اگر شانس هم صحبتی با یکی از فیلسوفان تاریخ را داشتیم در پاسخ به سوال فلسفه چیست چیزی جز سکوت دریافت نمیکردیم. چرا که از نظر آنها فلسفه قابلیت تعریف ندارد. فلسفه یا همان” Philosophy “واژه یونانی است و در کل به پرسشهایی در رابطه با ذهن، زندگی و عقل میپردازد. فلسفه در ذهن همان کودکی است که از دیگران سوالهای عجیب و چالش برانگیز میپرسد. شاید فکر کنید که داستانها و یا بهترین کتاب های فلسفی مخاطب خاص خود را دارند و افرادی که به سمت کتابها میروند حتما باید درک عمیقی از وسط داشته باشند ،اما به هیچ وقت با این دید به این کتابها نگاه نکنید. شازده کوچولو یکی از قابل درکترین کتابهای فلسفی است که برای همه ما آشناست و بارها از جملاتش برای صفحات مجازی خود استفاده کردیم .این کتاب که یکی از قابل درکترین و موفقترین کتابهای فلسفی دنیاست.
حال در این مقاله قرار است با یکدیگر چند کتاب فلسفی پرطرفدار را بیشتر بشناسیم.
همچنین بخوانید: کتاب هایی که باید خواند، معرفی بیش از ۶۰ کتاب برتر تاریخ!
اهمیت مطالعه بهترین کتاب های فلسفی
فلسفه یکی از شیرینترین و در عین حال چالش برانگیزترین چیزهایی است که میتوانیم به آن فکر کنیم. احتمالا همه ما تجربه این را داشتهایم که یکهو چنین سوالهایی از خودمان بپرسیم: “من از کجا اومدم؟ هدف من تو زندگی چیه؟ قراره به کجا بروم و چه اتفاقی برام بیفته؟” هر کدوم از این سوالها میتوانند ساعتها ذهن شما را به خود مشغول کنند. اما اگر قرار است اینطور باشد، پس کتابهای فلسفی به ما چه کمکی میکنند؟
بهترین کتاب های فلسفی قرار نیست که پاسخ آمادهای به سوالات موجود درون ذهن شما بدهند. بلکه این کتابها با روشن کردن ذهن شما، کمک خواهند کرد تا راحتتر بتوانید جواب یا جوابهای قابل قبولی برای این سوالات بنیادی پیدا کنید. هر چقدر هم که در عمر خود بهترین کتاب های انگیزشی را مطالعه کرده باشید، تا زمانی که نتوانید به این سوالات پاسخ صحیح بدهید نمیتوانید انگیزه موجود در درونتان را بیدار کنید.
۱- دنیای سوفی اثر یوستین گردر
قبل از شروع از شما سوالی دارم که در دو کلمه خلاصه می شود. تو کیستی؟ آیا تا به حال به این سوال برخورد کردهاید؟
اگر میخواهید کتابی درباره تاریخ فلسفه کل جهان بخوانید، کتاب دنیای سوفی را از دست ندهید. این کتاب را میتوان جمعبندی از سخنان مهم فیلسوفان تاریخ فلسفه دانست. از از این کتاب میتوان به عنوان کتابی که همیشه خوانندگانش را جذب میکند یاد کرد. اگر علاقه چندانی به فلسفه ندارید هم این کتاب برایتان جذاب خواهد بود. نویسنده این کتاب با تبحر خاص خود فلسفه را با زبانی بسیار قابل فهم و ساده برای خواننده بیان میکند. این کتاب تا به حال به بیش از ۶۰ زبان متفاوت ترجمه و منتشر شده است.
