ترس، فوبیا یا هرچیزی که دوست دارید اسمش را بگذارید. بخش مهمی از زندگی ما را ترسهایمان تشکیل دادند. در واقع این ترسهای ما هستند که گاهی اوقات آینده ما را رقم میزنند. دختری که دوستش داشتید اما به خاطر ترس از گفتن حرفتان او را از دست دادید. شغلی که رویای شما بود، اما به خاطر ترس به دست نیاوردنش هیچگاه در مسیر آن قدم نگذاشتید. یا حتی افزایش حقوقی که حقتان بوده، اما به خاطر ترس از بیکار شدن هیچگاه به خاطر آن معترض نشدید. اینها تنها بخشی از ترسهای موجود در زندگی ما هستند که میتوانند زندگیمان را تغییر دهند. به همین دلیل هم تصمیم گرفتیم در این مقاله 8 کتاب برای غلبه بر ترس به شما معرفی کنیم. این کتابها به ما کمک میکنند تا با کنترل ترسهای خود، در مسیر رشد و توسعه فردی گام برداریم.
چرا باید برای غلبه بر ترس کتاب بخوانیم؟
اگر از من بپرسید، پاسخم همان دلیل همیشگی است. کتابها بهترین و ارزانترین راهنما برای تغییر ما هستند. مطالعه این 8 کتاب به ما کمک میکند تا با کنترل ترس و احساساتمان، در تصمیمگیریها بهتر عمل کنیم، انتخابهای هوشمندانهتری داشته باشیم و در نهایت زندگی شیرینتری را تجربه کنیم. پس اگر دوست دارید چنین اتفاقاتی برای شما هم بیفتد، این مقاله را از دست ندهید.
1- با وجود ترس، انجامش بده
تا به حال به این فکر کردید که چه چیزی بیشتر از همه شما را از داشتن چیزهایی که دوست دارید یا رسیدن به جایی که آرزویش را دارید باز میدارد؟ خب، انطور که روث سواپ، نویسنده کتاب با وجود ترس انجامش بده میگوید، ترس از شکست مهمترین دلیل و عامل بازدارنده بر سر راه ماست. برای همین هم در این کتاب تجربیات خودش را در راستای مقابل با ترس در اختیار ما قرار میدهد.
برخلاف تصور بیشتر ما، شهامت و شجاعت داشتن به معنای نترسیدن نیست. بلکه به این معناست که ما از کاری که قرار است انجام دهید هراس داریم، اما همچنان جرات انجام دادنش را داریم.
روث سواپ در کتاب خود برای غلبه بر ترس پیشنهاد میکند که ابتدا ریشه ترس خود را پیدا کنید. او حتی 7 دستهبندی برای انواع ترس دارد و افراد را در این دسته بندی قرار میدهد.
- اهمال کار
- قانون مند
- کسی که فکر راضی کردن مردم است
- از خود نا مطمئن
- طرد شده
- بهانه ساز
- منفی نگر
- خرید کتاب از کتاب ایران
2- شکاف اعتماد به نفس
یک لحظه چشمانتان را ببندید و به موقعیتهایی فکر کنید که به خاطر ترس و رودربایستی از دست دادید. مثلا فرصت درخواست برای افزایش حقوق را داشتید، اما اعتماد به نفس پایین شما باعث شده که از گفتن آن به رئیستان صرفه نظر کنید. یا اینکه از دختر همکلاسی خود خوشتان میآمده، اما چون جراتش نداشتید از گفتن این موضوع صرفه نظر کردید. راس هریس نویسنده کتاب شکاف اعتماد به نفس به ما نشان میدهد که برای به دست آوردن اعتماد به نفس و جرات گفتن حرفها و درخواستهای خود باید چه کار کنیم. البته ما قبلا این کتاب را در مقاله بهترین کتاب های اعتماد به نفس معرفی کرده بودیم.
هریس اعتقاد دارد مهمترین روش درمانی برای این افراد روش تقبل و تعهد است. بر طبق این روش ما اول باید ترسها و احساساتمان را درک و بپذیریم. سپس باید تلاش کنیم تا اعتماد به نفس خود را دوباره بازیابیم. به باور هریس، ما باید بر پایه ارزشهای درونی خود زندگی و پیشرفت کنیم.
