سر کلاس یا امتحان نشستهایم و قرار است سوالات را بخوانیم و مطابق فایل شنیداری پاسخ دهیم. اما پس از اتمام فایل یا از پاسخمان مطمئنیم یا اصلا نمیدانیم کدام گزینه بهتر است. سناریوی آشنایی است؟ تقویت مهارت شنیداری نه تنها برای شما بلکه برای بسیاری از فراگیران ترسناک است زیرا باید تمرکز حواس خود را تقسیم کنید. در واقع، دلیل دشوار بودن مهارت شنیداری این است که نمیدانیم چگونه باید تمرین کنیم. آیا باید همزمان وقتی گوش میکنیم چیزی بنویسیم؟ آیا باید هر کلمه که میشنویم را به زبان مادری ترجمه کنیم؟
پیش از این به شما نکات اصلی تقویت زبان انگلیسی را برای تمامی مهارتها آموزش دادهایم اما اگر بخواهید با اهداف تحصیلی یا کاری سفر کنید یا در امتحانات بینالمللی نمره خوبی از listening کسب کنید به روشهای تمرین ارائه شده دقت کنید و از منابع تخصصی تقویت مهارت شنیداری listening استفاده نمایید. این مقاله مخصوصا شما را در انتخاب منابع تقویت لیسنینگ و شیوه تمرین آن راهنمایی میکند.
برای تقویت مهارت شنیداری شنونده خوبی باشید
اگر واقعا قصد دارید مهارت شنیداری listening را تقویت کنید باید با تمرکز و دقت بالا به فایلهای صوتی گوش دهید. وقتی اهمیت این مسئله را متوجه خواهید شد که با غیرانگلیسیزبانان روبرو میشوید و به دلیل اینکه انگلیسی را خوب صحبت نمیکنند مجبور میشوید خودتان تمرینهایی برای مهارت شنیداری انجام دهید. پس لطفا هر روز فقط به مدت ۱۵ دقیقه شنونده خوبی باشید!
بیشتر بخوانید: آموزش زبان انگلیسی برای مهاجرت از کلاس درس تا سفارت!
چرا شنیدن منفعلانه در تقویت مهارت شنیداری تاثیری ندارد؟
شنیدن منفعلانه یعنی به پادکستی گوش میکنید اما همه تمرکزتان را به آن نمیدهید. مثلا در حالیکه لباستان را اتو میکنید به آهنگ یا پادکست انگلیسی گوش میدهید و واقعا برایتان مهم نیست بحث اصلی چیست. پس خودتان را با این روش برای تقویت مهارت شنیداری هدفمند گول نزنید. اگر وقتی در حال کار کردن باشید من برای شما دستورالعمل پخت یک غذای ایتالیایی را توضیح دهم، آیا همه آنچه من میگویم را بعدا به یاد میآورید؟ اگر واقعبینانه نگاه کنیم خیلی مطالب جزیی را به یاد نخواهیم آورد. پس با تمام تمرکز برای تقویت مهارت شنیداری آماده شوید.
چرا شنیدن باید فعالانه باشد؟
از آنجایی که ذهن ما برای دقت بالا به تکرار فراوان نیاز دارد باید هنگام یادگیری لغات و تقویت مهارت شنیداری listening این نکته را در نظر بگیرید. البته مهارت شنیداری فقط توجه به عبارات نیست، بلکه آواها، تکیهها و لحن گفتار نیز قابل توجهاند. با انجام تمرینهای شنیدن فعالانه توجه شما به این فاکتورها جلب خواهد شد.
بیشتر بخوانید: تقویت تلفظ زبان انگلیسی؛ روشهای ساده و منابع کاربردی
منابع تمرین listening
برای اینکه بتوانید تمرینهای تقویت مهارت شنیداری را انجام دهید نیاز است منابع خوبی داشته باشید؛ فایل صوتی و متن. دلیل انتخاب این نوع منابع بازبینی مهارت درک مطلب شما هنگام برخورد با مطلبی جدید است. همیشه سعی کنید اول بدون استفاده از متن به فایل صوتی گوش دهید و در مرحله بعد متن را بخوانید تا از میزان درک موضوع مطمئن شوید. اینجا به شما چند منبع عالی برای تقویت مهارت شنیداری listening معرفی میکنیم:
- انتخاب یک صحنه از فیلم به همراه زیرنویس
- دانلود پادکست به همراه متن
- انتخاب یکی از ویدیوهای سایتهای خبری
- تهیه کتاب به همراه فایل صوتی
- استفاده از اپلیکیشنها یا سایتهای مکالمه زبان
در ادامه به طور مشخص محبوبترین منابع تقویت مهارت شنیداری را معرفی میکنیم و روش تمرین listening را آموزش خواهیم داد.
