افسردگی مشهورترین اختلال روانی است که در سراسر جهان وجود دارد. بر اساس آمارهای سازمان جهانی بهداشت یا WHO تقریبا 5% از بزرگسالان با این بیماری دست و پنجه نرم میکنند. مطالعه کتاب همیشه راهکار خوبی برای غلبه بر برخی ضعفهای ما است. اگر هنگام ابتلا به مشکلات حاد روحی روانی مانند افسردگی به کتاب ها پناه ببریم، میتوانیم تا حد زیادی با آنها مقابله کنیم. در واقع مطالعه کتاب برای مقابله با افسردگی میتواند مسیر درمان ما را هموارتر کند. تاثیر مطالعه بر افسردگی به قدری زیاد است که ما را به آن واداشت تا چند مورد از بهترین کتاب ها درباره افسردگی را در این مقاله به شما معرفی کنیم. پس تا پایان با ما همراه باشید.
نقش مطالعه کتاب برای مقابله با افسردگی
اما اصلا چرا مطالعه کردن به ما کمک میکند تا با بیماری افسردگی مقابله کنیم؟ مطالعه کردن یکی از بهترین راههای بهبود روحیه است. شما حتی اگر به سراغ کتاب های حال خوب کن هم نروید، باز هم صرف مطالعه به شما کمک خواهد کرد تا مغز پویاتری داشته باشید. در ادامه به شما چند فایده دیگر مطالعه کردن را معرفی خواهیم کرد:
- رفع مشکل کمخوابی افراد مبتلا به افسردگی
- افزایش اعتماد به نفس
- القای حس خوب به افراد
- افزایش تمرکز
- کاهش ریسک ابتلا به آلزایمر و سایر اختلالات حافظه و مغز
1- شاید بهتر باشد با کسی حرف بزنی
شنیدن داستان افرادی که هر یک به نحوی با مشکلات روحی روانی دست و پنجه نرم میکردند، به ما انگیزه بیشتری برای روبرو شدن با افسردگی میدهد. کتاب شاید بهتر باشد با کسی حرف بزنی نوشته لوری گوتلیب است. او این کتاب را بر اساس گفتههای رواندرمانگران و بیمارانشان نوشته است. در واقع داستانهای مختلف موجود در این کتاب همگی واقعی و بر اساس حقیقت هستند. گوتلیب سعی کرده تا با استفاده از تجربیات این افراد و مشاهدات خود، در کنار کمک گرفتن از نظریات بزرگانی مانند فروید، به ما راهحلی را برای درمان افسردگی ارائه کند. مطالعه این کتاب به ما جنبههای مختلف زندگی را نشان میدهد. اتفاقی که سبب میشود دید افراد نسبت به جهان اطرافشان تغییر کرده و سیاهی دنیای اطرافمان را کمتر کند. این کتاب در ایران توسط بهناز همتی ترجمه و در انتشارات السانا به چاپ رسیده است.
همچنین بخوانید: کتاب برای افزایش اعتماد به نفس
2- حال عالی
زیر عنوان این کتاب آمده است که کتاب حال عالی دستورالعملی کاربردی و موفق برای مقابله با افسردگی آن هم بدون داروست. دیوید برنز، نویسنده مشهور این کتاب در طی سالها تجربه کار به عنوان یک رواندرمانگر، نکات ارزندهای را برای مواجهه با افسردگی به ما پیشنهاد میکند. در واقع روش شناخت درمانی که ابداع او و همکارانش است، به افراد کمک میکند تا بدون مصرف هرگونه قرص و دارو بسیاری از اختلالات روانی و عصبی خود را درمان کنند. دلیل اصلی برنز برای استفاده و ابداع این روش عوارض داروهای روانشناسی است. برای همین هم دیوید برنز سعی کرده در این کتاب به ما بیاموزد تا با تغییر نحوه تفکر خود، احساس بهتری داشته باشیم. به این ترتیب ما میتوانیم با افکار منفی مقابله کرده و زندگی بهتری داشته باشیم.