کتاب حول محور زندگی دختری پر انرژی به نام سوفی می گردد. سوفی نوجوانی است که همچون تمام نوجوانان در ابتدای این دوران سوالات متعددی ذهنش را درگیر کرده است و به دنبال پاسخ به سوالات خود می گردد. داستان از دریافت نامه ای با مضمون دو کلمه تو کیستی؟ شروع می شود سوفی با دریافت این نامه شروع به تفکر و یافتن مفهوم کیستی می پردازد اما داستان نامه های صوفی پایان ندارد و هر بار با نام های جدید و سوالات چالش برانگیز جدیدی روبرو میشود و فرستنده نامهها رازی است که سوفی با آن درگیر است. داستان سوفی را یکی از بهترین کتاب های فلسفی برای نوجوانان میدانند. البته بد نیست بدانید این کتاب به دلیل خودکشی یک دانشآموز پس از خواندن آن، مدتی یکی از کتاب های ممنوعه ایران به حساب میآمد.
“هر چه میبینی بخشی از جهان پیرامون توست اما نحوه دید بستگی دارد به اینکه به چشم می زنید”
۲- چنین گفت زرتشت اثر فردریش نیچه
در اولین برخورد ما با این کتاب نام زرتشت توجه همه ما را جلب میکند. درست است، شخصیت اصلی کتاب نیچه زرتشت است که نامش برگرفته از پیامبر ایران باستان است این کتاب را میتوان یکی از پر بحثترین و در عین حال بهترین کتاب های فلسفی در جهان دانست. نویسنده آن نیچه، تفکرات و عقاید خود از زبان شخصیت داستان بیان کرده است. اگر به تازگی شروع به خواندن کتاب های فلسفی کردهاید این کتاب را در انتهای لیست خود قرار دهید. زرتشت این داستان در واقعیت خود نیچه است که در تنهایی خود در انتظار رسیدن به کمال و جاودانگی است. زرتشت در بالای کوهی به تنهایی زندگی می کند اما بعد از مدتی تصمیم میگیرد تا پایین بیاید و روشهای روزمره زندگی افراد پایین کوه را نقد کند.
همچنین بخوانید: بهترین کتاب های تاریخی ایران و جهان
۳- تسلی بخشی های فلسفه آلن دوباتن
اگر به دنبال کتابی جامع برای درس گرفتن از زندگی فیلسوفان بزرگ هستید،کتاب تسلی بخشیهای فلسفه یکی از کتابهایی است که حتی اگر فلسفه دوست نداشته باشید از خواندنش نهایت لذت را خواهید برد. این کتاب بدون استفاده از مفاهیم و جملات سخت و سنگین فلسفی با استفاده از زندگی چند فیلسوف بزرگ به ما می آموزد که چگونه در مقابل چالش های زندگی دوام بیاوریم. این کتاب شش بخش اصلی دارد که هر بخش مربوط به یک فیلسوف بزرگ است:
- تسلی بخشی در مواجهه با عدم محبوبیت به کمک سقراط
- تسلی بخشی در مواجهه با کم پولی به کمک اپیکور
- تسلی بخشی در مواجهه با ناکامی به کمک سنکا
- تسلی بخشی در مواجهه با ناتوانی به کمک مونتنی
- تسلی بخشی در مواجهه با قلب شکسته به کمک شوپنهاور
- تسلی بخشی در مواجهه با سختیها به کمک نیچه
این کتاب را میتوان یکی از آخرین آثار نویسندهاش دانست. تسلی بخشی های فلسفه تا امروز بیش از ۲۰۰ هزار نسخه فروخته است. در این کتاب با سقراط می آموزیم که محبوب نبودن آن قدرها هم مهم نیست.
وقتی عشق ما را در هم شکسته، تسلی بخش است که بدانیم خوشبختی هرگز بخشی از برنامه نبوده است و فقط یک اشتباه مادرزادی وجود دارد، آن هم این است که می پنداریم زندگی می کنیم تا خوشبخت شویم.
