“در زندگی زخمهایی هست که مثل خوره در انزوا روح را اهسته میخورد و میتراشد.“ این اولین جمله شاهکار صادق هدایت، یعنی کتاب “بوف کور” است. اما اصلا چرا مقاله خود را با این نقل قول شروع کردیم؟ خب، به نظر من این زخمها که بلای جان ما شدهاند، اغلب یک منشا مشترک دارند. و آن منشا چیزی نیست به جز افکار منفی! به همین دلیل هم قصد داریم به شما آموزش دهیم چگونه با افکار منفی مقابله کنید و اصلا راههای مقابله با افکار منفی چیست؟ اما قبل از ارائه راهکارهای مقابله با افکار منفی، به سراغ ریشههای این افکار و تاثیری که آنها بر زندگی ما میگذارند خواهیم رفت. اگر دوست دارید ذهنی مثبتگرا داشته باشید، این مقاله را از دست ندهید.
مقالات مرتبط: تبدیل افکار منفی به مثبت
ریشه افکار منفی
همیشه به ما گفته شده است که فارغ از ماهیت افکار منفی، باید از آنها دوری کنیم. در واقع از بچگی به ما آموزش دادند که افکار منفی سمی و خطرناک هستند. به همین دلیل هم میتوانند شانس موفقیت ما را کاهش دهد. در واقع تمام چیزی که به ما گفته شده است در این جمله خلاصه میشود: با تبدیل افکار به مثبت میتوانید موفقیت را برای خود تضمین کنید. اما آیا واقعا اینطور است؟ آیا همه چیز به همین سادگی است؟ همه ما میدانیم که بخشی از مراحل تغییر رفتار به همین تغییر ذهنیت وابسته است. اما برای اینکه چگونگی این کار را یاد بگیریم، بگذارید نگاه عمیقتری به این موضوع بیندازیم.
اولین گام برای مقابله با افکار منفی این است که ریشه این افکار را پیدا کنیم. در واقع تا زمانی که شما ندانید افکار منفی موجود درون ذهنتان از کجا آمدهاند، نمیتوانید جلوی آنها را بگیرید. افکار منفی ممکن است در کمخوابی، خستگی، بیحوصلگی یا حتی اتفاقهای ساده و روزمره مثل باخت تیم محبوبتان ریشه داشته باشند. اگر باورتان نمیشود کافیست آخرین باری که افکار منفی شما را احاطه کردند را به یاد بیاورید. اگر کمی با دقت فکر کنید میبینید که اتفاق کوچکی که الان برای شما بیاهمیت به نظر میآید، در آن زمان موجب شعله گرفتن آتش افکار منفی درونتان شده است.
چرا باید با افکار منفی مقابله کنیم؟
داشتن تفکر منفی تاثیر بسیار بدی بر روی زندگی ما میگذارد. اما در این بین افکار منفی بیش از هرچیز بر روی مغز ما اثر میگذارند. البته این تاثیر تنها بر روی مغز خلاصه نمیشود. در واقع افکار منفی میتوانند تمام زندگی شما را تحت تاثیر خود قرار دهند. حال بیایید با هم چند مورد از آثار منفی این افکار را بر روی خود بررسی کنیم:
1- افزایش ریسک ابتلا به زوال عقل: تحقیقات نشان میدهند که این افکار ریسک ابتلای افراد به زوال عقل را افزایش میدهند. این ریسک از سنین میانسالی به بعد چند برابر خواهد شد. زوال عقل از مهمترین اختلالات حافظه به شمار میرود.
2- ضعیفتر شدن حافظه: نتایج تحقیقات ثابت کردهاند که عادت به افکار منفی و تکرار مداوم آنها در زندگی موجب ضعیفتر شدن مهارتهای شناختی و ضعف حافظه ما خواهد شد.
