یکی از بزرگترین دغدغههای ما در هر نمایشگاه کتابی، انتخاب کتاب مناسب است. اینکه چه کتابی را انتخاب کنیم گاهی اوقات حتی باعث سردرد و سر در گمی ما میشود. البته تا حدودی طبیعی است. چرا که هیچ کس در هیچ جا به ما یاد نداده که چگونه کتاب مناسبی را برای خواندن انتخاب کنیم برای همین هم تصمیم گرفتیم یک راهنمای خرید کتاب جامع و کاربردی برای شما منتشر کنیم که تمامی نکات لازم برای خرید و انتخاب یک کتاب در آن قرار گرفته باشد. در این راهنما از معرفی انواع کتاب و برخی از بهترین کتابهای جهان گرفته تا نکاتی که حین انتخاب کردن یک کتاب باید در نظر داشته باشیم آورده شدهاند. پس اگر قصد خرید و مطالعه یک کتاب جدید را دارید، یا قصد دارید از نمایشگاه کتاب تهران دیدن کنید، حتما این مقاله را تا انتها دنبال کنید.
چرا به یک راهنمای خرید کتاب نیاز داریم؟
اولین سوالی که شاید در ذهن شما شکل بگیرد همین است. اصلا چرا ما باید برای خرید کتاب مورد نظرمان به دنبال یک راهنما باشیم؟ مگر چه فرقی دارد اگر خودمان کتابی را انتخاب کنیم یا بر اساس یک راهنما آن را بخریم؟ خب، این سوالی است که مدتها در ذهن خود من هم وجود داشت. البته من برعکس شمایی که در حال خواندن این مقاله هستید خیلی اعتقاد به داشتن و استفاده از یک راهنمای خرید کتاب نداشتم. تجربهای که البته برایم کم هزینه هم نبود.
وجود یک راهنمای خرید کتاب به شما کمک میکند تا کتابی را انتخاب کنید که مناسب سن، علایق و دغدغههایی است که در سر دارید. پس اگر دوست دارید بهترین کتاب های ممکن را انتخاب و مطالعه کنید، تا آخر این مقاله همراهمان باشید.
همچنین بخوانید: پرفروش ترین کتاب های جهان
فواید داشتن یک راهنمای انتخاب کتاب
برای اینکه لزوم استفاده از یک راهنمای خرید کتاب را بهتر درک کنید، ما تصمیم گرفتیم تمامی مزایای استفاده از آن را برایتان لیست کنیم:
- صرفه جویی در زمان: وقتی کتاب خوب و مناسبی را برای خود انتخاب میکنید، زودتر پاسخ سوالهایتان را پیدا میکنید. این موضوع باعث میشود که مدت زیادی را برای پیدا کردن کتاب مورد نظرتان سرگردان نباشید.
- کاهش هزینهها: یک راهنمای خوب خرید کتاب به شما کمک میکند تا با انتخاب تنها یک یا دو کتاب، به آنچه در نظر دارید برسید. در نتیجه هزینههای شما به طرز چشمگیری کاهش پیدا میکند.
- افزایش میل به مطالعه: انتخاب ترجمه یا نشر نا مناسب میتواند میل مطالعه را در شما از بین ببرد. اما همانطور که در این مقاله خواهید دید، یک راهنمای خوب خرید کتاب با معرفی ناشران و مترجمان برتر ایرانی، بهترین انتخابها را پیش روی شما میگذارد.
بخش اول راهنمای خرید کتاب
کتاب و مطالعه!
قبل از اینکه بخواهیم به سراغ هرگونه توصیه یا نکتهای برویم، باید بدانیم که اصلا کتاب خوب چیست و چه کتابهایی ارزش خواندن دارند. برای همین هم تصمیم گرفتیم تا در این بخش شما را با نکاتی در این باره آشنا کنیم که کمکتان میکنند تا اول ذهنیت خود را درباره کتاب و مطالعه کردن اصلاح کنید.