[sc name=”paligelot_banner”][/sc]
همیشه سعی کنید اول بدون استفاده از متن به فایل صوتی گوش دهید و در مرحله بعد متن را بخوانید تا از میزان درک موضوع مطمئن شوید.
فایل صوتی برای تقویت listening
توصیه ما این است که همیشه برای تقویت مهارت شنیداری از فایلهای صوتی کوتاه استفاده کنید که بیش از ۴ دقیقه نباشد. دلیل این است که تا زمانی که به سطح پیشرفته نرسیده باشید همه چیز خستهکننده است و نیاز به تکرار که از فاکتورهای مهم تقویت مهارت listening است پروسه یادگیری را سخت میکند. پس در این قسمت ۲ مجموعه فایل صوتی برای تقویت listening معرفی میکنیم که برای هر سطحی فایل صوتی رایگان داشته باشد و در مدت زمان کوتاهی قابل تمرین و تکرار باشند.
۱- سایت و اپلیکیشن تقویت مهارت شنیداری BBC Learning English
این مجموعه پادکست برای تقویت مهارت شنیداری به همراه متن گفتگو ارائه میشود که به دلیل تنوع موضوعی و آموزش لغات و اصطلاحات به صورت جداگانه بین زبانآموزان محبوب است. علاوه بر این، این پادکستها از یک دقیقه تا ۶ دقیقه ارائه شدهاند و آموزش فراگیران تمامی سطوح را پوشش میدهد.
۲- سایت تقویت مهارت شنیداری Culips ESL Podcast
این مجموعه پادکستهای تمرین listening نیز برای تمامی سطوح طراحی شده است و با موضوعات جالبی مثل “وراجی” یا “صحبت کردن روان” به شما لهجه و تلفظ صحیح را آموزش میدهد.
اپلیکیشن تقویت لیسنینگ
همانطور که گفته شد بهترین منبع برای تقویت مهارت شنیداری شامل فایل صوتی و متنی مکالمات است. به این جهت، از میان انواع برنامهها ۲ اپلیکیشن موبایل برای تمرین listening را در ادامه معرفی میکنیم.
[sc name=”gelat504″][/sc]
۱- Ello
این برنامه متناسب با سطح مهارت شنیداری شما فایلهای صوتی و تصویری در اختیارتان خواهد گذاشت که موضوع بندی شده هستند و با فایل متنی ارائه میشوند.
۲- English Listening Daily
زبانآموزان و علاقمندان به یادگیری مکالمه روان انگلیسی نیز میتوانند با استفاده از این اپلیکیشن تمرینهای مقاله چگونه در مدت زمان کوتاهی انگلیسی روان صحبت کنیم یادگیری مکالمه زبان انگلیسی را شروع کنند. مشابه برنامه بالا، در این اپلیکیشن تمامی دروس سطحبندی شده و با تنوع بالایی ارائه میشوند.
بیشتر بخوانید: آموزش زبان با انیمیشن
کتاب تقویت لیسنینگ زبان انگلیسی
برای فراگیرانی که راغب هستند از کتاب برای تقویت مهارت شنیداری خود استفاده کنند دو کتاب معرفی میکنیم که حتما مخاطبان هوش برتر ایرانیان با نام آنها در مقالههای گذشته برخوردهاند.
۱- Active Listening
کتابها معمولا منابع بهتری برای یادگیری روش تمرین listening هستند. برای مثال، این کتاب که در سه سطح منتشر شده است هم تنوع موضوعی دارد هم به شما آهسته از ابتدا و تا سطح آخر انواع روشهای تمرین لیسنینگ را آموزش میدهد. در ادامه به یکی از روشهای تقویت مهارت شنیداری این کتاب اشاره میکنیم.
۲- Tactics for Listening
مجموعه کتابهای Tactics اخیرا نه تنها به عنوان کتاب کمک آموزشی بلکه به عنوان کتاب درسی در آموزشگاهها جهت آشنایی با روشهای تقویت لیسنینگ آیلتس و تافل تدریس میشود. تنوع سوالات و آشنایی زبانآموزان با لهجههای مختلف انگلیسی از جلوههای این مجموعه کتابها است. همچنین، کوتاه بودن فایلها در پروسه تمرین و تکرار شما تاثیر زیادی میگذارد.
چگونه listening تمرین کنیم؟
به طور کلی ۲ روش فوقالعاده برای تمرین listening وجود دارد که به تفکیک به آموزش آن میپردازیم. دقت داشته باشید این مراحل در تمرین اتفاق میافتند و ممکن است سر کلاس یا آزمون شرایط برای این تعداد تکرار فراهم نباشد.
۱- تمرین listening طولانی و سطح متوسطه به بالا
- سوال را بخوانید و کلمات معنیدار آن را مشخص کنید.
- در مورد موضوع لیسنینگ حدسهایی بزنید ( در چه مورد خواهد بود)
- به عکسها، نمودار یا جدول داده شده در تمرین listening دقت کرده و با دوستتان یا به تنهایی آن را تحلیل کنید.