3- آلزایمر؛ دشمن خاموش: افکار منفی موجب آزاد شدن پروتئین تاو در مغز میشوند. تجمع و ازدیاد این پروتئین افراد را به اختلالات حافظه مانند آلزایمر مبتلا میکند.
4- عدم لذت بردن از زندگی: اگر چیزی درون ذهن ما وجود داشته باشد که مدام یاس و ناامیدی را درونمان زنده کند و اعتماد به نفس ما را بکشد، آنگاه چگونه میتوانیم از زندگی خود لذت ببریم؟
5- تغییر سبک زندگی: این افکار میتوانند سبک زندگی شما را هم تغییر دهند. چرا که در حضور آنها و هنگام توجه به هریک شما مدام نیاز به تغییر را حس خواهید کرد. در حالی که شاید اصلا به تغییر احتیاج نداشته باشید.
6-کاهش اعتماد به نفس: هرچه افکار منفی بیشتری درون ذهن شما وجود داشته باشند، شما حس بدتری نسبت به خود خواهید داشت. پس در صورت عدم مقابله با افکار منفی به شدت دچار کاهش اعتماد به نفس میشوید. مشکلی که میتواند موجب از دست رفتن فرصتهای بزرگی در زندگی ما شود.
راههای مقابله با افکار منفی کدامند؟
برای اینکه بتوانیم تاثیر افکار منفی و مزاحم را در زندگی خود کاهش دهیم، مجبوریم از برخی استراتژیها استفاده کنیم. این تکنیکها با بهبود شرایط روحی و زندگی ما باعث خواهند شد که کمتر تحت تاثیر افکار منفی قرار بگیریم. تکنیکهایی که ما قرار است در این مقاله به آنها اشاره کنیم عبارتند از:
- عدم توجه به دیگران
- زیر سوال بردن افکار منفی
- برنامه ریزی
- به زبان آوردن افکار
- در لحظه زندگی کردن
- ذهن آگاهی
- شروع مثبت
۱- به حرف و افکار دیگران توجه نکنید
یکی از اشتباهاتی که خیلی از ما مرتکب آن میشویم، نگرانی از بابت حرف و افکار مردم است. مثلا شاید برای شما هم پیش آمده باشد که صرفا به دلیل اینکه نگران حرف دیگران بودهاید، کاری را انجام دادید که برخلاف میلتان بوده است. این موضوع میتواند شما را در شرایط بدی قرار دهد. چرا که هر کاری که بر خلاف میل ما انجام شود، میتواند زمینه ساز به وجود آمدن افکار منفی درون ما شود.
برای مقابله با افکار منفی بهتر است که زیاد به دیگران و تفکرات آنها توجه نکنید. بد نیست بدانید که اصلا دیگران آن قدر که شما نگران هستید به شما و کارهایتان فکر نمیکنند. در واقع وقتی همه ما تا این اندازه در مشکلات خود غرق هستیم، دانستن اینکه آیا دیگری چه نمرهای در امتحان دانشگاهش گرفته اصلا جزو اولویتهای ما محسوب نخواهد شد.
پس برای خلاصی از این مشکل سعی کنید که با کنترل خود خود کمتر به این فکر کنید که نظر دیگران راجع به شما چیست. البته رشد و پیشرفت به هیچ وجه بد نیست، اما بهتر است به جای اینکه افکار دیگران را معیار خود قرار دهید، به جای آن به رضایت خودتان فکر کنید.
بیشتر بخوانید: چگونه از شر بیش از حد فکر کردن خلاص شویم؟
۲- افکار منفی را زیر سوال ببرید
خیلی وقتها ما به چیزهایی فکر میکنیم و خود را به خاطر آنها ناراحت میکنیم، که اصلا ارزش ناراحتی ندارند. در واقع اتفاقاتی که پشت این افکار هستند قرار نیست ضرر زیادی به ما برسانند. اما همچنان ما با ناراحتی به آنها فکر میکنیم. برای اینکه بتوانیم با این دسته از افکار منفی مبارزه کنیم، بهتر است مراحل زیر را تکرار کنید:
- یک کاغذ و خودکار بیاورید.