کتاب خواندن یا مطالعه کردن؛ مساله این است
وقتی حرف از سرانه مطالعه به میان میآید، خیلیها خواندن یک پست آموزشی در اینستاگرام یا یک خبر در سایر فضاهای مجازی یا حتی خواندن همین مقاله را هم به عنوان مطالعه به حساب میآیند. اما آیا کتابخوانی هم مثل همین است؟ ابدا! وقتی حرف از کتاب (البته بر اساس تعریفی که حداقل در ذهن من از کتاب وجود داد) به میان میآید، نوع مطالعه کاملا متفاوت است. کتاب به نوشتهای گفته میشود که آغاز و پایان مشخصی داشته باشد و فارغ از از این آغاز و پایان، در طول این مسیر ما را با خود همراه کند.
در واقع به عقیده من میتوان هر کتاب را به یک سفر تشبیه کرد. سفری که نقطه مبدا و مقصد مشخصی دارد و برای رسیدن به مقصد آن باید از مسیر مشخصی عبور کرد. خب، حال که فهمیدید تفاوت کتاب خواندن با خواندن متون پراکنده چیست، بیایید ببینید آیا هر کتابی ارزش خواندن را دارد یا نه.
آیا هر کتابی ارزش خواندن دارد؟
جملهای کلیشهای هست که میگوید: هر کتابی ارزش یکبار خوانده شدن را دارد. اما به نظر من اینطور نیست! برخی کتابها ارزش حتی یک بار خواندن را هم ندارند. میپرسید چرا؟ خب بیایید با هم ببینیم:
کتابهای بی ارزش: برخی کتابها ارزش علمی، ادبی، تاریخی یا حتی سرگرمکنندگی پایینی دارند. پس بدون شک این دسته از مکتوبات حتی ارزش یک بار خواندن را هم ندارند، چرا که ارزش وقت من و شما بسیار بیشتر از این حرفهاست.
ترجمههای بد: کیفیت بد ترجمه و منطبق نبودن با متن اصلی یکی از مشکلاتی است که این روزها در کشور ما در حال افزایش است. پس اگر کتابی پیدا کردید که ترجمه بدی داشت، وقتتان را صرف خرید یا خواندن آن نکنید. گاهی اوقات نخواندن یک کتاب بهتر از خواندن یک ترجمه بد و اشتباه از آن است.
کیفیت بد چاپ: متاسفانه برخی از ناشران کتاب را فقط به چشم اسکناس میبینند. برای همین هم خواندن کتابهایی که چاپ میکنند برای ما دشوار است. گاهی اوقات حتی خواندن اینگونه کتابها باعث زده شدن ما از کتاب مورد نظر میشود.
شاید بپرسید: پس چه کتابی ارزش خوندن داره؟ خب، در ادامه این راهنمای خرید کتاب قراره به این سوال شما هم پاسخ بدیم.
از دست ندهید: بهترین کتاب ها برای مقابله با افسردگی
پس چه کتابی ارزش خواندن دارد؟
به طور کلی ما به چند دلیل تصمیم میگیریم تا یک کتاب بخونیم. اول اینکه کتابها از قدیم ابزار ارزان و مناسبی برای سرگرم شدن بودند. برای همین هم بسیاری از افراد صرفا برای سرگرم شدن و لذت بردن از مطالعه کتاب میخوانند. این افراد بیشتر از هر ژانری هم به انواع کتاب های رمان علاقهمندند.
دسته دوم کسانی هستند که هدفشان از مطالعه کردن یاد گرفتن یک مهارت یا نکته جدید است. این افراد بیشتر به سراغ کتابهای غیر داستانی میروند. از انواع کتابهای روانشناسی گرفته، تا کتابهای خودیاری و توسعه فردی که این روزها در بازار حسابی طرفدار پیدا کردهاند.
دسته سوم آنهایی هستند که به جای توجه به آنچه دوست دارند یا آنچه میخواهند بدانند به دنبال پز دادن با کتابهایی که خواندهاند هستند. خب، در مورد این دسته دوست ندارم توضیج زیادی بدهم.
