یکی از راههای جذب دانشآموزان و فراگیران به کلاس درس استفاده از روشهای نوین آموزشی است. استفاده زیاد از کتاب و داشتن کلاسهای معلم محور نشاط کلاس را کاهش میدهد و نیاز به آموزش تعاملی را افزایش میدهد. تحقیقات زیادی در مورد آموزش زبان با داستان یا آموزش زبان با انیمیشن و کارتون که به تغییر فضای کلاس و آموزش زبان انگلیسی کمک میکند انجام شده است. اما چرا آموزش زبان با انیمیشن بهتر از روشهای سنتی آموزشی است؟ آیا هر انیمیشن و کارتونی برای آموزش زبان مناسب است؟ چگونه با استفاده از انیمیشن یا کارتون درک مطلب، تلفظ یا کلمات و گرامر را آموزش دهیم؟ ما در این مقاله به سوالات بالا پاسخ دادهایم و به نکاتی که هنگام آموزش زبان با انیمیشن مهم هستند نیز اشاره کردهایم. فراگیران نیز میتوانند قسمت آخر مقاله را بخوانند.
اهمیت استفاده از انیمیشن در آموزش زبان
آموزش زبان با انیمیشن کلاس را از یکنواختی خارج میکند، علاقه فراگیران افزایش مییاید و سرعت یادگیری را بهبود میبخشد. علاوه بر این، استفاده از انیمیشن در آموزش زبان به فراگیران کمک میکند مهارت شنیداری خود را بهبود ببخشند و تلفظ و تکیه کلمات را یاد بگیرند. بنابراین، آموزش زبان با انیمیشن به فراگیران نشان میدهد چگونه میتوانند از توانایی سمعی و بصری خود برای یادگیری استفاده کنند. مطابق استانداردهای یونسکو، فراگیرانی که بین سن ۵ تا ۱۱ سالگی هستند از طریق بازی دراماتیک، نقشآفرینی و داستان خواندن یادگیری بهتری دارند زیرا دامنه توجه آنها کوتاه است و باید با فعالیتهای مختلف آموزش ببینند. آموزش زبان با انیمیشن یکی از این روشها است که فراگیران این سن را نیز سرگرم میکند و تقلید از دیالوگها و کلمات ابزاری برای یادگیری میشود. این نوع آموزش مزایای دیگری هم دارد که در ادامه به چند مورد مهم اشاره میکنیم:
- آموزش زبان با انیمیشن به زمان کمتری برای تدریس کلمات و موضوعهای پیچیده نیاز دارد و فراگیران با این نوع یادگیری لذت میبرند.
- آموزش تعاملی با انیمیشن و فایلهای صوتی به یادگیری سریع زبان انگلیسی کمک میکند.
- آموزش زبان با انیمیشن مهارتهای شنیداری فراگیران را تقویت میکند.
- انیمیشن، کارتون و ویدیوهای کوتاه فراگیران را به یادگیری زبان علاقهمند میکند.
به دلیل اهمیت آموزش زبان با انیمیشن که تقریبا در همه کلاسهای درس قابل انجام است، روشهای مختلف آموزشی را جهت تدریس درک مطلب، کلمات، و تلفظ و گرامر به شما ارائه میکنیم. همچنین اگر فراگیر هستید حتما قسمتهای “نکاتی برای فراگیران زبان” را مطالعه کنید.
مطابق استانداردهای یونسکو، فراگیرانی که بین سن ۵ تا ۱۱ سالگی هستند از طریق بازی دراماتیک، نقشآفرینی و داستان خواندن یادگیری بهتری دارند زیرا دامنه توجه آنها کوتاه است و باید با فعالیتهای مختلف آموزش ببینند.

تاثیر آموزش زبان با انیمیشن در تقویت مهارت درک مطلب
آموزش به این روش در دو مرحله انجام میشود و حدود یک ساعت زمان خواهد برد و برای فراگیران ۱۲ ساله و بزرگسالان که در سطح B1 و B2 هستند مناسب است.
مرحله اول
- برحسب سن فراگیران، تعدادی تصویر از شخصیتهای کارتونی یا شخصیتهای انیمیشن انتخاب کنید. حتما از شخصیتهایی که در ایران بیشتر معروف هستند استفاده کنید.
- به فراگیران بگویید که عکسی به آنها نشان خواهید داد و آنها باید بگویند این شخصیت کیست و در چه انیمیشنی نقش داشته است. در این موارد عکس شخصیتهای معروفتر را به آنها نشان بدهید تا بتوانند در مورد آنها صحبت کنند.