- روی آن فکر یا افکار منفی که قصد مقابله با آنها دارید را بنویسید.
- سپس روبروی آنها ضرری که هر کدام از اتفاقات برای شما داشته یا دارند را یادداشت کنید.
- در مرحله بعدی بهتر است که یکبار هرچه نوشتهاید را مرور کنید.
- با مرور این افکار متوجه موارد بی اهمیت میشوید، پس آنها را پاک کنید یا خط بزنید.
- سپس برای مقابله با افکار منفی باقی مانده چارهای بیندشید.
انجام همین تمرین به ظاهر ساده به شما کمک میکند تا بتوانید بسیاری از افکار منفی که روزانه به سراغ شما میآیند را به خوبی خنثی کرده و اجازه ندهید زندگی شما را مختل کنند.
۳- برنامه داشته باشید
یکی از بزرگترین دلایلی که افکار منفی به سراغ ما میآیند، نداشتن برنامه و هدفگذاری است. برنامه نداشتن باعث خواهد شد که شما نتوانید کارهای روزانه خود را به خوبی انجام دهید. به همین علت هم احتمال اینکه خیلی زود از خودتان ناامید شوید بسیار زیاد است. چرا؟ چون با عدم توانایی در انجام کارهای روزانه، شما حس خوبی نسبت به خودتان پیدا نخواهید کرد. به این ترتیب ناراحتی شما به مرور زمان بر روی اعتماد به نفستان تاثیر منفی خواهد گذاشت. در نهایت شما میمانید و موجی از افکار منفی که مقابله با آنها اصلا کار آسانی نخواهد بود.
اما برای اینکه این مشکل را حل کنیم، بهتر است که برای هر روز خود برنامه خاصی داشته باشیم. برای آشنایی با بهترین روشهای برنامه ریزی، بهتر است که مقاله برنامه ریزی به روش GTD را که در وبسایت ما نوشته شده مطالعه کنید.
۴- مشکلات و افکار را به زبان بیاورید
همانطور که پیشتر هم گفتیم، گاهی وقتها بیان مشکلات و افکار به ما در راه مقابله با آنها کمک خواهد کرد. به همین دلیل هم بهتر است علاوه بر اینکه افکار منفی را روی یک کاغذ مینویسید، در برخی موارد هم آنها را در مغز خود مرور کنید. این یعنی در ذهن خود به این فکر کنید که آیا چنین چیزی تا این اندازه برای شما مشکل آفرین است که فکر میکنید؟ این کار در کنار مدیریت ذهن و کنترل افکار به ما کمک میکند که تا حد زیادی در مقابله با افکار منفی موفق باشیم.
حتی صحبت کردن با یک دوست هم میتواند بخش مهمی از این افکار را از دوش ما بردارد. چرا که احتمالا با صحبت کردن با دوستان خود متوجه خواهید شد که مشکلات و افکار شما خیلی هم منفی و خطرناک نیستند. فقط حسابی مراقب باشید با چه کسی مشورت میکنید، چرا که انتخاب خوبی نداشته باشید، ممکن است استرس و ناراحتی شما حتی افزایش یابد.
۵- در لحظه زندگی کنید
“اگر پولمو طلا خریده بودم، اگر برای دانشگاه و کنکور بیشتر درس میخوندم، اگر با پسر عموم ازدواج میکردم…”. این افکار یا چیزهایی مشابه آنها ممکن است در طول روز مدام درون ذهن ما تکرار شوند. آنهم در حالی که دیگر نمیتوان کاری برای آنها انجام داد. در واقع اینها اتفاقاتی هستند که در گذشته افتادهاند و به بخشی از زندگی ما تبدیل شدهاند. به همین دلیل هم به جای فرار کردن از آنها و فکر کردن به کارهایی که انجام نشده، باید راه حلی برای این رفتار خود پیدا کنیم.