اما دسته آخر آنهایی هستند که برای پیدا کردن سوال یا سوالهایی که درون ذهنشان وجود دارد به سراغ کتابها میروند. فرق این دسته با دسته دوم این است که این گروه از افراد حاضرند برای پیدا کردن پاسخ سوالشان، روزها و ساعتها زمان خود را صرف مطالعه کتابهای مختلف کنند. زیرا سوالی که به دنبال پاسخش هستند میتواند زندگی آنها را متحول کند. پس اهمیتی ندارد که چقدر زمان باید برای آن صرف کنند. آنها هرجور شده میخواهند پاسخ سوالها و مشکلات بنیادین زندگی خود را بدانند.
من به شخصه شیفته دسته آخرم، چرا که آنها نه بیدلیل وقتشان صرف پیدا کردن پاسخ سوالهای کم اهمیتی که در گوگل هم میتوان یافت میکنند و نه برای پز دادن به کتاب خواندن روی میآورند. این افراد در تصمیمشان جدی هستند و بیشترین بهره را از کتاب خواندن میبرند.
جمع بندی 1:
هر کتابی ارزش خوندن رو نداره! چون ما باید برای خوندنش وقت نسبتا زیادی رو صرف کنیم. پس بهتره برای انتخاب کتاب اول از همه بفهمیم چه کتابی میخوایم و دوم اینکه اصلا چه کتابی ارزشو خوندن رو داره. البته نگران نباشید، چون بعد از یه مدت که به مطالعه عادت کنید دیگه با نویسندهها هم آشنا میشید و گاهی اوقات فقط خودتون رو به دست نویسندهها میسپرید تا تجربههای خوب گذشته رو براتون دوباره تکرار کنن.
بخش دوم راهنمای خرید کتاب
پیدا کردن علاقه و انواع کتاب
یکی دیگر از نکاتی که هنگام یا حتی قبل از خرید یک کتاب باید به آن توجه کنیم زمینه یا ژانر مورد علاقه ما در کتابها است. همانطور که هر کدام از ما به غذا، رنگ، بو یا حتی آهنگهای خاصی علاقه داریم، در کتابهای مورد علاقه هم با هم متفاوتیم. برای همین هم ممکن است برخی کتابها اصلا با سلیقه ما جور درنیایند. در حالی که برخی کتابهای دیگر را بارها و بارها میخوانیم.
برای اینکه بفهمیم سلیقه و علاقه ما به کدام کتابها بیشتر است، باید نگاهی به کتابهایی که تا الان خواندیم بیندازیم. معمولا نویسندههای مختلف از یک سبک و ژانر در تمام آثارشان استفاه میکنند. پس اگر کتابی خواندهاید . بسیار از متن و محتوای آن خوشتان آمده است، حتما سایر کتابهای آن نویسنده را هم بررسی کنید. شاید آثار خواندنی دیگری که با علاقه شما همخوانی دارند هم در بین کتابهای او وجود داشته باشد.
اگر هم دوست دارید تجربیات جدیدی کسب کنید، بهتر است به سراغ ژانرهای جدید بروید. پیشنهاد ما در این بخش از راهنمای خرید کتاب این است که حتما نگاهی به مقاله انواع ژانر کتاب بیندازید و علاوه بر آشنا شدن با ژانرهای مختلف کتاب، بهترین کتابهای هر ژانر را هم بشناسید.
انواع کتاب
به طور کلی تمام کتابهای موجود در بازار را به 2 دسته داستانی و غیر داستانی تقسیم بندی میکنند. هر چند که هر کدم از این دستهها زیرمجموعههای زیادی دارند. اینکه شما به کدامیک بیشتر علاقهمند هستید کاملا به خود شما برمیگردد. پس بیایید نگاه کوتاهی به هر دوی این دسته بندیها بیندازیم.