- در این مرحله، از آنها بخواهید در گروههای چند نفره درمورد انیمیشن مورد علاقه خود صحبت کنند. اگر با نحوه سوالات آشنایی ندارند ابتدا آن را آموزش دهید. مثلا:
?Do you have a favorite cartoon/ animation
?Have you watched any cartoons this week
?Are you a good artist
- سپس از آنها بخواهید گزارش بحثهای گروهی خود را در کلاس گزارش دهند. مثلا:
Nasim never watches cartoons, but Mona’s favorite animation is Nemo. I also like acting and watch ۲ cartoons each week.
مرحله دوم
- حالا به فراگیران خود عکس شخصیتهای انیمیشن یا کارتونی که قصد دارید آن را نمایش دهید نشان دهید و از آنها بخواهید در گروههای چند نفره با استفاده از عکسها در مورد عنوان ویدیو یا انیمیشن توضیح دهند.
- هماکنون میتوانید سوالاتی به فراگیران بدهید و از آنها بخواهید در مورد آن قسمت از ویدیو یا انیمیشنی که از قبل آماده کردهاید هنگام مشاهده به سوالات پاسخ دهند. سوالات میتوانند به شکل زیر باشند:
?Was there any music
?Who was the main character
.Describe one of the characters
?What do you think happens next
- پاسخها را در گروه و سپس در کلاس بحث کنید. حالا از فراگیران خود بخواهید به این فکر کنند که قرار است یک شخصیت کارتونی برای یک فیلم انیمیشن طراحی کنند. چند مورد که باید درمورد شخصیتشان مشخص کنند به آنها اعلام کنید. سپس از آنها بخواهید شخصیت را روی برگه بکشند.
- از گروهها بخواهید با خلاقیت خودشان شخصیت جدیدی که خلق کردهاند را در خط داستان انیمیشن یا کارتونی که مشاهده کردند قرار دهند و برای آن شخصیت دیالوگ بسازند.
استفاده از این روش، فراگیران را همراه با آموزش تشویق میکند صحبت کنند، جملات سوالی را مرور کنند، و مهارت درک مطلب و شنیداری خود را امتحان کنند. از طرفی، طراحی شخصیت و ساختن مکالمه باعث میشود به افزایش خلاقیت فراگیران در بازسازی داستان میانجامد.
همچنین بخوانید: بهترین روش یادگیری زبان
چه انیمیشنهای برای تقویت درک مطلب مناسب است؟
- Nick Park’s Wallace and Gromit (سطح پیشرفته و متوسطه)
- The Iron Giant (سطح پیشرفته)

تاثیر آموزش زبان با انیمیشن در یادگیری کلمات
اگر ساختارهای زبانی را اسکلت زبان بدانیم، کلمات اعضای مهم این بدن هستند. کلمات نقش بسیار مهمی در آموزش زبان انگلیسی یا هر زبان دیگری ایفا میکنند. بنابراین، کلمات ابزاری برای ابراز نظر و ارتباط برقرار کردن هستند. از آنجاییکه فراگیران باید توانایی خواندن و روش های خلاصهنویسی را در سطح خودشان داشته باشند، یادگیری کلمات در زبان دوم یکی از مهمترین قسمتهای آموزش زبان است. بنابراین، آموزش زبان به فراگیران باید فعالیتی جذاب و تعاملی باشد. از طرفی، اگر روشهای بهکار برده شده پنج حس فراگیران را هنگام آموزش فعال کند یادگیری کلمات موثر خواهد بود. آموزش زبان با انیمیشن یکی از روشهای آموزش کلمات است. این روش را میتوان در ۵ جلسه به مدت نیم ساعت اجرا کرد.
- متناسب سن و سطح فراگیران، قسمتی از انیمیشن یا ویدیو مناسبی را دو بار پخش کنید. ترجیحا در این مرحله زیرنویس فیلم فعال باشد و از آنها بخواهید هنگام مشاهده کلمات جدید را بنویسند.
- فیلم را موقف کنید و از آنها بخواهید معنی کلمات جدید را در لغتنامه جستجو و یادداشت کنند. سپس با آن کلمات جمله بسازند.
- دوباره فیلم را پخش کنید و از آنها بخواهید دوباره فیلم را تماشا کنند.
تکرار این روش به افزایش دامنه لغات فراگیران کمک میکند. و باعث میشود فراگیران با دقت و توجه کامل انیمیشن، کارتون یا فیلمهای کوتاه را مشاهده کنند.
