چند سالی هست که با همه گیر شدن کتابهای مربوط به راه اندازی کسب و کار، بازار کارآفرینی داغتر از گذشته شده است. احتمالا شما هم یا خودتان یا در اطرافتان کسانی را دارید که به راهاندازی کسب و کار شخصی خود فکر میکنند. اما چیزی که بیشتر از همه اهمیت دارد، نحوه شروع فعالیت و یافتن مسیری برای تبدیل شدن به یک کارآفرین موفق است. بعد از معرفی کتاب های مدیریت و رهبری، نوبت به آن میرسد که با بهترین کتاب های کارآفرینی آشنا شویم. در این مقاله 9 کتاب به شما معرفی میکنیم که هر یک راهنمای خوبی برای تبدیل شدن شما به یک کارآفرین موفق هستند. پس مقاله امروز هوش برتر ایرانیان را از دست ندهید.
چرا مطالعه بهترین کتاب های کارآفرینی مهم است؟
زمان و تجربه دو لبه یک شمشیر هستند. بدون تجربه، موفق غیرممکن است و بدون صرف زمان، تجربه کردن فقط یک آرزوست. پس ما یا باید قید تجربه کردن را بزنیم، یا بدون توجه به آن زمان خود را فدا کنیم. اما خوشبختانه کتابها کار را برای ما ساده میکنند. ما میتوانیم با مطالعه صرفا یک کتاب کارآفرینی، نکات بسیار مهمی را از زندگی برخی از بزرگترین کارآفرینهای دنیا یاد بگیریم. آن هم با صرف زمان و هزینه بسیار کمتر. برای همین هم توصیه میکنم این مقاله را به هیچ عنوان از دست ندهید و با مطالعه آن از تجربیات بزرگترین کارآفرینان جهان استفاده کنید.
همچنین بخوانید: بهترین کتاب های زندگینامه
1- استیو جابز
اگر سعی دارید به یک کارآفرین موفق و نمونه تبدیل شوید، مطالعه سرگذشت فردی که یکی از بهترین نمونههای کارآفرینی در تمام تاریخ به شما میآید خالی از لطف نیست. اولین کتاب پیشنهادی فهرست بهترین کتاب های کارآفرینی ما زندگینامه استیو جابز است. فردی که به باور بسیاری از متخصصین کمپانی اپل را به چیزی که امروز است تبدیل کرد. اما این زندگینامه که به قلم والتر آیزاکسون نوشته شده است، جنبههای سیاه و سفید زندگی جابز را به تصویر میکشد. نکتهای که سبب میشود بدانید حتی شخصیتهای بزرگی مانند استیو جابز هم شخصیت بدون ایرادی ندارند.
چرا این کتاب را بخوانم:
شنیدن داستان موفقیت و سرگذشت کمپانی اپل افراد زیادی را تحت تاثیر قرار داده است. به علاوه قرار دادن یک نفر به عنوان الگو یا هرچیزی که شما اسمش را میگذارید، میتواند حرکت به سمت کارآفرین شدن را برایتان سادهتر کند. این اثر تاثیر بسیار زیادی بر نحوه و سرعت رشد شما میگذارد.
از دست ندهید: معرفی و خلاصه کتاب استیو جابز
2- خلق داستان برند
من عاشق سینما هستم. اگر بخواهم دقیق بگویم هر هفته حداقل دو فیلم میبینم و همیشه در حال تماشای یک سریال هم هستم. چیزی که بین تمام آنها مشترک است داستان آنها است. هر فیلم و سریالی پیرو یک داستان است، درست مثل زندگی خود ما. شخصیتهای فیلم متولد میشوند، با چالشهایی روبرو میشوند، شکست میخورند، دوباره برمیخیزند و در نهایت به کمک یک راهنما از پس مشکلات خود برمیآیند. در پایان هم فیلم با موفقیت به پایان میرسد.