البته به جز مطالب آموزشی نویسنده تمریناتی را هم در بخش بعدی کتاب قرار داده است. این کار باعث شده کتاب حال عالی به یک راهنمای بسیار خوب برای مقابله با افسردگی تبدیل شود. کتاب حال عالی در ایران توسط مهدی قراچهداغی ترجمه و در انتشارات ذهنآویز به چاپ رسیدهاست.
3- تله شادمانی
گاهی اوقات تمام تلاشهای ما برای رسیدن به چیزی جواب عکس میدهد. مثلا ممکن است تمام عمر به دنبال راهی برای شادمانی باشیم اما به آن نرسیم. شاید تعجب کنید اما متاسفانه این داستان خیلی از ما است. در واقع بسیاری از ما به دلیل آنکه نمیدانیم چگونه باید بذر شادی را در دل خود بکاریم، بر غمهای خود اضافه میکنیم. یکی از کتاب های خوب در این رابطه که اتفاقا به مقابله با افسردگی کمک میکند همین کتاب تله شادمانی است. این کتاب بر مبنای روش درمانی ACT یا درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نوشته شده است. راس هریس با استفاده از این روش به مخاطبان آموزش میدهد که خود را بیش از حد در منجلاب کشف شادمانی اسیر نکنند.
روش ACT به افراد آموزش میدهد تا با تغییر افکار و عادتهای خود، اوضاع روحی و ذهنیشان را هم تغییر دهند. این کتاب در ایران در نشر سایه سایه سخن و توسط دکتر علی صاحبی و مهدی اسکندری ترجمه شده است.
مقاله مرتبط: مقابله با افکار منفی
4- دلسوزی یا شفقتِ خود
به نظر شما منبع اصلی اعتماد به نفس و عزت نفس چیست؟ خیلی از افراد تصور میکنند که موفقیتها و دستاوردهای ما عامل اصلی افزایش اعتماد به نفسمان هستند. اما آیا واقعا اینطور است؟ آیا تمام آنچه که ما به عنوان دستاورد میشناسیم باعث افزایش اعتماد به نفسمان میشود؟ اگر چنین تفکری دارید بد نیست نگاهی به افسردگی در افراد مشهور بیاندازید. خوانندگان، بازیگران، ورزشکاران و تمام چهرههای مشهوری که ما میشناسیم و درگیر افسردگی هستند. حتی کسی مانند جیم کری، که خود یکی از سلاطین کمدی به حساب میآید هم به شدت درگیر افسردگی است. پس شاید افسردگی چندان به دستاوردهای ما ربط نداشته باشد. بله، آنطور که کریستین نف در کتاب دلسوزی میگوید، اصلیترین بروز افسردگی در افراد، نحوه برخورد و رویکرد آنها در قبال شکستهایشان است.
دلسوزی یا شفقت به خود کتابی است که به ما میآموزد چگونه خودمان را بیشتر دوست داشته باشیم. در واقع برخلاف عادت بسیاری از ما که سعی در تخریب خود و تواناییهایمان داریم، این کتاب ما را به آشتی با خود دعوت میکند. کتاب شفقت خود یا همان دلسوزی با استفاده از تحقیقات، تمرینات، راهکارهای عملی و داستانهای مختلف به افراد در ماقبله با افسردگی کمک میکند. با خواندن این کتاب میفهمید که دیگر نیازی نیست که خودتان را سرزنش یا تخریب کنید. شما میتوانید مانند دوستی دلسوز در کنار خود باشید و به مرور زمان بر افسردگی چیره شوید. نشر ذهن آویز این کتاب را هم با ترجمه مهدی قراچهداغی منتشر کرده است.
5- رهایی از افسردگی به روش ذهن آگاهی
اگر تا به حال با مشکلاتی مانند افسردگی دست و پنجه نرم کرد باشید حتما میدانید که گاهی اوقات رهایی تبدیل افکار منفی به مثبت تا چه اندازه دشوار است. کتاب رهایی از افسردگی به روش ذهن آگاهی به افراد کمک میکند تا در این شرایط بهترین تصمیم را بگیرند. مارک ویلیامز، جان تیزدیل، زیندل سگال و جان کابات زین نویسندگان این کتاب ارزشمند هستند. همگی این چهار نفر از متخصصان این حوزه به حساب میآیند. کتاب رهایی از افسردگی به روش ذهن آگاهی به ما یاد میدهد که چگونه با تغییر نوع نگرش و رویکردمان به افکار منفی و اضطرابهای ذهنی بتوانیم از ابتلا به افسردگی جلوگیری کنیم. این کتاب هم حاوی تمریناتی است که به خاطر سپردن و استفاده از نکات موجود در آن را سادهتر میکند. انتشارات صابرین این کتاب را با ترجمه اکرم اکرمی منتشر کرده است.
