سلامت جسمانی همیشه جزو اولین اولویتهای بشر بوده است. همهی ما با دیدن کوچکترین علائم بیماری در بدنمان به پزشک مربوطه مراجعه میکنیم. یا برای جلوگیری از هرگونه بیماری سعی میکنیم با مولتی ویتامینها بدن خود را تقویت کنیم. اما آیا به همین اندازه هم به سلامت روان خود توجه میکنیم؟ متاسفانه جواب این سوال منفی است. یکی از راههای بهبود سلامت روانی، مطالعه کتابهای روانشناسی است. مطالعه این کتابها به ما کمک میکند تا بفهمیم در مورد چه چیزهایی باید نگران باشیم و کدام بخش از نگرانیهایمان بیمورد است. این موضوع باعث کاهش استرس شما شده و به شما در مقابله با افکار منفی هم کمک خواهد کرد. برای همین هم ما در این مقاله، ۱۰ مورد از بهترین کتاب های روانشناسی را به شما معرفی میکنیم. پیشنهاد میکنیم حتما تعدادی از این کتابها را در لیست مطالعه خود قرار دهید.
اهمیت مطالعه بهترین کتاب های روانشناسی
اهمیت سلامت روان اگر از سلامت جسمانی بیشتر نباشد، کمتر نیست. ذهن سالم و رفتار مناسب در هر شرایطی و البته خودشناسی و خودآگاهی از فاکتورهای تعیین کننده در زندگی انسان برای رسیدن به موفقیت هستند. حالا سوال اصلی این است که برای سلامت روان خودمان چکارهایی میتوانیم انجام دهیم؟ اول اینکه همانطور که برای بیماریهای جسمانی میتوانیم به پزشک مراجعه کنیم، برای این موضوع هم میتوانیم از روانشناسان کمک بگیریم. راهحل دوم که قرار است در این مقاله به آن بپردازیم بهترین کتابهای روانشناسی است. کتابها معمولا در دسترس عموم مردم هستند. علاوه بر آن مطالعه بهترین کتابهای روانشناسی به ما کمک میکنند که:
- ذهن خود را به مکان بهتری تبدیل کنیم.
- بعد از هر شکستی دوباره بایستیم.
- خودمان را بهتر بشناسیم و در کل به انسان بهتری تبدیل شویم.
- در مسیر رشد و توسعه فردی گام برداریم.
حال بیایید به سراغ ۱۰ مورد از بهترین کتابهای روانشناسی برویم.
۱– قدرت عادت، چارلز داهیگ
مطمئن باشید هیچ زمانی بهتر از همین الان برای ایجاد یک سری عادت جدید در خودتان وجود ندارد. این کار میتواند زندگی شما را کاملا تغییر دهد. چارلز داهیگ در کتاب قدرت عادت ما را با چند تمرین ساده و البته کاربردی در جهت خودسازی آشنا میکند. تا به حال به این موضوع فکر کردهاید که چرا بعضی از افراد یا حتی شرکتها در طی به یکباره تغییر میکنند؟ و بعضی دیگر تا ابد در ریشههای قدیمی خود گیر میکنند؟ داهیگ جواب این سوالات را در کتاب قدرت عادت برای ما برملا میسازد.
در این کتاب روانشناسی داهیگ با بررسی داستان افرادی مثل قهرمان شنای المپیک مایکل فلپس یا داستان شرکتهای موفقی مثل استارباکس، اثر عادت یا همان کلید موفقیت در زندگی به ما نشان میدهد. او به ما نشان میدهد چطور عادتها ایجاد میشوند و یا چطور میتوان آنها را تغییر داد؟ داهیگ اعتقاد دارد که کلید هر دری در زندگی، ساخت عادت صحیح آن است. از کم کردن وزن بگیرید تا حتی بچه بزرگ کردن! برای هرکدام از این کارها شما باید یک سری عادات جدید در خود ایجاد کنید.
در قدرت عادت آمده است که:
” قهرمانها کارهای خارقالعادهای انجام نمیدهند. آنها کارهای معمولی را از روی عادت و آن قدر سریع و بدون فکر انجام میدهند که تیم مقابل نمیتواند عکسالعمل نشان دهد. آنها عادتهایی که یاد گرفتهاند را دنبال میکنند.”
همچنین بخوانید: بهترین کتاب های انگیزشی
۲– افتان و خیزان به سوی خوشحالی، پروفسور دنیل گیلبرت
فروید باور داشت شاد بودن هدف اول انسان نیست، بلکه تنها زنده ماندن است که اولین اولویت زندگی همه ما است. شاید به همین دلیل است که بسیاری از ما هرچقدر تلاش میکنیم به خوشحالی برسیم نتیجهای نمیبینیم. مانند نام کتاب افتان و خیزان به دنبال چیزی هستیم که هیچوقت یک مقصد اصلی نیست و ما باید در مسیر زندگی آن را احساس کنیم. در کتاب افتان و خیزان به سوی خوشحالی پروفسور دنیل گیلبرت با ادغام روانشناسی، علم اعصاب، اقتصاد و فلسفه و با لحنی بذلهگو به ما نشان میدهد که چطور مغز انسان آیندهی خودش را تصور میکند و چطور پیشبینی میکند چه چیزهای باعث خوشحال او میشوند.