تمام اینها را گفتم که بگویم خلق کردن داستان برند شما برای حیات کسب و کارتان الزامی است. تصور کنید مشتریهای شما همان شخصیتهای فیلم هستند. خب، در اینصورت برند شما هم باید مانند همان راهنما به آنها کمک کند تا بتوانند راهحل مشکلاتشان را پیدا کنند. این همان چیزی است که دونالد میلر در کتاب خلق داستان برند به آن اشاره دارد.
چرا باید این کتاب را بخوانم:
خلق داستان برای برند به ما کمک میکند تا در ارتباط برقرار کردن با مشتریانمان بهتر عمل کنیم. در نتیجه میتوانیم راحتتر از گذشته پیام خود را به آنها برسانیم. اتفاقی که در نهایت سبب رشد و پیشرفت کسب و کار ما میشود. فکر میکنم اگر به دنبال بهترین کتاب های کارآفرینی باشید، همین نکات شما را قانع کرده باشند تا این کتاب را بخوانید!
3- با چرا شروع کنید
مشهورترین کتاب سیمون کوپر که اتفاقا در مقاله بهترین کتاب های مدیریت و رهبری هم به آن اشاره کردیم. کتاب با چرا شروع کنید تمام احتمالاتی که شما برای موفقیت یا عدم موفقیت یک کسب و کار در ذهن دارید را برهم میزند. در واقع برخلاف تصور بیشتر ما که فکر میکنیم عواملی مثل شانس و پول موجب موفقیت کسب و کارمان میشود، کوپر عقیده دارد که مدیران کسب و کارهای موفق همیشه یک ذهنیت دارند، آنها از درون وجودشان به بیرون نگاه میکنند.
این افراد ابتدا از خود میپرسند چرا در این دنیا حضور دارند؟ سپس به سراغ اینکه هدفشان چیست میروند و در نهایت هم برای چگونه رسیدن به اهدافشان برنامهریزی میکنند.
چرا باید این کتاب را بخوانم:
سیمون کوپر اعتقاد دارد افراد و کارآفرینان موفق همیشه و در تمام تصمیمگیریهای خود، 3 سوالی که پرسیده شد را در اولویت قرار میدهند. او به ما پیشنهاد میکند تا برای تبدیل شده به یک کارآفرین موفق چنین ذهنیتی را داشته باشیم.
4- سرسختی
رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود!
اگر فقط رویای کارآفرینی را در سر دارید و از چالشهای آن آگاه نیستید، بد نیست بدانید کارآفرین شدن اصلا کار سادهای نیست. برعکس، خیلی هم کار دشواری است! از آن دسته کارهای دشوار که وقتی به ثمر میرسد از نتیجه آن میتوان لذت برد. کتاب سرسختی هم درست به همین چالشها و سختیها در مسیر کارآفرینی اشاره میکند. این کتاب که توسط آنجلا داکورث نوشته شده، به ما میگوید که برای تبدیل شدن به یک کارآفرین موفق باید تداوم و تحمل بسیار زیادی داشته باشیم. زیرا تنها اینگونه است که میتوانیم زیر بار سختیها کمر خم نکنیم و به رویای کارآفرینی خود جامه عمل بپوشانیم.
کتاب سرسختی شاید در لیست بهترین کتاب های افزایش اعتماد به نفس جا نداشته باشد، اما به شما کمک میکند تا بتوانید با اعتماد به نفس بیشتری کار کنید.
چرا باید این کتاب را بخوانم:
آنطور که آنجلا داکورث در کتاب میگوید، سرسختی و استمرار برای کارآفرین شدن حتی از استعداد هم مهمتر هستند. یک مدیر و کارآفرین سرسخت و مصمم میتواند این ویژگی خود را به کارکنانش هم منتقل کند. به این ترتیب شما یک مجموعهی مصمم و سرسخت دارید. این همان چیزی است که موفقیت کسب و کارتان را تضمین میکند.