چه انیمیشنهایی برای آموزش کلمات مناسب هستند؟
- انیمیشن شرک Shrek (سطح مقدماتی)
- انیمیشن The Adventures of Tintin (سطح متوسطه)
- انیمیشن کوکو Coco ( سطح پیشرفته)

تاثیر آموزش زبان با انیمیشن در تلفظ صحیح کلمات
بدیهی است که استفاده از کارتون، انیمیشن و تصاویر متحرک روشی نوآورانه در آموزش است. آموزش زبان با انیمیشن در تمرین تلفظ و تکیه کلمات نیز موثر است. زیرا فراگیران آنچه را به صورت تئوری میآموزند در محیط واقعی تجربه میکنند. علاوه بر این، یادگیری و تمرین تلفظ صحیح با استفاده از انیمیشن و کارتون میتواند بسیار سرگرمکننده باشند.
- روی تابلو موضوع بحث را بنویسید و از فراگیران خود بخواهید به شکل دایره یا خطی بنشینند. سپس روش Chinese Whisper را اجرا کنید.
- هماکنون فلشکارت کلماتی را که از یک صحنه از انیمیشن یا کارتون انتخاب کردهاید به آنها بدهید و از آنها بخواهید با هم معنی کلمات را تمرین کنند. سپس قوانین تلفظ و تکیه کلمات را آموزش دهید.
- ویدیو را به همراه فراگیران تماشا کنید. پس از آن، متن دیالوگ فیلم را به فراگیران بدهید و از آنها بخواهید این بار هنگام مشاهده ویدیو قسمتهایی از کلمات که تکیه ( استرس) محکمتری دارند را با ماژیک رنگ کنند.
- ویدیو را مجددا در کلاس پخش کنید و از آنها بخواهید از نحوه بیان گوینده تقلید کنند.
- سپس از فراگیران بخواهید دیالوگها را با دوستانشان نقشآفرینی کنند.
[sc name=”paligelot_banner”][/sc]
چه انیمیشنهای برای آموزش تلفظ مناسب هستند؟
- انیمیشن زوتوپیا Zootopia ( سطح مقدماتی)
- انیمیشن Toy Story (سطح متوسطه)
- انیمیشن Frozen ( سطح پیشرفته)
بخاطر داشته باشید که کنترل تمرینهای گروهی فراگیران اهمیت زیادی در یادگیری صحیح دارد و به فراگیران پیشنهاد کنید حتما بعد از کلاس چندین بار فایل ویدیویی را مشاهده کنند و از روی متن بخوانند و صدای خود چندین بار را ضبط کنند تا مشابه گویندههای فیلم شود. این روش به فراگیران میآموزد که اشتباهاتشان را خودشان اصلاح کنند.

تاثیر آموزش زبان با انیمیشن در یادگیری گرامر
آموزش گرامر با انیمیشن روش مفیدی برای تقویت آموزش گرامر زبان انگلیسی فراگیران نوجوان میباشد. علاوهبراین، در زمان آموزش صرفه جویی میکند ( TTT را کاهش میدهد) و معلمان قادر به نظارت یکسان بر تمام فراگیران خواهند بود. همچنین فراگیران اعتماد به نفس بیشتری پیدا میکنند و اشتباهات گرامری کمتری انجام میدهند. برای آموزش ضمایر یا صرف افعال به کودکان و نوجوانان میتوانید از ویدیوهای یوتیوب استفاده کنید.
نکاتی برای فراگیران
به جای انیمیشن، بیشتر از کارتون استفاده کنید. زیرا کارتونها کوتاه و حدود ۲۰ دقیقه هستند و کلمات چالشبرانگیز و پیشرفته زیادی ندارند. پیشنهاد دیگر ما این است که اگر به انیمیشن علاقهمند هستید هر انیمیشن را با صحنههای حداکثر ۲۰ دقیقهای مشاهده کنید.
[sc name=”gelat504″][/sc]
یکی از ویژگیهای خوب تماشای انیمیشن یا کارتون در خانه این است که میتوانید چندین بار ویدیو را در حالتهای مختلف پخش کنید. مثلا، یک بار با زیرنویس و جستجو کردن معنی کلمات و جملهسازی، بار دیگر با زیرنویس و تمرکز بر تلفظ کلمات و تکرار دیالوگ شخصیتها، و سپس مشاهده ویدیو بدون زیرنویس و نوشتن خلاصهای از آن. در واقع، یادگیری زبان با زیرنویس خیلی پیچیده نیست. شما نه تنها به کلمات خاصی مسلط میشوید، کل داستان و مطالب را نیز متوجه میشوید.
یکی از ویژگیهای خوب تماشای انیمیشن یا کارتون در خانه این است که میتوانید چندین بار ویدیو را در حالتهای مختلف پخش کنید.