علاوه بر این او در این کتاب به سوالهای تامل برانگیزی هم پاسخ میدهد. در واقع پاسخ به همین سوالها این اثر را به یکی از بهترین کتاب های روانشناسی تبدیل کرده است. مثلا اینکه چرا افرادی که با هم برای شام بیرون میروند به جای اینکه غذایی که واقعا میخواهند را سفارش دهند، غذاهای متفاوتی را سفارش میدهند. یا چرا در حالیکه میزان رضایت زوجها بعد از بچهدار شدن کم میشود، آنها منبع خوشحالیشان را کودک خود میدانند؟ با خواندن این کتاب پاسخ این سوالها را دریافت میکنیم و علاوه بر این شاید دیگر افتان و خیزان به دنبال خوشحالی نباشیم.
بیشتر بخوانید: تبدیل افکار منفی به مثبت
۳– حیوان اجتماعی، دیوید بروکز
انسان، حیوانی اجتماعی که تا به امروز حتی دانشمندان نتوانستهاند از تمام پیچیدگیهای ذهن او سر در بیاورند. در این کتاب دیوید بروکز به خوبی شیوهی زندگی انسان را مورد بررسی قرار میدهد و آن را توضیح میدهد. او در این کتاب روانشناسی به بررسی مانعهایی میپردازد که از شکوفا شدن انسان در زندگی جلوگیری میکند. این کتاب داستان شکلگیری موفقیت است. اینکه چطور موفقیت اتفاق میافتد. بروکز این موضوع را از طریق بررسی زندگی یک زوج آمریکایی به نامهای هارولد و اریکا بازگو میکند. در این کتاب زندگی این دو شخص از زمان کودکی تا سنین پیری تعریف و بررسی میشود.
در این مسیر جذاب ما هم به درک و فهم جدیدی از ذات انسان خواهیم رسید که در زندگی به ما کمک فراوانی میکند. به گفتهی بروکز ذهن ناخودآگاه ما مکان ترسناک و تاریکی نیست بلکه مکانی است که خلاقیت در آن وجود دارد، جایی که شخصیت ما آنجا شکل میگیرد و تصمیمهای مهم زندگی ما در آنجا گرفته میشود. حیوان اجتماعی یکی از تاثیرگذارترین و بهترین کتاب های روانشناسی است . داستان موفقیت و حفظ آن! خواندن این کتاب باعث میشود ما با ساز و کار مغز خودمان آشنا شویم و به جنبههایی از ذهن خود پی ببریم که قبلا از وجود آنها آگاه نبودهایم.
۴– تفکر سریع و آرام، دانیل کانمن
چند لحظه به این سوالات فکر کنید. چرا شانس باور یک مطلب زمانی که آن را از کسی با چهرهای خاص میشنویم، بیشتر است؟ چرا قاضیها اکثرا قبل از ناهار رای مخالف میدهند؟ و چرا ما تصور میکنیم افرادی با چهرهی زیبا بیشتر از دیگران لایق هستند؟ جواب تمام این سوالها در دو روش تفکر و تصمیمگیری ما نهفته است. روش اول تصمیم احساسی و غیر منطقی است کانمن آن را تفکر سریع میخواند. اما روش دوم تفکر عقلانی و کاملا منطقی است که همان تفکر آرام است. این کتاب به ما نشان میدهد که چطور ذهن ما به خاطر یک سری خطا و تعصبات به دام میافتد.
دانیل کانمن در کتاب تفکر سریع و آرام به ما راهکارهایی کاربردی برای آرام و عاقلانهتر فکر کردن میدهد. در این حالت میتوانیم تصمیمات بهتری در محل کار، زندگی شخصی و در کل هر کاری که میکنیم داشته باشیم. تمامی این نکات نشان میدهند که مطالعه این کتاب به ما کمک میکند تا با مدیریت توجه خود، بتوانیم تصمیمات مناسبی در مواقع حساس بگیریم.
فایننشال تایمز در مورد کتاب تفکر سریع و آرام میگوید: کتابهای خوب بسیاری در رابطه با منطق و بیمنطقی انسان وجود دارد. اما تنها یکی از آنها شاهکار است و آن هم کتاب تفکر سریع و آرام است.
جالب است بدانید دانیل کانمن برندهی جایزهی نوبل هم بوده است.