برای غلبه بر ترس بخوانید: فواید ذهن آگاهی و مدیتیشن
3- هنر مبارزه با ترس
تا به حال درباره تبدیل تهدید به فرصت چیزی شنیدهاید؟ یا مثلا تبدیل خشم به دوست داشتن، یا حتی ترس به قدرت؟ کتاب هنر مبارزه با ترس یکی از بهترین آثاری است که برای غلبه بر ترس نوشته شده است. دکتر سوزان جفرز، روانشناس آمریکایی و نویسنده این کتاب به ما یاد میدهد که چگونه این تغییر را در خود به وجود بیاوریم. او 5 حقیقت موجود درباره ترس را به ما نشان میدهد. سپس به سراغ 10 گام میرود که طی کردن آنها ما را به مثبت اندیشی و مبارزه با ترس میرساند.
این کتاب در ایران با ترجمه توران دخت تمدن و توسط انتشارات شباهنگ منتشر شده است.
4- اضطراب موقعیت ؛ کتاب برای غلبه بر ترس های اجتماعی
تا به حال شده صرفا به خاطر اینکه دیگران درباره شما چه فکری میکنند خودتان را سرزنش کنید؟ فکر میکنم همه ما دست کم یک بار این حس را تجربه کرده باشیم. تصور اینکه آیا در نگاه بقیه انسان موفقی هستیم یا در اجتماع چه جایگاه و مرتبهای داریم احتمالا جایی یقه مان را گرفته است. خب، بعدش چی؟ چه اتفاقی بعد آن افتاده؟ خب احتمالا در ادامه هم از ترس اینکه دوباره شکست بخوریم و دیگران به چشم یک انسان شکست خورده به ما نگاه کنند، بسیاری از موقعیتها و ریسکهایی که میتوانستیم با پذیرفتن آنها زندگی خود را تغییر دهیم از فهرست کاری ما پاک شدند!
خبر خوب اینکه کتاب اضطراب موقعیت نوشته آلن دو باتن دقیقا برای مقابله با چنین احساساتی نوشته شده است. ترس از اینکه ما چه جایگاه و مرتبهای در اجتماع داریم میتواند مانع بزرگی برای ما باشد. برای همین هم این کتاب را برای غلبه بر ترس به شما معرفی کردیم. کتابی که از قضا خلاصه آن هم در باشگاه کتابخوانی ما موجود است و میتوانید با کلیک بر روی لینک زیر آن را دانلود و مطالعه کنید.
از دست ندهید: معرفی و خلاصه کتاب اضطراب موقعیت
5- موهبت ترس
چی شد؟ تا اینجای مقاله مدام درباره غلبه بر ترس و کتاب هایی که برای این کار نوشته بودند صحبت کردیم؟ چطور شد که به یکباره ترس به یک موهبت تبدیل شد؟ خب، برای فهمیدنش بد نیست ببینیم حرف حساب گاوین دی بکر، نویسنده کتاب موهبت ترس چیست؟
کتاب موهبت ترس به شما نشان میدهد که اتفاقا ترسیدن در برخی موارد اصلا هم بد نیست. حتی ممکن است با ترسیدن جان خودتان را نجات دهید! دی بکر برای اثبات این ادعای خود به سراغ جرایمی رفته که در آمریکا اتفاق افتادند. او با بررسی برخی از این جرایم به ما نشان میدهد که برخی از این قربانیان اگر به درستی ترس و نشانههای آن را تشخیص میدادند، هیچگاه طعمه نیت شوم دیگران نمیشدند.
در واقع بکر به جای اینکه کلا ترس را زیر سوال ببرد، به ما یاد میدهد که چگونه بین ترسهای بیمورد و ترسهای مهم تفاوت قائل شویم. برای اینکار او نشانههایی که میتوانند به ما در تشخیص این دو از هم کمک کنند را یادمان میدهد. گاوین دی بکر اعتقاد دارد که خشونت در تمام دنیا نشانههای یکسانی دارد که میتوانیم با یاد گرفتن آنها از آن در امان بمانیم. خواندن این کتاب به ما کمک میکند تا دیگر از هرچیز کم اهمیتی نترسیم و بفهمیم کجا باید بترسیم و خود را از خطرات احتمالی نجات دهیم.