5- بنیانگذاران مشغول کارند
فهرستمان را با سرگذشت و زندگینامه یکی از برترین کارآفرینان تاریخ شروع کردیم. اما در این بخش به سراغ کتابی میرویم که نکاتی از زندگی بنیانگذاران کسب و کارهای بزرگی همچون گوگل، پیپل، یاهو و فایرفاکس بیرون میآید. جسیکا لیوینگستون در این کتاب با مروری بر زندگی این کارآفرینان بزرگ به سوالاتی مانند این موارد پاسخ میدهد:
- آنها چگونه زندگی خود را از نقطه صفر به اینجا رساندند؟
- اصلا چطور شد که میلیونر شدند؟
- چه مسیری را پشت سر گذاشتند؟
- و بالاخره در مواجهه با موانع و مشکلات چه رویکردی داشتند؟
چرا باید این کتاب را بخوانم:
همانطور که گفتیم، این کتاب مجموعهای از تجارب را در قالب درسهای کوتاه و آموزنده برای ما آورده است. آگاهی از استراتژیهای مدیریت بحران و نحوه مقابله با مشکلاتی که احتمالا در مسیرمان با آنها مواجه میشویم، این کتاب را به یکی از بهترین کتاب های کارآفرینی تبدیل میکند.
حتما بخوانید: افراد موفق چه کتاب هایی میخوانند
6- نوپای ناب
در طول سالهای اخیر کتابهای زیادی در زمینه کارآفرینی نوشته شدهاند. هرکدام از آنها هم ادعای این را دارند که بهترین کتاب کارآفرینی هستند. اما دریغ از چند کلام حرف حساب یا راهنمایی مناسب و کاربردی. در میان تمام این کتابها، نوپای ناب یکی از بهترین آثاری است که در حوزه کارآفرینی نوشته شده است. اریک ریس که خودش هم یک کارآفرین است با نوشتن این کتاب توانست توجه نظریهپردازان مدیریت و بزرگان حوزه کسب و کار را هم به خودش جلب کند.
اریک ریس باور دارد یادگیری و کسب تجربه مهمترین عواملی هستند که برای رشد و موفقیت یک کسب و کار ضروریاند. او اعتقاد دارد یک کارآفرین باید در درجه اول یادگیری خوبی داشته باشد. برای همین هم اگر قصد شروع یک کسب و کار را دارید این کتاب انتخاب خوبی برای شماست.
چرا این کتاب را بخوانیم:
ریس در این کتاب ایدههای نابی برای ما دارد که میتوانند انگیزه ما را برای ادامه مسیر کارآفرینی افزایش میدهند. بر خلاف سایر کتابها، نکاتی که در کتاب نوپای ناپ مطرح شدهاند به شما کمک میکنند تا بتوانید ریسکهای خود را تا جایی که ممکن است کاهش دهید.
7- خلق مدل کسب و کار
یکی از مشهورترین و بهترین کتاب های کارآفرینی که اتفاقا در کشور خودمان هم محبوبیت زیادی دارد. کتاب خلق مدل کسب و کار به شکل کاملا تصویری و جذاب، مراحلی که یک کارآفرین باید برای طراحی مدل کسب و کار خویش طی کند را به تصویر میکشد. الکساندر استروالدر، نویسنده کتاب، ادعا میکند که با خواندن این کتاب میتوانید بهترین مدل و نقشه راه را برای کسب و کار خود طراحی کنید.
اگر شما هم به عکسها و تصاویر علاقه دارید، این کتاب انتخاب خوبی برای شما است. نویسنده آن سعی کرده تمام مطالب را در قالب تصاویر و نمودار به شما آموزش دهد. پس اگر شما هم به ساختن تقویمهای محتوایی و طراحی نقشه راه و چیزهایی از این دست علاقه دارید، این همان کتابی است که دنبالش بودید.
خلق مدل کسب و کار یکی از اولین قدمها برای موفقیت یک کارآفرین است.
چرا این کتاب را بخوانم:
باور بکنید یا نه، مغز ما تصاویر و رنگها را بسیار بیشتر از متن میپسندد. برای همین هم مطالعه کتابی که با تصاویر کارآفرینی را به ما توضیح میدهد، پیشنهاد جذابی است.