کتابهای داستانی
شاید مشهورترین و اولین نمونههای کتاب که از گذشته تا امروز با استقبال بسیاری از افراد قرار گرفتهاند. کتابهای داستانی معمولا بر اساس تخیلات یا با اقتباس گرفتن از رویدادهای واقعی نوشته و منتشر میشوند. این کتابها انواع مختلفی هم دارند. از رمانها گرفته نمایشنامهها. از هملت و مرگ یزدگرد، تا سمفونی مردگان و جنایات و مکافات، همه این کتابها در این دستهبندی قرار میگیرند.
نویسندگان کتابهای داستانی آثار خود را با دغدغهها و مقاصد گوناگونی به نگارش درمیآورند. هدف برخی از آنها از کتاب نوشتن کسب درآمد است. عدهای دیگر سعی میکنند مصائب و مشکلات مردم جامعه را به تصویر بکشند. برخی دیگر هم گرفتاریها و فلسفه درونی خودشان را با نوشتن کتاب به تصویر میکشند. مردم هم با اهداف مختلفی این کتابها را میخرند. برخی دوست دارند با مطالعه آنها صرفا خودشان را سرگرم کنند. برخی دیگر هم دوست دارند به سوالات و دغدغههای خود و نویسنده از دیدگاه جدیدی نگاه کنند. مطالعه کتابهای داستانی میتواند تا حد زیادی موجب افزایش خلاقیت و بهبود وضع روحی ما شود.
کتابهای داستانی در ژانرهای مختلف نوشته و منتشر میشوند. از رمانهای رئالیستی و سورئالیستی گرفته، تا رمان مدرن و رئالیسم جادویی همگی از جمله دستهبندیهای این نوع از کتاب هستند.
کتابهای غیر داستانی
این نوع از کتابها که در خارج از ایران با نام Non-Fiction شناخته میشوند داستان خاصی را روایت نمیکنند. اگر هم داستانی درون آنها وجود داشته باشد، هدف از آن توضیح و تعریف بهتر مواردی است که قرار است در کتاب به آنها پرداخته شود. از کتابهای روانشناسی و خودیاری گرفته، تا کتابهای توسعه فردی، تاریخی و حتی کتابهای علمی همگی در این دسته بندی قرار میگیرند.
معمولا این کتابها حاوی نکات و مطالب آموزندهای برای ما هستند. در واقع هدف از نوشتن آنها هم همین است. بیشتر کتابهای غیر داستانی بدون هیچ کار اضافهای به ما یک مهارت یا یک نکته را میآموزند. برای همین هم در چند سال گذشته استقبال از این کتابها مخصوصا در ایران بسیار بیشتر از گذشته شده است. کتابهای غیرداستانی سهم بسیار مهمی از بازار کتاب در ایران را به خود اختصاص میدهند.
از اثر مرکب و گاو بنفش گرفته، تا از ما بهتران و اضطراب موقعیت همگی کتابهای غیرداستانیای هستند که در هوش برتر ایرانیان هم معرفی و خلاصه شدهاند. در ضمن، پیشنهاد میکند اگر قصد دارد از راهنمای خرید کتاب خود برای هدیه دادن به دیگران استفاده کنید، حتما مقاله انتخاب کتاب برای هدیه را مطالعه کنید.
جمع بندی 2: آشنایی با انواع کتاب و اینکه خود ما چه کتابی رو بیشتر دوست داریم بهمون کمک میکنه تا توی انتخابمون بهتر عمل کنیم. یادتون باشه اگر خیلی با انواع کتاب آشنا نیستید، از منابعی که گفتیم برای آشنایی بیشتر کمک بگیرید.
بخش سوم راهنمای خرید کتاب
اهمیت نویسنده و مترجم
نویسندهها خالق یک کتاباند. البته نه فقط خالق خود کتاب، بلکه خالق تجربه و برداشتی که ما از کتاب میکنیم هم هستند. پس انتخاب نویسنده مناسب هم بخش دیگری از راهنمای خرید کتاب است که باید به آن توجه بسیاری داشت.