بهتر است که قبل از هرچیز به داشتههای خود در حال حاضر توجه کنید. سپس به تک تک اتفاقاتی که در گذشته برای شما افتاده فکر کنید. لابلای این افکار منفی هم به این فکر کنید که چه مشکلاتی ممکن بود در اثر انجام ندادن این کارهای برای شما بیفتد.
یکی از اصلی ترین مبانی توسعه فردی درس گرفتن از تجربیات گذشته است. پس به جای سعی در پاک کردن گذشته، از اشتباهات خود درس بگیرید تا به راحتی بتوانید با افکار منفی مقابله کنید.
۶- ذهنی آگاه داشته باشید
در گذشته اگر کسی میتوانست چند کار را به صورت همزمان انجام دهد، فرد توانایی به حساب میآمد. اما امروزه تقریبا این موضوع برعکس شده است. دنیای شلوغ امروز خواه ناخواه مشکلات و شلوغیهای زیادی را برای ما آورده است. پس شاید بزرگترین چالش ما این است که در چنین شرایطی متمرکز باقی بمانیم.
ذهن آگاهی یا Mindfulness یعنی شما بتوانید ذهن خود را از همه چیزهای اضافی پاک کنید و فقط روی کاری که در حال انجام آن هستید تمرکز کنید. به بیان دیگر ذهن آگاهی در هر کاری که به آن مشغول هستید، کیفیت شما را افزایش میدهد. به همین دلیل هم انجام تمرینات آن به شما توصیه میشود.
بدنیست بدانید که ذهن آگاهی همانطور که از اسمش پیداست شما را آگاهتر هم خواهد کرد. بنابراین شما با بخشی از تواناییهای خود روبرو میشوید که تا الان از آنها غافل بودهاید. این موضوع علاوه بر اینکه برای شما فرصتهای جدیدی به وجود میآورد، باعث خواهد شد که اعتماد به نفس شما هم افزایش یابد. بدین ترتیب مقابله با افکار منفی سادهتر خواهد بود، چرا که شما عملا اصلا به آنها اجازه ورود نمیدهید!
بیشتر بخوانید: فواید ذهن آگاهی و مدیتیشن
۷- مثبت اندیشی را از صبح شروع کنید
برای اینکه بتوانید از صبح که از خواب بیدار میشوید با افکار منفی مقابله کنید، بهتر است که از همان صبح که از خواب بیداری میشوید دید مثبتی نسبت به زندگی داشته باشید. هرچند که انجام چنین کاری به خصوص در شرایط حال حاضر کار سادهای نیست، اما برخی کارهای ساده حداقل میتواند به شما کمک کند تا کمتر تحت تاثیر افکار منفی قرار بگیرید. به این ترتیب شما توانستهاید یکی از موانع خلاقیت و رشد را از سر راه بردارید.
بعد از بیدار شدن از خواب برای لحظاتی چشمان خود را بسته و به عزیزان خود فکر کنید. به تواناییهایی که دارید و شما را از دیگران جدا میکند. همه اینها اوضاع روحی شما را برای مقابله با افکار منفی بهتر خواهد کرد.
حقایقی که به ما در مقابله با افکار منفی کمک میکنند
اما فارغ از همه این موارد، برخی حقایق در مورد افکار منفی هستند که باید آنها را جدی بگیریم. در واقع به یاد داشتن این واقعیتها به ما در مقابله با افکار منفی کمک خواهد کرد. شناخت درباره هر موضوعی میتواند به درک بهتر آن کمک کند. زمانی هم که مشکلی را به خوبی درک کنیم، میتوانیم به راحتی با آن مقابله کنیم. حال بیایید به 3 حقیقت بزرگ درباره افکار منفی بپردازیم.