8- سختیهای کار سخت
فکر کنم تا الان چند باری درباره این حرف زدیم که کارآفرینی تا چه اندازه میتواند کار دشواری باشد. اما مهم این است که ما چقدر برای کارآفرینی آماده هستیم. کتاب سختیهای کار سخت یکی از بهترین کتاب های کارآفرینی است که به طور ویژه روی حوزه تکنولوژی تمرکز کرده است. بن هاروویتز یکی از بزرگان و افراد شناخته شدهی سیلیکون ولی، نویسنده این کتاب است. او در این کتاب به ما نشان میدهد که برای تبدیل شدن به یک مدیرعامل موفق، باید تا چه اندازه آماده باشیم.
هاروویتز در کتاب سختی های کار سخت به مشکلات و دوراهیهایی میپردازد که مدیرعاملان باید با آنها روبرو شوند. او همچنین در طول کتاب شما را در جایگاه یک مدیر عامل قرار میدهد. مدیرعاملی که باید بر موانع پیش روی خود غلبه کند و کسب و کارش را رشد دهد. به نظرم این کتاب میتواند حتی در بین فهرست بهترین کتاب های توسعه فردی هم قرار بگیرد. چرا که به ما نحوه مقابله با سختیها و کنترل شرایط را آموزش میدهد.
چرا باید این کتاب را بخوانم:
بن هاروویتز یکی از افراد موفق سیلیکون ولی است که تا به حال چندین کسب و کار موفق را راهاندازی کرده است. کتاب او هم برگرفته از تجربیاتی است که او در طی این سالها کسب کرده است. به همین دلیل مطالعه کتاب سختیهای کار سخت، ما را برای مواجهه با دشواریهای مسیر کارآفرینی آماده میکند.
9- ذهن کارآفرینان
آخرین کتابی که در فهرست بهترین کتاب های کارآفرینی ما حضور دارد، به موضوع بسیار مهم ذهنیت اشاره میکند. یکی از اصلیترین (یا حتی اصلیترین) فاکتورهای یک کارآفرین موفق، ذهنیت برنده اوست. هیچکدام از ما نمیتوانیم از صبح تا شب منفی بافی کنیم و در نهایت با احساس خوشبختی و خوشحالی سر بر بالین بگذاریم. در کسب و کار و کارآفرینی هم همین موضوع صادق است. تا زمانی که ما نتوانیم ذهنیت یک کارآفرین موفق را در خود به وجود آوریم، تبدیل شدن به چنین فردی برایمان غیر ممکن است.
کوین جانسون، نویسنده کتاب ذهن کارآفرینان در این اثر خود به سراغ راههایی رفته که ما میتوانیم به کمک آنها ذهنیت خود را راجع به موضوع کارآفرینی اصلاح کنیم. مقابله با افکار منفی و امیدواری به آینده، در کنار ذهنیت درست، مثلثی است که هر کارآفرینی باید از آن بهره ببرد.
چرا باید این کتاب را بخوانم:
همه چیز درون ذهن شما آغاز میشود. حتی فکر کردن به اینکه چگونه کارآفرین موفقی شویم هم موضوعی است که ابتدا به ذهن من و شما خطور میکند. پس اصلاح و شکل دادن ذهنیت صحیح درباره کارآفرینی تا حد بسیار زیادی به ما کمک میکند.
بهترین کتاب های کارآفرینی ؛ سخن پایانی
همانطور که دیدید، کارآفرین شدن چالشها و نکات ریز و درشتی دارد که نمیتوان تنها با تکیه بر یک کتاب آنها را یاد گرفت. برای همین هم ما در این مقاله مجموعهای از بهترین کتاب های کارآفرینی را برای شما آوردیم. پیشنهاد میکنیم علاوه بر کتابهای موجود در فهرست، کتابهایی چون اصل گرایی و تفکر سریع و کند را هم بخوانید.