6- شش گام برای مقابله با افسردگی
قرن بیست و یکم را میتوان قرن سرعت نامید. سرعت در همه چیز. از حمل و نقل تا ارسال پیام یا هر چیز دیگری که فکرش را بکنید در کمترین زمان انتقال پیدا میکند. اما این سرعت همیشه هم به نفع ما نیست. در واقع ما مجبوریم خودمان را با سرعت جهان اطرافمان هماهنگ کنیم. همین اتفاق هم مشکلات زیادی را برای ما ایجاد میکند. اما مهمترین مشکلاتی که این سبک از زندگی برای سلامتی ما ایجاد کرده است، کم خوابی و عادات بد غذایی هستند. در واقع بیشتر ما به دلیل زمان کمی که داریم به غذاهای آماده و نیمه آماده رو میآوریم. در حالی که این غذاها نه تنها بر روی بدن ما تاثیر منفی میگذارند، بلکه از لحاظ روحی هم برای ما ضرر دارند.
از طرف دیگر زمان کمی که ما در اختیار داریم موجب میشود نتوانیم به تمام کارهای خود برسیم. همانطور که در معرفی و خلاصه کتاب چرا میخوابیم گفتیم، بدن ما به 7 تا 9 ساعت خواب در شبانه روز نیاز دارد. این در صورتی است که دنیای امروز چنین اجازهای را به ما نمیدهد. خواب کم و خوراک ناسالم دو مورد از مهمترین عوامل تحریککننده افسردگی هستند.
تمام اینها را گفتیم تا شما را با یکی از بهترین کتاب ها برای مقابله با افسردگی آشنا کنیم. کتاب شش گام برای مقابله با افسردگی اثر استفن ایلاردی است که با ارائه راهکارهایی که توسط بومیان مناطق مختلف جهان استفاده میشوند و بهرهگیری از نکات ساده و کاربردی، نحوه مقابله با افسردگی را به ما نشان میدهد. ادعای ایلاردی این است که این کتاب در 6 گام و با تمرینات مختلف به شما آموزش میدهد که چگونه بر افسردگی پیروز شوید. انتشارات اطلاعات این کتاب را با ترجمه دکتر علی علی پناهی به چاپ رسانده است.
7- ظلمت آشکار
فرقی ندارد که افسرده باشید یا خیر، به هر حال خواندن سرگذشت فردی که خود مدتها درگیر افسردگی بوده است برای شما جذاب خواهد بود. ویلیام استایرن رماننویس و مقالهنویس آمریکایی نویسنده این کتاب است. او در کتاب ظلمت آشکار خاطرات روزهای افسردگی خودش را بیان کرده است. ویلیام استایرن خودش هم سالها پیش دچار نوع حادی از افسردگی میشود. به قدری شدید که او حتی به خودکشی فکر میکرد. اما در نهایت پس از تحت درمان قرار گرفتن به مسیر زندگی خویش بازگشت. کتاب ظلمت آشکار به ما نشان میدهد که حتی در اوج ظلمات و تاریکی هم کورسوی نور امیدی برای ما وجود دارد. نوری که میتواند ما را از وضعیتی که در آن گرفتار هستیم نجات دهد.
در واقع خود نویسنده هم سعی کرده تا با ظرافت تمام زندگی یک فرد افسرده را به تصویر بکشد. او به ما آثار مخرب عدم تمرکز و افسردگی را نشان میدهد. این کتاب است اگرچه کوتاه است، اما خواندن آن تقریبا برای همه جذاب است. استایرن به خوبی نشان میدهد یک فرد افسرده چگونه باید از این درد و رنج عبور کند و به ساحل آرامش برسد. انتشارات ماهی این کتاب را با ترجمه افشین رضاپور به چاپ رسانده است.