مترجم خوب هم یک اثر را دوباره از نو خلق میکند. گاهی اوقات یک ترجمه بد ممکن است موجب از بین رفتن ارزش اصلی کتاب شود. پس بهتر است اگر به دنبال خرید یک کتاب ترجمه شده هستید، حتما به مترجم آن هم توجه کنید.
انواع نویسنده
اما درست مانند کتابها، خالقان آنها هم به دستههای گوناگونی تقسیم بندی میشوند. پس بیایید نگاهی به انواع نویسندهها هم بیندازیم:
- راویها: نویسندنگان کتابهای داستانی! این افراد ما را به دنیای قصه و خیال یا واقعیت میبرند.
روش تشخیص: رماننویسها و نمایشنامهنویسها در این دسته از نویسندگان قرار میگیرند. - محققین: افرادی که بخش زیادی از عمرشان را صرف تحقیق و یادگیری درباره مطالب مختلف کردند. سپس نتایج تحقیقاتشان را به شکل کتاب یا کتابهایی منتشر کردند. میهای چیکسنت میهایی نویسنده کتاب غرقگی یا تجربه اوج از این دست افراد به حساب میآید.
روش تشخیص: کتابهای این افراد بر پایه تحقیقات خودشان و با سند و مدرک نوشته شدهاند. - بازگو کنندگان: این افراد به جای آن که نتایج تحقیقات خودشان را منتشر کنند، به تحقیقات و مقالات دیگران استناد میکنند. نیر ایال نویسنده کتال ذهن حواس جمع یکی از همین افراد است.
روش تشخیص: نقل کردن مطالب از افراد و تحقیقات موثق و ساده کردن آنها برای درک مخاطب عام. - بلاگرها: افراد معروفی که تصمیم گرفتند پستهای ایسنتاگرامی یا مقالات وبسایتشان را تبدیل به کتاب کنند. جالب اینکه کتابهای این افراد بسیار پرفروش پرطرفدارند. مارک منسن نمونهای از این افراد به حساب میآید.
روش تشخیص: کتابهایی که اغلب انسجام زیادی ندارند و به دلیل تکرار مکررات، تغییر بزرگی درون شما به وجود نمیآورند. - کاسبان اعتبار: کسانی که صرفا برای درست کردن رزومه کتاب مینویسند و کتابهایشان کمترین کیفیت ممکن را دارد!
روش تشخیص: طراحی کاملا تجاری و عدم ذکر منابع کتاب. - مرجع نویسان: این نویسندگان معمولا وظیفه نوشتن کتابهایی را بر عهده دارند که منبع و مرجع بسیاری از نویسندگان دیگر هستند. خوادن کتابهای این نویسندگان میتواند تا حد بسیار زیادی شما را با موضوعات و مطالب یک شاخه علمی یا کاری جدید آشنا کند.
روش تشخیص: کسانی که کتابهای دانشگاهی مهم را مینویسند.
ویژگیهای مترجم خوب
اما یک مترجم خوب هم ویژگیهایی دارد که در این بخش از راهنمای انتخاب کتاب به آنها میپردازیم:
- وفادار بودن به متن: این موضوع مخصا در کتابهای علمی و تاریخی اهمیت بسیار زیادی دارد. گاهی اوقات یک مترجم به قدری در متن دخل و تصرف میکند که هدف نویسنده را از نوشتن کتاب تغییر میدهد.
- تسلط به فارسی: دومین مورد مهم درباره یک مترجم خوب تسلط او بر زبان فارسی است. گاهی اوقات مترجمان با اینکه در درک زبان مبدا خبرهاند، اما نمیتوانند مطالب را به راحتی به زبان فرسی برگردانند. با خواندن یکی دو صفحه از کتاب و توجه به جملهبندیها میتوانید این موضوع را بفهمید.
- تجربه مترجم: اگر به خواندن کتابهای ترجمه شده علاقه داشته باشید، احتمالا مترجمان سرشناس حوزه مورد علاقهتان را میشناسید. مثلا همه کتابهای روسی را با سروش حبیبی میشناسند. فردی که سالهاست ترجمه آثار بزرگانی مانند داستایوفسکی را بر عهده دارد.