6- فلسفه ترس
فکر کنم خواندن نام کتاب برای اینکه بفهمیم درباره چیست کفایت میکند. کتاب فلسفه ترس نوشته لارس اسوندسن با رویکردی فلسفی به سراغ ترس آمده است. اسوندسن اعتقاد دارد که ترس و نشانههای آن در همه جای جامعه به چشم میخورند. اما به جای آنکه آنها را انکار کنیم یا بخواهیم به آنها بیتوجهی کنیم، بهتر است این احساس قوی را بپذیریم و آن را بیشتر از قبل جدی بگیریم.
از دوربینهای مداربسته گرفته تا اخباری که روزانه درباره خشونت خانگی و مصادیق آن در رسانه پخش میشود، یا حتی ترس از شکست در کنکور همگی به ما ترس را تزریق میکنند. اما نکته مهم این است که رویکرد ما در قبال این ترس چیست. اسوندسن برای غلبه بر ترس در کتاب خود به سراغ سیاست، علم، جامعه شناسی و ادبیات میرود. سپس تلاش میکند تا به کمک هر یک از این شاخهها، ریشههای ترس را درون انسانها پیدا کند. او در این راه از نظریات افرادی همچون ماکیاولی و هابز استفاده میکند. علاوه بر آن او به سراغ رسانهها میرود و مواردی همچون فاکتور ترس را در آنها بررسی میکند. تمام تلاش سوندسن این است که ترس را تا جای ممکن در وجود ما کنترل کند.
7- ترس ؛ یک کتاب معنوی برای غلبه بر ترس
تیک نات هان، شاعر، متفکر و معلم ویتنامی است که با نوشتن کتاب ترس مشهور شد. او در این کتاب به جای آن که صرفا به دنبال راههای غلبه بر ترس و کنترل آن برود، به سراغ ریشههای ترس در درون وجود ما میرود. او در ادامه به ما میآموزد که چگونه میتوانیم با پیدا کردن این ریشهها و راهکارهایی که او در کتاب ترس آموزش میدهد، روحمان را آرام کنیم.
این کتاب تقریبا با تمام کتابهای موجود در لیست ما تفاوت دارد. دلیلش هم این است که تیک نات هان در کتاب خود برای غلبه بر ترس به معنویات متصل شده است. او سعی میکند با تمرکز بر روی مسائل روحی و معنوی، کنترل ترس را به ما بیاموزد. برای همین هم اعتقاد دارد بهترین معلم برای ما در وجود خودمان نهفته است. پس اگر به کتابهایی در این سبک که به کشف و شهود درون شما میپردازند علاقه دارید، میتوانید کتاب ترس را مطالعه کنید.
همچنین بخوانید: معرفی و خلاصه کتاب چهار میثاق
8- از ترس تا شوق زندگی
“دلم میخوادا، اما میترسم…” فکر کنم همه ما این جمله رو یک بار هم که شده به کار بردیم. یا در دلمان به خود گفتیم و یا آن را به دوستان یا نزدیکانمان گفتیم. ترسیدن نه تنها حس بدی در ما ایجاد میکند، بلکه موجب از درست رفتن فرصتهای زیادی درون زندگی ما میشود. برای همین هم تصمیم گرفتیم در این بخش از مقاله کتاب دیگری را معرفی کنیم که به شما در مقابله با این ترس ها کمک میکند.
ترس از عشق، ترس از نزدیکی، ترس از ارتباط برقرار کردن با دیگران و ترسهایی مانند ترس از دست دادن همگی میتوانند زندگی ما را مختل کنند. اما کورت تپرواین، نویسنده کتاب از ترس تا شوق زندگی به ما یاد میدهد که چگونه با تبدیل افکار منفی به مثبت در این شرایط، مغلوب ترس نشویم.
کتاب برای غلبه بر ترس ؛ جمع بندی
همانطور که دیدید هر یک از کتابهای موجود در این لیست بر روی یک جنبه از ترس تمرکز داشتند. برای همین هم پیشنهاد میکنیم با توجه به ترسهای خودتان از بین آنها کتابی را انتخاب کنید. البته یادتان باشد اگر ترسهای شما به شکل غیرعادی زیاد هستند، بهترین تصمیم مراجعه به یک روانشناس است.