دو کتاب که برای مقابله با افسردگی خوب نیستند!
در این بخش قصد معرفی دو رمان را داریم. البته با توجه به سرنوشت تلخ نویسندگان آنها، به شما توصیه میکنیم که اگر درگیر بیماری افسردگی هستید تا اتمام درمان خود آنها را مطالعه نکنید. دو رمان از دو تن از بهترین نویسندگان زن تاریخ که به خوبی افسردگی و دنیای آن را به تصویر کشیده است.
1- خانم دالووی
ویرجینیا وولف بدون شک از بزرگترین نویسندگان ادبیات انگلیسی است. پس وقتی قرار است رمانی از او را بخوانیم، حتما با اثری فوقالعاده روبرو خواهیم بود. کتاب خانم دالووی دو داستان موازی را در مدت کوتاهی بعد از جنگ جهانی اول روایت میکند. یک طرف داستان خود خانم دالووی است که در حال تدارک برای یک میهمانی بزرگ است. طرف دیگر داستان اما کهنه سربازی است که حالا با اختلال اضطراب پس از حادثه دست و پنجه نرم میکند. اگرچه دکتر و همسر او باور دارند که او بیمار نیست، اما این مرد به شدن برای پیدا کردن درمان خود تلاش میکند. زاویه دید رمان بارها و بارها تغییر پیدا میکند. در طول این جابجاییها هم وولف سعی میکند زوایای مختلفی را در موضوعاتی مانند تفاوت سطح اجتماعی و سخت و دشوار بودن تحمل و درمان یک بیماری روحی روانی را نشان میدهد.
البته خود وولف هم مانند شخصیت رمانش دچار یک بیماری روانی بود. او که به اختلال دوقطبی مبتلا بود، نهایتا 16 سال بعد از انتشار رمان خانم دالووی، در سال 1941 خودکشی کرد. کتاب خانم دالووی در ایران توسط نشر نگاه که از بهترین ناشران ایرانی است به چاپ رسیده است. ترجمه این کتاب کار خجسته کیهان است.
2- حباب شیشه
تنها رمان یکی دیگر از نویسندگان زن مشهور جهان که ابتدا به نام کس دیگری منتشر شد. سیلویا پلات را با اشعار غم انگیز او میشناسیم. اما به جز شعر، او یک رمان هم نوشته است. داستان رمان حباب شیشه بسیار به زندگی خود پلات نزدیک است. در واقع برخی آن را یک رمان شبه زندگینامه میدانند. استر گرینوود، شخصیت اصلی این رمان از یک بیماری روانی رنج میبرد. او باور دارد که یک حباب شیشه زندگی او را در بر گرفته و خفهاش کرده است. برای همین هم آسایش از زندگی او بیرون رفته است. این کتاب به خوبی جامعه مرد سالار آمریکا در دهه 1950 را به تصویر میکشد. همچنین سیلویا پلات در این رمان به اهمیت سلامت روان در این دوران میپردازد.
نکته تلخ در مورد رمان حباب شیشه این است که سیلویا پلات هم مانند ویرجینیا وولف بعد از انتشار این کتاب به زندگی خود پایان داد. او تنها یک ماه بعد از منتشر شدن کتاب حباب شیشه، در سن 30 سالگی با گاز خودکشی کرد. کتاب حباب شیشه را در ایران گلی امامی ترجمه کرده است و انتشارات باغ نو منتشر کرده است.
همچنین بخوانید: بهترین کتاب های زندگینامه
کتاب برای مقابله با افسردگی ؛ سخن پایانی
در این مقاله سعی کردمی شما را با برخی از بهترین کتاب ها برای درمان و مقابله با افسردگی آشنا کنیم. همانطور که دیدید هر کدام از این کتابهای به نحوی به فرآیند درمان این بیماری کمک میکنند. البته باز هم توصیه میکنیم که اگر درگیر این بیماری هستید، فعلا دو رمان آخر این مقاله را مطالعه نکنید.
یک پاسخ
کتاب های بسیار عالی بودند