- مستقیم ترجمه شدن: یکی از مهمترین نکات در انتخاب کتابهای ترجمه شده همین موضوع است. اگر قرار است این کتابها را تهیه کنید، حتما توجه داشته باشید که مترجم آن را مستقیما از زبان مبدا به مقصد ترجمه کرده است. چرا که گاهی اوقات در این جابجاییهای زبانی برخی نکات حذف یا به شکل دیگری تعبیر میشوند.
در پایان به شما توصیه میکنم حتما مقاله بهترین مترجم های کتاب در ایران را بخوانید.
جمع بندی 3:
اگر دوست دارید کتابی رو که انتخاب کردید تا تهش بخونید، حتما به نویسنده و مترجم اون توجه کنید. علاوه بر اینکه قلم بعضی نویسندهها با سلیقه ما جورتر درمیاد، اینکه مطالب موجود توی کتابهاشون چقدر ارزش خوندن داره هم مهمه. ترجمه هم همینجوریه و باید موقع انتخاب مترجم بهش توجه زیادی داشت. پس سعی کنید با توجه به دستهبندی مختصر ما از نویسندهها، کتاب مورد نظرتون رو انتخاب کنید.
بخش چهارم راهنمای انتخاب کتاب
اهمیت ناشر
نکته دیگری که خیلی وقتها توسط افراد دستکم گرفته میشود ناشر یک کتاب است. انتخاب ناشر مناسب از جهات مختلفی حائز اهمیت است. برای همین هم بهتر است با توجه به زمینه و موضوع کتابی که قصد مطالعه آن را دارید، ناشر مناسبی را هم انتخاب کنید. اما بیایید ببینیم چرا انتخاب ناشر اهمیت زیادی دارد.
انتخاب یک نشر مناسب و معتبر برای کتابی که قرار است بخوانید از چند جهت اهمیت دارد:
- ترجمه مناسب: اگر قرار است کتابی که به فارسی ترجمه شده است را بخوانید، بهتر است سراغ ناشر معتبری بروید. ناشران معتبر معمولا با بهترین مترجم های کتاب در ایران همکاری میکنند. به همین علت هم معمولا کتابهای ترجمه شده توسط آنها کیفیت بیشتری دارد.
- کیفیت چاپ: استفاده از چاپ مناسب، کیفیت خوب کاغذ و صحافی خوب ویژگیهای ظاهری یک ناشر معتبرند.
- زمینه کاری مرتبط: همانطور که در ادامه هم خواهیم دید، برخی ناشران تنها در زمینههای تخصصی خودشان فعالیت میکنند. برای همین هم اگر به خواندن کتاب خاصی علاقهمند هستید، بهتر است سراغ ناشری بروید که در آن زمینه فعالیت دارد.
انواع ناشران
به طور کلی میتوان ناشران را به دو دسته عمومی و تخصصی تقسیمبندی کرد. ناشران عمومی به ناشرانی گفته میشود که همه جور کتابی از داستانی گرفته تا غیر داستانی یا حتی آموزش آشپزی و سایر مهارتها را چاپ و منتشر میکنند. در مقابل ناشران تخصصی قرار دارند که هر کتابی را منتشر نمیکنند. این ناشران فقط در زمینه و موضوع تخصصی خاصی فعالیت دارند و کتابهای آن حوزه را چاپ و منتشر میکنند.
البته نمیتوان گفت که کدام یک از انواع ناشران بهتر از دیگری است. برخی ناشران عمومی را به دلیل گستره کتابهای زیادی که منتشر میکنند ترجیح میدهند. در حالی که سایر افراد به خاطر متمرکزتر بودن ناشران تخصصی، آنها را انتخاب میکنند. البته نوع کتاب هم که قصد خرید آن را دارید در این موضوع موثر است.