الف) داشتن افکار منفی طبیعی است
تا به حال دقت کردهاید که در طول روز چه افکاری به ذهن شما خطور میکنند؟ اصلا به نظرتان کسی میتواند تعداد افکاری که روزانه به ذهنش میرسد را بشمارد؟ هر روز صبح که ما چشمان خود را باز کرده و از خواب بیدار میشویم تا زمانی که شب دوباره به خواب برویم، هزاران فکر مختلف به ذهن ما خطور میکند. از فکر کردن به گربهای که در خیابان دیدیم گرفته، تا پیامی که از استاد خود دریافت کردیم اما به آن جواب ندادیم. از به خاطر آوردن مبلغ باقیمانده در حساب خود تا نحوه ساخت و میزان سود یک بطری آب معدنی! تمام این افکار مختلف و عجیب و غریب هر روز درون ذهن ما تکرار میشوند. اما آیا ممکن است که در بین هزاران فکری که ما روزانه با آنها سر و کار داریم، هیچ کدام از آنها منفی نباشند؟
ابدا! هیچکس نمیتواند تمام روز را به چیزهای مثبت فکر کند. حتی اگر خود او هم تلاش کند باز هم انجام دادن چنین کاری غیرممکن است. این یکی از مهمترین ویژگیهای افکار منفی است که بیشتر افراد از آن غافلند. افکار منفی غیرقابل اجتناب هستند. این یعنی ما نمیتوانیم همیشه به اتفاقات و نکات مثبت فکر کنیم و همیشه باید افکار منفی را نیز به عنوان بخشی از زندگی بپذیریم. انعطاف پذیری ذهن هم یکی از ویژگی های افراد خلاق به حساب میآید. اما با این حال ما باید تلاش کنیم تا کمتر خود را در معرض آنها قرار دهیم. چگونه؟ در ادامه مقاله به شما خواهیم گفت.
ب) قرار نیست همه افکار منفی شما درست باشند!
اگرچه اجتناب از افکار منفی غیرممکن است و نمیتوان به طور کامل از آنها دوری کرد، اما این بدان معنا نیست که تک تک افکار منفی که به ذهن شما میرسند ارزش توجه را دارند. در واقع بسیاری از این افکار حتی ارزش توجه کردن را هم ندارند. بسیاری از افکار بدون دلیل خاصی به ذهن ما خطور میکنند. پس اگر فکر منفی و ناجوری به سرتان زد نیازی نیست خود را نگران کنید و به دنبال بررسی کردن آن باشید. در واقع حتی افکار پلیدانهای که گاهی اوقات به ذهن شما خطور میکنند هم ارزش پیگیری را ندارند. گاهی اوقات آسان گرفتن زندگی و بیتوجهی به بعضی چیزها بهترین کار است.
ج) افکار منفی میتوانند شما را به سمت افکار مثبت هدایت کنند!
برای اینکه با افکار منفی مقابله کرده و به افکار مثبت روی بیاورید لازم نیست کار خاصی انجام دهید. فقط باز هم به خود یادآوری کنید که هر فکری ارزش اهمیت دادن را ندارد. وقتی بیش از حد به افکار منفی توجه میکنید، در ناخودآگاهتان به خود حس بدی را القا میکنید. البته قرار نیست کلا افکار منفی را انکار کنید. تنها کاری که باید انجام دهید این است که با وجود افکار منفی، باز هم به افکار مثبت فکر کنید. بسیاری از مردم فکر میکنند که برای بهبود وضعیت روحی خود باید به چیزهای مثبت فکر کنند. این در حالی است که برای تغییر خلق و خو کافی است که دست از فکر کردن به افکار منفی بردارید. به جای اینکه به افکار منفی بیندیشید یا آنها را انکار کنید، این افکار را به عنوان بخشی از زندگی خود بپذیرید.