جالب توجه است روشهای آموزش زبان با انیمیشن با اهداف متفاوت و برای سطوح مختلف متفاوت هستند. اما همیشه بعضی از انیمیشنها ارزش دارند در دورههای مختلف یادگیری از آنها استفاده کنید. مثلا در هر سطحی که باشید میتوانید با انیمیشن مورد علاقهتان یادگیری را شروع کنید. اگر علاقهمند هستنید هماکنون آموزش زبان با انیمیشن روح Soul را شروع کنید و نکات گرامری خوبی بیاموزید، در فاصلههای زمانی کوتاه ویدیو را تماشا کنید و جملات آن را بنویسید. در بین جملات ممکن است با عباراتی مواجه شوید که نیاز باشد به سراغ لغتنامه انلاین بروید. تکرار مشاهده و نکته برداری و مرور بر کیفیت یادگیری شما تاثیرگذارند.

آموزش را با کدام انیمیشن و چگونه شروع کنیم؟
شروع آموزش زبان با انیمیشن و تصمیم گیری در مورد انیمیشن مناسب احتمالا هنوز دنیایی مبهم برای شما باشد یا ممکن است قبلا هم آن را تجربه کرده باشید. به هر حال، ما تعدادی انیمیشن مناسب سطحهای مختلف برای شما انتخاب کردهایم که به آموزش زبان انگلیسی کمک بسزایی میکند.
اگر در سطح مقدماتی زبان باشید، میتوانید:
یادگیری را با انیمیشن هیجانانگیز Zootopia شروع کنید. جدای یادگیری کلمات و عبارات کاربردی روزمره انگلیسی، شما میتوانید با دوستانتان درمورد قصه این انیمیشن صحبت کنید و کلمات و عباراتی که یادگرفتهاید را با یکدیگر تمرین کنید یا برای آنها معادل فارسی پیدا کنید. همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، روشهای متنوعی برای آموزش زبان با انیمیشن دارد اما برای اینکه مسیر یادگیری را ادامه دهید، روشهای زیر را نیز تجربه کنید:
- ابتدا دوبله آن را به زبان فارسی ببینید سپس فایل زبان اصلی را تماشا کنید.
- یا از ابتدا فایل زبان اصلی را با زیرنویس تماشا کنید و با صفات متنوع و نحوه تلفظ آنها آشنا شوید.
- پس از مشاهده هر ۲۰ دقیقه از ویدیو، کلمات را تمرین و تقلید کنید.
بعد از انیمیشن زوتوپیا، به ترتیب انیمیشنهای زیر را تماشا کنید.
- Frozen
- Moana
- Cars
- Toy Story
بدین ترتیب، آموزش زبان با انیمیشن به فرایندی لذتبخش تبدیل خواهد شد. علاوه بر این، عادت میکنید به ویدیوها و فیلمها بیشتر دقت کنید.
اگر فراگیر سطح متوسطه و پیشرفته باشید میتوانید:
- از هر انیمیشن، کارتون یا فیلم آموزشی و سخنرانیهای تد برای تقویت مهارت شنیداری خود استفاده کنید.
- از مستندات آموزشی یا برنامههای دیگر را برای گسترس دامنه لغات استفاده کنید.
- برای تسلط و آشنایی بیشتر با موضوعات متنوع، متون علمی و خبری بخوانید یا یادگیری زبان با داستان را تجربه کنید.
قبل از تماشای انیمیشن یک هدف مشخص کنید
یکی از انیمیشنهایی که به شما نشان میدهد چگونه قواعد دستور زبان در محاوره شکسته میشوند، انیمیشن The Princess and the Frog میباشد. جملاتی که شخصیتها به زبان میآورند را با جملات آکادمیک مقایسه کنید. حتی هنگام خواندن نظرات انگلیسیزبانان در شبکههای مجازی به این ساختارشکنیها دقت کنید. بنابراین، زبانآموزان سطوح متوسطه و پیشرفته میتوانند برای بالا بردن دقت خود در یادگیری هم از روشهای آموزش زبان با انیمیشن استفاده کنند. تماشای انیمیشن، فیلم، کارتون یا هر ویدیو انگلیسی زبان هدفمند باشد تا به نتیجه برسید.
کلام آخر
همانطور که اشاره کردیم، تماشای انیمیشن، کارتون و یا فیلم کوتاه تاثیر مثبتی در یادگیری کلمات دارد. جالب توجه است هنگامی که آموزش زبان با انیمیشن همراه باشد، فراگیران حس بهتری در یادگیری خواهند داشت و خستگی ناشی از تمرکز مطلق بر کتاب درسی از بین میرود. البته بهتر است یادگیری و آموزش زبان با انیمیشن در راستای محتوای کتب آموزشی و به عنوان مطالب جانبی باشد.
یادگیری واقعی و اصولی زبان انگلیسی

2 پاسخ