۵– عادتهای اتمی، جیمز کلیر
تغییرات کوچک، نتایج بزرگ
اصلا مهم نیست هدف شما چیست. جیمز کلیر به شما چارچوب کاریای پیشنهاد میدهد که بتوانید طبق آن روزانه پیشرفت کنید. جیمز کلیر در یکی از بهترین کتاب های روانشناسی یعنی عادتهای اتمی به شما استراتژیهای کاربردی برای ایجاد عادتهای خوب و از بین بردن عادتهای بد ارائه میدهد. او با ایجاد رفتارهای کوچک و سادهای در زندگی شما باعث تغییرات و نتایج بزرگی میشود. پس اگر در تغییر عادات خود مشکلی دارید اصلا نگران نباشید چرا که مشکل شما نیستید بلکه روش شما اشتباه است. قرار هم نیست کار عجیب و غریبی انجام دهید چون جیمز کلیر استاد تبدیل موضوعات پیچیده به رفتارهایی ساده و کوچک است که شما میتوانید به راحتی در زندگی خود آنها را به کار گیرید. در کتاب عادتهای اتمی شما یاد خواهید گرفت:
- چگونه برای عادتهای تازه وقت بگذارید(حتی زمانی که سرتان خیلی شلوغ است.)
- بر بیانگیزگی و نبود اراده غلبه کنید.
- محیط اطراف خود را به شکلی طراحی کنید که راحتتر موفق شوید.
- زمانی که شکست میخورید چگونه به مسیر خود برگردید و حتی بهتر از قبل عمل کنید.
تا اینجای مقاله دو کتاب روانشناسی خوب در رابطه با ایجاد عادات خوب معرفی کردهایم که هرکدام به شکل خود بهترین هستند. ساخت عادات خوب و جدید به شما در مدیریت ذهن و کنترل افکار اضافی کمک خواهند کرد. پس بهتر است حتما این دو کتاب را مطالعه کنید.
۶– انسان به دنبال معنا، ویکتور فرانکل
انسان به دنبال معنا ما را در مسیر داستانی زیبا و بسیار سخت قرار میدهد. این کتاب سرگذشت دکتر ویکتور فرانکل است که سالهای زیادی را در کمپهای مرگ نازی در دوران جنگ جهانی دوم گذرانده است. دکتر ویکتور فرانکل که خود روانپزشکی حاذق است در آن دوران تاریک و وحشتناک روشی را به نام لاگوتراپی ابداع میکند. لوگوتراپی یا معنا درمانی که ریشه آن به کلمهی یونانی لوگو برمیگردد به معنی دنبال دلیل و معنایی برای ادامه دادن و تسلیم نشدن است.
ما در کتاب روانشناسی انسان به دنبال معنا سرگذشت دکتر فرانکل و تقلای او برای یافتن معنا و دلیلی برای زندگی را دنبال میکنیم. او پدر و مادر و برادر و همسر باردارش را از دست داده است و با این حال در درد و رنجش معنایی پیدا میکند به سمت آن حرکت میکند. طبق گفتهی خود دکتر فرانکل ما نمیتوانیم از درد و رنج فرار کنیم ولی میتوانیم یاد بگیریم چطور با آن کنار بیاییم و در رنجمان به دنبال معنا بگردیم. در واقع میتوان گفت که لوگوتراپی یا معنادرمانی تلفیقی از ذهن آگاهی و خودآگاهی است.
همچنین بخوانید: ذهن آگاهی چیست؟
۷-هنر انتخاب کردن، شینا لینگارد
زندگی ما مجموعهای از انتخابهای ما است. از لحظهای که از خواب بیدار میشویم تا لحظهای که دوباره میخوابیم مشغول انتخاب کردنیم. قهوه یا چای؟ پول خرج کردن یا جمع کردن؟ رفتن یا ماندن؟ هیچ روزی از زندگی ما بدون انتخاب کردن نمیگذرد. کتاب هنر انتخاب کردن به ما میآموزد از پس این انتخابها به خوبی بربیاییم و بهترین انتخاب ممکن را داشته باشیم. شینا لینگارد در این کتاب به نوعی ما را با تفکر نقادانه آشنا میکند. مهارتی که به تصمیم گیری ما در مواقع حساس کمک میکند.
شینا لینگارد در این کتاب روانشناسی سوالهای پیچیده و اساسی دربارهی اینکه چرا و چگونه انتخاب میکنیم میپرسد. مثلا چرا گاهی برخلاف نفع خودمان انتخاب میکنیم؟ یا واقعا چقدر روی انتخابهایمان کنترل داریم؟ شینا لینگارد در کتاب هنر انتخاب کردن ما را با پاسخهای جالبش شگفت زده خواهد کرد. در حال حاضر در دنیایی زندگی میکنیم که به سرعت سیاستها تغییر میکند، تکنولوژی با سرعت غیر قابل باوری در حال پیشرفت است و دنیا در حال تغییر است. در این زمان انتخابهای ما میتوانند عواقب طولانی مدت و اثرگذاری داشته باشند. این کتاب میتواند مانند راهنمایی خوب ما را در این مسیر همراهی کند.