- به روش یادداشت برداری کرنل کاغذ دفترتان را بخشبندی کنید.
- فایل صوتی را پخش کنید و چند کلمه کلیدی بنویسید. ( از نوشتن جمله خودداری کنید! فقط کلمه بنویسید)
- مجددا فایل صوتی را پخش کنید و نکات مهم و نظرات شخصی خود را بنویسید.
- هنگام سومین بار از شنیدن فایل صوتی، سعی کنید کلیتی از آنچه شنیدهاید را با کمک از جدول نکات مهم بنویسید.
- برای اطمینان از درک موضوع به متن پادکست رجوع کنید و کلمات جدید را با یکی از روشهای نوین مطالعه به خاطر بسپارید.
۲- تقویت مهارت شنیداری برای فراگیران سطوح مبتدی و پیشمتوسطه
- سوال را بخوانید و کلمات معنیدار ( مثل: اسامی، اعداد، صفات منفی) آن را مشخص کنید.
- در مورد موضوع لیسنینگ حدسهایی بزنید ( در چه مورد خواهد بود)
- به عکسها، نمودار یا جدول داده شده در تمرین listening دقت کرده و با دوستتان یا به تنهایی آن را تحلیل کنید.
- در دفتر خود سه ستون رسم کنید.
- برای اولین بار به فایل صوتی گوش کنید و کلمههای مهم را در ستون چپ یادداشت کنید. پس از پایان شنیدن اول حدس بزنید کلیت گفتگو مرتبط با چه موضوعی بود.
- برای دومین بار گوش کنید و در ستون دوم به نوشتن اطلاعات ریزتری توجه کنید. پس از این مرحله باید بتوانید به زبان خودتان کلیتی از بحث با مقداری جزییات بگویید.
- برای سومین بار به فایل گوش کنید و اگر نکته جدیدی برخوردید ستونهای اول و دوم را تکمیل کنید. سپس به دوستتان خلاصهای از آنچه گفته شد ارائه کنید یا برای خودتان ویس ضبط کنید.
- میتوانید در مرحله آخر از متن گفتگو استفاده کنید و با تطبیق یادداشتهای خود و متن به بررسی اشتباهات شنیداری بپردازید. فراموش نکنید که در ستون سوم دفترچه اطلاعات جدیدتان را یادداشت کنید.
معمولا بسیاری از کتابها برای هر یک از مراحل بالا سوالات جداگانه طراحی میکنند. اما به طور کلی حتی اگر به اخبار هم گوش کنید و روش بالا را دنبال کنید به زودی شاهد تقویت مهارت شنیداری listening خود خواهید بود. گاهی از فراگیران نیز خواسته میشود قسمتی یا کل متن پادکست را بنویسند. این روش نیز برای بعضی بینظیر است و برای برخی بیفایده. سعی کنید روشهای مختلف را امتحان کنید تا سبک خودتان را پیدا کنید.
تقویت مهارت شنیداری با داستان، موسیقی و انیمیشن
خوشبختانه به میزان اهمیت تقویت و تمرین listening منابع و روشهای متنوعی وجود دارند. اما توصیه ما این است اگر فراگیر مبتدی هستید با منابع پیشتر ذکر شده شروع کنید سپس به سراغ داستان یا موسیقی و انیمیشن بیایید. دلیل این است که این نوع منابع نیاز به سطح مشخصی از دانش پایه زبان هستند و ممکن است برای شروع از تقویت مهارت شنیداری دلسرد شوید. با وجود این، اگر علاقمند هستید با روش مطالعه داستانها جهت تقویت مهارتهای چهارگانه زبان انگلیسی از جمله لیسنینگ آشنا شوید مقاله آموزش زبان با داستان را مطالعه کنید.
بیشتر بخوانید: ۴ روش آموزش زبان با داستان برای تمامی سطوح
همچنین همانطور که به طور مفصل بهترین انیمیشنها برای یادگیری زبان را معرفی کردیم آشنایی با اهمیت انتخاب درست بهترین خوانندهها برای شروع تقویت زبان انگلیسی خالی از لطف نیست.
سخن پایانی
در این مقاله از اهمیت شنیدن فعالانه در تقویت مهارت شنیداری صحبت کردیم. و به انواع منابع موثر در تقویت و تمرین listening پرداختیم. تاکید این مقاله بر استمرار شنیدن فعالانه روزانه ۱۵ دقیقهای پادکستهای انگلیسی است چراکه شنیدن مهمترین مهارت در روان صحبت کردن و صحیح نوشتن است. امیدواریم روشها و منابع مطالعه تقویت مهارت شنیداری در موفقیت شما تاثیر مثبتی داشته باشند. همچنین، همانند گذشته مایلیم از تجربیات شما بدانیم و در موفقیت شما سهیم باشیم.
یک پاسخ