یادتان باشد که با انکار کردن این افکار تنها خودتان را ضعیف جلوه خواهید داد. در واقع با اینکار شما این پیغام را به مغز خود میرسانید که قادر به کنترل افکارم نیستم. در صورتی که پذیرفتن افکار منفی و عدم توجه به آنها، موجب قدرت گرفتن افکار مثبت میشود.
همچنین بخوانید: معرفی و خلاصه کتاب تو همانی که می اندیشی
انواع افکار منفی که باید با آنها مقابله کرد
اما افکار منفی که هر روز به سراغ ما میآیند در چند دسته بندی قرار میگیرند. در واقع هر یک از ما به دام یک یا چند مورد از انواع این افکار دچار میشویم. لیست زیر برخی از انواع افکار منفی را به همراه مثال به شما نشان میدهد. این نامگذاریها توسط دیوید برنز روانپزشک مشهور انجام شده است:
ایرادگیری
گاهی اوقات ما به صورت ناخودآگاه به دنبال ایرادات کوچکی میگردیم که در اطرافمان وجود دارند. برای مثال ممکن است هنگام تماشای یک اثر نقاشی، به جای لذت بردن از هنر به کار رفته در آن، به گرد و خاک قاب نقاشی توجه کنیم.
تفکر صفر و صدی یا نگاه سیاه و سفید
یکی دیگر از انواع افکار منفی که به سراغ ما میآید. این نوع تفکر زمانی به سراغ ما میآید که هیچ نسبیت یا حد وسطی برای چیزهای مختلف متصور نیستیم. یعنی همه چیز یا خوب است یا بد، یا سیاه است یا سفید. مثلا شاید در مورد افراد مختلف فکر کنیم که آنها یا باهوش هستند یا خنگ. در حالیکه همانطور که در مقاله ضریب هوشی نرمال گفتیم، این موضوع امری نسبی است.
تعمیم به کل
اگر شروع یک اتفاق یا کار آنطور که ما دوست داریم پیش نرفت، دیگر امید خود را برای ادامه آن از دست میدهیم. مثال دیگر آن وقتی است که اخلاق و رفتار یک فرد را به کل همشهریان یا هموطنهای او نسبت میدهیم.
نتیجهگیری عجولانه
اگر دوستی از شما یاد نکرده، پس حتما دیگر دوستتان ندارد! این تفکری است که برخی از ما شدیدا درگیر آن هستیم. نتیجهگیریهای عجولانه و اشتباه از رایجترین افکار منفی هستند.
فاجعه سازی
یکی دیگر از انواع افکار منفی رایج در بین ما ساختن یک حادثه از دل یک اتفاق کوچک است. مثلا اگر همسرتان از صبح به شما زنگ نزده باشد، با فاجعه سازی تصور میکنید که حتما اتفاق بدی برای او افتاده است.
شخصی سازی
این نوع از شخصی سازی با آنچه درون ذهن شماست کاملا متفاوت است. این تفکر منفی باعث میشود که تصور کنید تمام اتفاقات روی زمین به ضرر شما میافتند. برای همین هم ارزان شده طلا بعد از خرید سکه را گردن شانس و اقبال بد خود میاندازید.
سفسطه کنترل
گاهی اوقات به اشتباه تصور میکنید که شما بازیچه دست دیگران هستید. این تفکر منفی و غلط حتی گاهی اوقات باعث میشود که شما تصور کنید مسئول شادی و کمک به دیگران هستید. بنابراین در این راه بیش از حد از خودگذشتگی نشان میدهید. مثلا اگر دوستتان تصمیمی گرفته باشد، تصور میکنید که این وظیفه شماست که در تصمیمگیری او را همراهی و راهنمایی کنید. در حالی که در واقعیت اینطور نیست.
سفسطه انصاف
تنها کسی که منصف است شما هستید و برای همین هم دیگران رفتار غیرمنصفانهای با شما دارند. این تفکر غلط هم موجب خواهد شد که همیشه در عذاب باشید. مثال آنرا میتوان در ناراحتی گاه و بیگاه خود از دوستان آشنایانتان جستجو کنید.