هر کدام از ناشران چاچوب کاری خاص خودشان را دارند. به همین دلیل هم شاید شما با بعضی از آنها بیشتر احساس نزدیکی کنید. پیشنهاد میکنم که پس از خواندن این راهنمای خرید کتاب حتما به سراغ کتابخانه خود بروید و ببینید کدام ناشران هستند که شما بیش از دو کتاب از آنها را در قفسههای خود دارید.
مشهورترین و بهترین ناشران ایرانی و خارجی
ناشران ایرانی
نام نشر |
زمینه فعالیت |
ققنوس | داستانی و غیر داستانی |
چشمه | داستانی و هنری |
ثالث | سیاسی و زندگینامه |
نی | نمایشنامه و سیاسی |
قطره | داستانی و روانشناسی |
نگاه | ادبیات و شعر |
نسل نواندیش | غیر داستانی و روانشناسی |
نوین | غیر داستانی (توسعه فردی و کسب و کار) |
راه پرداخت | غیر داستانی (ارز دیجیتال) |
سوره مهر | دفاع مقدس |
هدهد | کودکان |
جنگل | کتابهای انگلیسی |
ناشران خارجی
نام نشر |
Penguin Random House |
Pearson |
Routledge |
Oxford |
Cambridge |
Norton |
جمع بندی 4:
انتخاب ناشر مناسب به اندازه تام فاکتورهای دیگه مهمه! ناشرای خوب برای کتابی که چاپ میکنن ارزش قائلند و برای همینم سعی میکنن همیشه از بهترین افراد استفاده کنن. به کمک فهرستی که در بالا آوردیم و مطالعه مقاله بهترین ناشران ایرانی، میتونی با بعضی از خفنترین ناشرایی که تو ایران فعالیت دارند آشنا بشی.
بخش پنجم راهنمای خرید کتاب
نکات ضروری و نکات بی اهمیت
اما فارغ از تمام مطالبی که گفتیم، بعضی نکات وجود دارند که ما بیدلیل به آنها توجه میکنیم. در واقع توجه به این نکات باعث میشود که ما از اصل موضوع دور شویم و به نکات مهم کتاب توجه نداشته باشیم. یادتان باشد که انتخاب صحیح کتاب میتواند به شکل گیری عادت مطالعه درون ما هم کمک کند. پس این بخش را با دقت بخوانید که دیگر این اشتباهات را تکرار نکنید.
نکات بی اهمیت در انتخاب کتاب
بعضی نکات وجود دارند که واقعا تاثیری در انتخاب کتاب ما ندارند اما متاسفانه خیلی وقتها ما بیش از حد به آنها توجه میکنیم. این نکات عبارتند از:
نوبت چاپ: نوبت چاپ یک کتاب به هیچ وجه با کیفیت آن ارتباط مستقیمی ندارد. گاهی اوقات ناشران برای بازاریابی بیشتر و کسب درآمد نوبت چاپ را بزرگ روی آن چاپ میکنند. در حالی که این موضوع کوچکترین اهمیتی ندارد.
ویژگیهای ظاهری: اینکه جلد کتاب شما سخت است یا نرم، اینکه با کاغذ خاص و نفیس شده باشد یا خیر و چیزهایی از این دست هیچ اهمیت و تاثیری بر روی کیفیت محتوای کتاب ندارد. پس به آن توجه زیادی نداشته باشید.
توصیهنامهها: خیلی وقتها دوستان نویسنده برای اینکه هوای همدیگر را داشته باشند کتابهای همدیگر را به مخاطبان توصیه میکنند. اما در بسیاری از موارد فردی که کتاب را به دیگران توصیه کرده، اصلا آن را مطالعه نکرده است. پس این جملات را هم خیلی جدی نگیرید.
حتما بخوانید: جایزه نوبل ادبیات
نکات با اهمیت در انتخاب کتاب
اما در ادامه راهنمای خرید کتاب خود به سراغ نکاتی میرویم که توجه به آنها هنگام خرید کتاب بسیار مهم است. یادتان باشد که برخی از این نکات کاملا تجربی هستند. اما با این حال میتوانند به شما در شناخت کتاب مناسب کمک کنند.