۸– زندگیات را طراحی کن، بیل بورنت و دیو ایوان
لحظهای به اطرافتان دقت کنید. به محیط خانه و یا محل کارتان یا به گوشی هوشمندی که احتمالا الان در دستتان است، تمام اینها طراحی یک فرد دیگر است. چقدر علاقه دارید بتوانید زندگی خودتان را مانند یک طراح هر طور که دوست دارید طراحی کنید؟ اگر نظرتان جلب شد پس حتما ادامهی مقاله را بخوانید. هر چیزی در زندگی ما توسط شخص یا گروهی طراحی شده است. جرقهی هر طرحی هم از وجود یک مشکل خورده شده است که یک تیم طراحی تصمیم گرفتند آن را حل کنند.
در این کتاب بیل بورنت و دیو ایوان به ما نشان میدهند چطور با طراحی تفکرمان میتوانیم به زندگی خود معنا ببخشیم. مهم نیست چه کسی هستیم یا کجا زندگی میکنیم، شغلمان چیست و چه سنی داریم. همان طرح فکری که باعث تولید وسایل مختلف شده است میتواند برای طراحی یک زندگی شاد و معنادار به کار گرفته شود. پس اگر علاقه دارید کنترل افکار و زندگی خود را به دست گیرید این کتاب را از دست ندهید.
همچنین بخوانید: چگونه ذهنی خلاق داشته باشیم؟ راهنمای افزایش خلاقیت
۹– نیمهی تاریک وجود، دبی فورد
شاید با دیدن نام کتاب یاد فیلمهای ژانر ترسناک افتادید ولی نیمهی تاریک وجود صحبت از خونآشام یا شیطان درون ما نمیکند بلکه به مسائل بسیار مهمتری میپردازد. نیمهی تاریک وجود ما که همیشه سعی در پنهان کردن آن داریم نقاط ضعف ما هستند. اما دبی فورد در این کتاب میگوید که لازم به پنهان کردن این نیمه از وجودمان نیست چرا که با پنهان کردن آنها آزادی کامل برای زندگی کردن را به خودمان نمیدهیم. دبی در این کتاب روانشناسی نشان میدهد که آگاهی و قبول کردن این نقاط ضعف میتواند به عنوان نقاط قوت ما ظاهر شوند. کتاب نیمهی تاریک وجود در حقیقت ما را با نیمهی تاریکمان آشتی میدهد و به ما این اجازه را میدهد که آن را قبول کنیم و حتی از مزایای آن هم استفاده کنیم. زندگی زمانی که کاملا با خودمان در صلح باشیم به شکل دیگریست.
۱۰– طرز فکر، کارول دوک
طرز فکر یکی از موفقترین و بهترین کتاب های روانشناسی محسوب میشود که توسط روانشناس و محقق کارول دوک نوشته شده است. ما در طرز فکر یاد میگیریم که اعتقادات قدرتمندی داریم که آنها بر هرچه که در زندگی میخواهیم و هرچه که به دست میآوریم تاثیر دارند.
کارول در کتاب طرز فکر میگوید که خط فکری شما مسیر زندگی شما را مشخص میکند. کارول ۲ خط فکری را برای هر انسان مشخص میکند. اولی طرز فکری است که از خانواده، معلم و اطرافیانمان میگیریم و به شکلی ذاتی و ثابت هستند. دیگری طرز فکریست که با افزایش دانش و تجربه رشد میکند. این خط فکری دوم و شکل دادن به آن میتواند زندگی شما را کاملا تغییر دهد. پس اگر تنها میتوانید تنها با عوض کردن شکل تفکرتان زندگی خود را بهتر کنید، معطل چی هستید؟
همچنین بخوانید: بهترین کتابهای هوش کلامی
بهترین کتاب های روانشناسی ؛ سخن آخر
هر یک از بهترین کتابهای روانشناسی که معرفی کردیم میتوانند در زندگی شما تعیین کننده باشند. حتی خواندن یکی از آنها میتواند مسیر زندگی شما را به سمت موفقیت تغییر دهد. علاوه بر این کتاب های روانشناسی به ما کمک میکنند به خوبی خودمان را بشناسیم و با خودمان به صلح برسیم. کتابهای روانشناسی سادهترین راه برای رسیدن به ذهنی مثبت و زندگی بهتری است.
8 پاسخ
سلام جای این مقاله در مجموعه های عالی شما خالی بود
من خیلی استفاده کردم و چند تا هم برای خرید یاداشت کردم
ممنونم استاد عزیز
سلام و درود دوست عزیز
امید که موفق و پیروز باشید