۴- دختر پرتقالی اثر یوستین گردر
تصور کنید همه چیز تازه به وجود آمده بود در آستانه حیات بودیم و حق انتخاب داشتیم اما نمیدانستیم که چه وقت باید زندگی را شروع کنیم و برای چه مدت و چگونه؟ در چنین شرایطی آیا باز هم حیات را انتخاب میکردیم؟ نوشتن فلسفه به زبانی ساده تبحر هر نویسنده است. حال آنکه این نویسنده در کارنامه کاریاش کتابی معروف به نام دنیای سوفی را داشته باشد. دختر پرتقالی اثر دیگری از نویسنده کتاب دنیای سوفی است.
وی در این اثر قصد دارد از عشق و زندگی سخن بگوید. نویسنده این بار هم برای پیش بردن داستانش از نامه استفاده کرده است. داستان از جایی شروع می شود که پسری ۱۵ ساله که در کودکی پدر پزشکش را به علت بیماری صعبالعلاج از دست داده است نامهای از پدرش می یابد.این پدر در زمان کوتاهی که برای تربیت و فرزندانش داشته است موفق به آموزش تمام اصول زندگانی به فرزندش نبوده در نتیجه سعی دارد با نامهای که برای او به جا گذاشته مفاهیم اصلی زندگی را به او آموزش دهد.
این مقاله را از دست ندهید:
۵- در ستایش دیوانگی اثر اراسموس
اگر به زبان طنز علاقه دارید پیشنهاد ما به شما در ستایش دیوانگی است. این کتاب تنها در یک هفته توسط نویسندهاش نوشته شده است.اما نویسنده در این زمان کوتاه با زبانی طنز اما تند و تیز شروع به نقد فیلسوفان بزرگ می کند. اراسموس در این کتاب از زبان دیوانگی سخن میگوید و گوینده کتاب به هیچ وجه یک انسان نیست. نویسنده این کتاب فردی با دانش بسیار بالا است در نتیجه در این کتاب با تعداد زیادی از افراد مشهور از جمله نویسندگان و اسطوره های یونانی آشنا میشویم. دیوانگی از ابتدای کتاب شروع به نام بردن نقاط مثبت خود میکند اما در اواسط کتاب نقد افراد مختلف آغاز میشود. خوشبختانه این کتاب با ترجمه بسیار خوب در بازار ایران قابل تهیه است.
۶- سرگذشت فلسفه اثر براین مگی
اگر شما نیز مثل من علاقه بیشتری به کتابهای مصور دارید کتاب سرگذشت فلسفه پیشنهاد مناسبی برای شماست. این کتاب اثری بسیار هوشمندانه و قابل فهم برای عموم است به طوری که خوانندگان آشنا به فلسفه و یا حتی به دور از آن به وضوح از خواندن آن لذت میبرند. نویسنده این کتاب به سراغ فیلسوفان به نام جهان رفته و به زندگی آنها میپردازد نویسنده پروفسور رایان گیگز در این کتاب به مباحث اصلی فلسفه میپردازد و سعی دارد آثار مختلف بزرگان فلسفه را تحلیل کنند.
۷- الفبای فلسفه اثر نایجل واربرتون
همانگونه که از نام کتاب الفبای فلسفه مشخص است در این کتاب با مسائل ابتدایی و مقدماتی فلسفه آشنا می شوید. این کتاب بسیار هوشمندانه تلاش کرده است که مسائل مهم و تاثیر گذار فلسفه را به زبان گویا و ساده بیان کند.اگر از خواندن کتابهایی که به تاریخ فلسفه اشاره دارند خسته شدهاید این کتاب انتخاب درستی برای شماست. اگر کتاب دنیای سوفی را که در ابتدای مقاله به آن اشاره کردیم خوانده باشید متوجه خواهید شد که نویسنده سعی داشته با استفاده از داستان فیلسوفان بزرگ کتاب را پیش ببرد. اما الفبای فلسفه بدون استفاده از داستانهای این چنین به زبان عامیانه روند کتابش را پیش میبرد.یکی از دلایلی که این کتاب را از کتابهای دیگر متمایز میکند این است که نویسنده کتاب خواننده را همچون راهنمای تور در طول مسیر راهنمایی میکند و در جدیدی از فلسفه را به رویش باز می نماید.