کیفیت چاپ: استفاده از کاغذ خوب و چاپ مناسب میتواند باعث لذت بردن شما از مطالعه شود. پس به جای آنکه به جلد یک کتاب توجه کنید، کیفیت کاغذ و چاپش را بررسی کنید.
ویرایش کتاب: متاسفانه فرهنگ ویرایش کردن کتاب در ایران خیلی رواج ندارد. این در حالی است که با هر بار ویرایش شدن، نکته یا نکات جدید به آن اضافه میشود. برای همین هم توجه به ویرایش کتاب هنگام خرید و انتخاب آن بسیار با اهمیت است.
مترجم و نویسنده: هر نویسندهای قلم خاص خودش را دارد که میتواند شما را علاقهمند یا بی میل به مطالعه آثارش کند. همین موضوع هم درباره کیفیت ترجمه کتابها صدق میکند.
سایر راههای انتخاب کتاب برای خرید
اما به غیر از مواردی که گفته شد، راههای دیگری هم برای خرید کتاب وجود دارند. البته که این روشها به تنهایی خوب نیستند. پس بهتر است از آنها در کنار سایر روشهایی که تا اینجا و در این راهنمای خرید کتاب گفتیم استفاده کنید.
چک کردن Goodreads
اپلیکیشن و وبسایت Goodreads بهتر و جامعترین منبع برای تبادل نظر درباره کتابها است. کتابهای زیادی در این اپلیکیشن قرار دارند و افراد که آنها را خواندهاند میتوانند با مطالعه نظرات دیگران، تصمیم نهایی خود را بگیرند. البته با توجه به انگلیسی بودن این وبسایت، بهتر است که حتما به زبان انگلیسی مسلط باشید.
کمک گرفتن از دیجیکالا
خواندن نظرات خریداران یک کتاب در دیجی کالا یا سایر سایتهای فروش کتاب میتواند تا حد بسیار زیادی ما را در خرید یا عدم خرید یک کتاب راهنمایی کند. شما میتوانید با خواندن نظرات خریداران یک کتاب بفهمید آیا این کتاب ارزش وقت و انرژی شما را دارد یا نه. این موضوع باعث میشود که تا حد زیادی در هزنههای خود هم صرفه جویی کنید. شما حتی میتوانید بهترین ترجمه یک کتاب را هم از این روش پیدا کنید.
راهنمایی فروشنده
اگرچه این راهنمای خرید کتاب برای تجربه خرید یک کتاب خوب کافی است، اما در نهایت شما میتوانید از فروشنده یا فروشندگان کتاب کمک بخواهید. البته برای این منظور باید مطمئن باشید فردی که قرار است شما را راهنمایی کند به اندازه کافی با کتابها آشنا است. این کار هم تا حد زیادی به شما در انتخاب کتاب کمک میکند.
در نهایت و قبل از جمع بندی نهایی، توصیه میکنیم از تمام نکاتی که در این راهنمای خرید و انتخاب کتاب گفتیم استفاده کنید.
راهنمای خرید کتاب ؛ جمع بندی نهایی
همانطور که دیدید موارد مختلفی وجود دارند که توجه به آنها میتواند به ما در انتخاب کتاب مناسب برای مطالعه کمک کند. پس پیشنهاد میکنیم که بار دیگر این موارد را دوره کنید و بر اساس آنها کتاب مورد نظر خود را انتخاب کنید. این کار باعث میشود که بتوانید بهترین کتابها را انتخاب و با صرف کمترین هزینه، بیشترین استفاده را از کتابی که میخوانید ببرید.
2 پاسخ
مقاله مفیدی بود واقعاً به همچین مطلب جامعی نیاز داشتم. سایتتون خیلی خوبه
راستی تیراژ تاثیری داره برای انتخاب کتاب؟
سلام افسانه عزیز
خوشحالیم که مقاله برات مفید بوده.
در مورد تیراژ هم خیلی نمیشه بهش استناد کرد، یه جورایی مثل همون نوبت چاپ هست. پس بهتره خیلی بهش توجه نکنیم.