیسی باشید، به این معنی نیست که تلاش کردن برای آموزش بیهوده است. بسیاری از افراد زمانی که به سن بلوغ میرسند قادر به آموزش زبان های کاملا جدید هستند.
سنی که در آن شروع به یادگیری زبان میکنید همه چیز نیست، آنچه مهمتر خواهد بود استفاده از روش مناسب برای یادگیری است.
زبان آموزان با سنین بالاتر نیز مزایای خاص خود را دارند
اگرچه برای افراد بالای 18 سال سختتر است که گرامر و لهجه یک زبان جدید را یاد بگیرند اما بهطور معمول افراد بزرگسال نیز در یادگیری زبان های جدید خوب عمل میکنند.
در واقع، یادگیری یک زبان جدید همیشه برای افراد با اهداف مختلفی انجام میشود و اغلب کسانی که اهداف مهاجرتی دارند بهدنبال این هستند که یادگیری زبان انگلیسی چقدر طول میکشد؟
کودکان در یادگیری ضمنی که شامل مواردی مانند گوش دادن به یک زبان جدید و تقلید از آن است، عملکرد مناسبی دارند، در حالی که بزرگسالان در یادگیری صریح و مطالعه عمدی یک زبان بهتر هستند.
افراد بزرگسال نسبت به کودکان دامنه توجه و مهارتهای سواد بیشتری دارند، بنابراین میتوانند از جلسات آموزشی بیشتر بهره ببرند. از دیگر مزایای آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- برخورداری از سواد در هنگام آموختن واژگان یک زبان جدید که نیاز به حفظ اولیه دارد، مفید است.
- تسلط بر گرامر و تلفظ، امکان دارد با افزایش سن سختتر شود اما بهنظر میرسد توانایی مغز در انتخاب کلمات جدید در طول زندگی نسبتا ثابت میماند.
- باید در نظر داشته باشید که فرایند آموزش و یادگیری زبان برای مغز شما مفید است و حافظه و سرعت تفکر شما را بهبود میبخشد.
- کسب دانش و تمرین مهارتهای جدید، مانند یادگیری زبان انگلیسی، به شما کمک میکند تا ارتباطات عصبی بیشتری ایجاد کنید، که برای حفظ سلامت شناختی مهم است.
پس با توجه به این موارد، اهمیت چندانی ندارد که بهترین سن یادگیری زبان از چه زمانی خواهد بود و شما بهتر است برای این کار وقت صرف کرده و از مزایای آن استفاده کنید.
غلبه بر چالشهای یادگیری زبان دوم در هر سنی
فرقی ندارد که شما برای فرزند خود بهدنبال آموزش زبان باشید یا قصد دارید خودتان برای این کار اقدام کنید، در هر صورت باید اصولی را مد نظر قرار دهید که در این مسیر کمک کننده هستند.
بهانه تراشی را کنار بگذارید
ممکن است فکر کنید یادگیری زبان انگلیسی خیلی سخت است یا وقت کافی برای آن ندارید اما اگر میخواهید یک زبان خارجی یاد بگیرید، از بهانه تراشی برای خود دست بردارید.
یکی از دلایلی که بزرگسالان درک میکنند این است که فراگیری زبان دوم دشوارتر است و این موضوع میتواند باعث شود تا میل خود را به آموزش از دست بدهند.
وقتی بزرگ میشویم، مقداری از انگیزه یادگیری را از دست میدهیم، این در حالی است که بچه ها همیشه سوال میپرسند و میخواهند دنیای اطراف خود را کشف کنند.
بر همین اساس بیشتر افراد اعتقاد دارند که بهترین سن یادگیری زبان از زمان کودکی و نوجوانی است که افراد آمادگی بهتری برای کشف مهارت های جدید دارند.
به خود اجازه اشتباه کردن بدهید
بزرگسالان اغلب در هنگام آموزش مردد هستند، زیرا نمیخواهند فرآیند اشتباهکردن بهمنظور یادگیری را بهدرستی قبول کنند.