حتما بخوانید: آشنایی با انواع ژانر کتاب
۸- تاریخ فلسفه اثر ویل دورانت
این کتاب یکی از معدود کتابهایی بود که به شخصه در طول خواندنش بارها از خود پرسیدم که چرا زودتر از اینها شروع به خواندنش نکردم. تاریخ فلسفه نوشته ویل دورانت از آن دست کتابهایی است که با خواندنش دنیایی از مفاهیم و اطلاعات هیجان انگیز را در اختیار خود می گذارید. این شاهکار به سادگی و با کلمات بسیار آسان و روان شروع به بازگو کردن مباحث فلسفه کرده است.همانطور که می دانید تاریخ فلسفه به یونان گذشته آن متصل است. ویل دورانت فصل اول این کتاب را با افلاطون شروع میکند و در ادامه سقراط و دیگر فیلسوفان به نام را با شما آشنا میسازد. تاریخ فلسفه را میتوان یکی از جامعترین و بهترین کتاب های فلسفی جهان دانست.
۹- لذات فلسفه اثر ویل دورانت
همانطور که در قسمت قبل اشاره شد ویل دورانت از نویسندگانی است که فلسفه را به بهترین نحو ممکن بازگو میکند. لذت فلسفه شامل ۵۰۰ صفحه است که در ۹ فصل متفاوت تقسیم بندی شده است. این کتاب به گونه ای، نظریههای مختلف و خاص ویل دورانت درباره زندگی هر فرد و سرنوشت انسان هاست. لذت فلسفه به اندازه ای زیبا و شاعرانه مطالب فلسفی را بازگو میکند که خوانندهاش به غرق در مطالب کتاب میشود و نمی تواند حس کند که در حال خواندن کتابی فلسفی است.
همچنین بخوانید:
۱۰- بار هستی اثر میلان کوندرا
اگر به دنبال داستانی جذاب و فلسفی هستید اما در عین حال از رمانهای عاشقانه خوشتان میآید کتاب بار هستی را میتوان یکی از بهترین کتاب های عاشقانه فلسفی قرن بیستم نام برد. این رمان دارای پنج شخصیت اصلی است. نویسنده در این کتاب با تمام جسارت خود نقاط تاریک شخصیت هر یک از ما را در شخصیت های داستان خود به نمایش میگذارد. بسیاری از این ابعاد شخصیتی تنها در قالب رمان قابل بیان می باشند.هر یک از ما با خواندن کتاب بار هستی نقاط مختلف شخصیتی خود را در می یابیم و تمام نقاط منفی و تاریک شخصیت خود را میشناسیم.
۱۱- جهانی که من میبینم اثر آلبرت اینشتین
در کتاب جهانی که من میبینم ،آلبرت انیشتین مجموعه ای از نامه ها و متن های سخنرانی خودش را در اختیار همگان گذاشته است. این کتاب را میتوان روزنه ای روشن به سوی جهان پیچیده آلبرت انیشتین دانست که تقریبا هشت سال پس از پیش از مرگش منتشر شد. در برخی از قسمتهای کتاب، آلبرت انیشتین به قدری صریح و واضح و بی پرده سخن گفته است که برخی از کشورها نسخه ویرایش شده و خلاصه شده این کتاب را چاپ میکنند.
بهترین کتاب های فلسفی ؛ کلام آخر
همانطور که در اول مقاله اشاره شد فلسفه همچون کودکی است که با هزاران سوال عجیب و غیر منتظره انسان را شگفت زده میکند در نتیجه علم فلسفه علمی است پر از راز و سوالات بی جواب که هر یک از ما را درگیر کتاب خواندن میکند. در این مقاله سعی داشتیم تا بهترین کتاب های فلسفی را به شما معرفی کنیم اما برای رازهای این علم خواندن هزاران کتاب نیز کم است.
6 پاسخ