سرزنش کردن
چند بار شده که با پیروی از این نوع تفکر منفی، دیگران را معرفی بدبختیها و شرایط بد زندگی خود معرفی کنید؟ این یکی از رایج ترین انواع افکار منفی است که در ادامه راهکار مقابله با آن را هم آوردهایم. برای مثال شما پدر و مادرتان را برای عدم حمایت از شما هنگام انتخاب رشته دانشگاهی سرزنش میکنید. آن هم در حالی که خودتان هیچوقت شهامت ریسک پذیری را نداشتهاید.
بایدها
قوانینی که به صورت پیشفرض درون ذهن خود ساختهاید! بایدهایی که اگر خودتان زیر پا بگذارید، از این کار احساس گناه خواهید کرد. اگر هم دیگران این بایدها را زیر پا بگذارند، خشم وجودتان را فرا میگیرد. مثال آن وقتی است که با خود عهد میکنید دیگر سیگار نکشید، اما این کار را انجام میدهید. سپس مدام خود را برای کاری که کردید، و دیگران را برای ترغیب شما به این کار سرزنش میکنید.
منطق احساسی
تصمیم گیری و تعریف همه چیز برا اساس احساسات. مثلا اگر صبح از خواب بیدار شوید و حس خوبی نداشته باشید، تا پایان روز به خود القا میکنید که امروز، روز شما نیست و نمیتوانید کارهای خود را پیش ببرید. در حالی که اصلا اینطور نیست!
سفسطه تغییر
وقتی با خصوصیات شخصیتی یک فرد نمیتوانید کنار بیایید، احساس میکنید که حتما باید او را تغییر دهید. پس نه تنها مدام نسبت به رفتارهای او تفکری منفی دارید، بلکه به خاطر ناتوانی خود در تغییر فرد مقابل خودتان را سرزنش خواهید کرد.
برچسب گذاری
نوع شدیدتر تعمیم به کل! این دسته از افکار منفی باعث میشوند که شما با یک اتفاق، برچسبهای منفی را بر حسب احساساتتان بر روی خود یا دیگران بگذارید. مثلا اگر در آزمون عملی رانندگی قبول نشوید، خود را یک بازنده همیشگی میخوانید. در حالی که واقعیت اینطور نیست.
حق به جانب
برای شما چیزی به نام اشتباه کردن وجود ندارد! در واقع تصور میکنید که همیشه و در همه موارد حق با شماست و شما درست میگویید. برای همین هم ممکن است برای پیروزی در یک بحث از هر سفسطه و مغلطهای استفاده کنید.
سفسطه پاداش آسمانی
شما تصور میکنید که به ازای هر کار خوبی که در روز انجام میدهید، باید هدیهای از جانب خدا دریافت کنید. اگر این پاداش با آنچه درون ذهن شماست همخوانی نداشته باشد، عصبانی و ناراحت میشود. مثلا اگر به فرد سالمندی هنگام رد شدن از خیابان کمک کرده باشید، تصور میکنید که فردا امتحان خود را بدون مطالعه به خوبی پشت سر میگذارید. اما وقتی نمره 5 را میبینید، عصبانی میشوید که چرا خدا به شما کمک نکرده و پاداش کار نیک شما را نداده است!
مقابله با افکار منفی ؛ جمع بندی
فراموش نکنید که در دنیای امروز، تقریبا غیر ممکن است که به افکار منفی اجازه ندهیم به مغزمان وارد شوند. اما انجام برخی تمرینات مثل مواردی که گفتیم، باعث خواهد شد که بتوانید راحتتر با افکار منفی مقابله کنیم. شما هم اگر راهکاری دارید که در لیست ما وحود نداشت، خوشحال میشویم آنرا با ما به اشتراک بگذارید.
3 پاسخ