در واقع باید این را بدانید که هیچ کس از شما انتظار ندارد تا برای اولین بار و با گذراندن دورههای اولیه همه چیز را بهطور کامل و صحیح انجام دهید.
شما علاوه بر یادگیری لغات یک زبان دیگر، باید تلفظ آن را نیز یاد بگیرید پس در نظر داشته باشید که تسلط بر صداهای حروف منحصر بهفرد در یک زبان مانند انگلیسی به زمان و تمرین نیاز دارد.
یک ساختار مناسب پیدا کنید
وقتی روشی را بیابید که برای شما کارآمد باشد، بهتر میتوانید مهارت جدید را یاد بگیرید پس در صورتی که زبان انگلیسی را برای آموزش انتخاب میکنید باید با نحوه مطالعه زبان انگلیسی نیز آشنا شوید
برخی افراد با گوش دادن به کلماتی که با صدای بلند گفته میشود، بهتر میتوانند آنها را درک کنند، پس مهم نیست که چگونه به بهترین شکل یاد میگیرید، موضوع مهم این است که کلاس یا درسی را پیدا کنید که متناسب با نیازهای شما باشد.
برای آموزش خود زمان مناسب و باکیفیتی را صرف کنید
شما یک شبه زبان جدیدی را یاد نخواهید گرفت، پس باید این را در نظر بگیرید که دستیابی به تسلط در سطح بالا، به زمان کافی نیاز دارد.
در مواردی امکان دارد تسلط بر یک زبان، ماهها یا سالها طول بکشد، با این حال، لازم نیست هر روز وقت زیادی را برای آموزش اختصاص دهید، در واقع ثبات و کیفیت کار مهمتر از مدتزمانی است که برای مطالعه صرف میکنید.
تمرین های موثر را انجام دهید
برای اینکه بتوانید تسلط بهتری بر یادگیری یک زبان جدید داشته باشید، بهتر است از تمرین های اصولی و درست در این مسیر استفاده کنید.
تفاوتی ندارد که بهترین سن یادگیری زبان برای شما چه موقع باشد، گوش دادن به یک زبان خارجی، نوشتن کلمات و صحبت کردن با صدای بلند تمرین های بسیار خوبی است که میتوانید از آنها بهره ببرید.
برای خود هدف تعیین کنید
اگر بدانید که میخواهید به چه چیزی برسید، احتمالا فرایند یادگیری برای شما آسانتر میشود و یک زبان خارجی را بهتر یاد میگیرید.
در صورتی که روند یادگیری بیش از آنچه انتظار دارید طول بکشد، ممکن است از ادامه مسیر دلسرد شوید. در عوض، دنبال کردن اهداف زیر میتواند به شما کمک کند:
- هر روز 30 دقیقه تمرین کنید
- هفتهای یکبار با فردی که زبان مادری مورد نظر شما را دارد گفتگو کنید
- یادگیری 100 کلمه جدید در ماه را به عنوان یک هدف در نظر بگیرید.
جمع بندی
تعیین بهترین سن یادگیری زبان به فاکتورهای مختلفی بستگی دارد و معمولا بسیاری از والدین برای مشخص کردن این موضوع با چالش هایی مواجه میشوند.
در واقع میتوان گفت که عقاید متفاوتی درباره سن مناسب برای آموزش زبان وجود دارد. برخی بر این باور هستند که تا قبل از 7 سالگی کودک میتواند سریعتر یک مهارت جدید را یاد بگیرد.
برخی نیز اعتقاد دارند بین 7 تا 10 سالگی و بعد از آن، برای اینکه کودک تمام مهارتهای مربوط به زبان مادری خود را یاد گرفته برای پذیرش زبان جدید آمادهتر است.
بهطور کلی یادگیری یک زبان جدید در هر سنی مزایای خاص خود را دارد تنها کافی است از روشهای اصولی و درست برای آموزش استفاده کرد.